logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zdjąć uszkodzony panel z radia Sony XR-C2300R?

flaska 26 Kwi 2005 17:41 2544 10
REKLAMA
  • #1 1439395
    flaska
    Poziom 11  
    panel do tego radia został uszkodzony , założony na radio - nie da sie go zdjać - przycisk "od zdejmowania" wyleciał - jak zdjąć panel tak aby nie uszkodzić radia (panel i tak nie dziala) .
    Radio bylo zakupione z autem w takim stanie , wiec nawet nie wiem jak wygląda bez panela;
    czy zastapie ten panel jakimś innym - tak zeby dzialał na 100 % ?
    przepraszam za tyle "paneli"
  • REKLAMA
  • #2 1441075
    flaska
    Poziom 11  
    czy nikt nie wie?
  • Pomocny post
    #3 1441088
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Trudno pamiętać jaki kształt ma kawałek plastiku w każdym radiu. Ogólnie, trzeba będzie inteligentnie pogrzebać w otworze po przycisku kawałkiem zakrzywionego drutu o średnicy około 1,5mm i trafić na zaczep który on zwalnia. Chyba że ktoś ze znajomych ma podobne i podejrzysz jaki to ma kształt.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 1441113
    robert74
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Zdejmij górną pokrywę radia i masz dostęp do zaczepu od "tyłu".
  • #5 1441131
    commor
    Poziom 25  
    Ocena: 127
    Witam!
    Jest dokładnie tak jak pisze SlaweK - a ten przycisk do zwalniania był w lewym dolym rogu - podobny jest w popularnych D-BASS'ach.
    Do tego radyjka pasują dwa panele - jeden to oryginał XR-C2300R, a drugi to XR-1300R - który to fabrycznie nie miał obsługi zmieniareczki - tzn "tył" radia nie miał - bo panel zapewne to obsługuje ;)

pozdrawiam
    commor
  • REKLAMA
  • #6 1443547
    flaska
    Poziom 11  
    Dzięki stokrotne , jutro ide z drutem grzebać , bo wydzierania calego radia to sie chyba nie podejmę .
    O obslugiwaniu zmieniarki wiem tyle co nic ( jest podlaczona do radia i używać jednak chciałabym ;-) ) więc to dla mnie nie bylo takie oczywiste :-)
    Czy jeszcze ktoś zna miejsca w Krakowie gdzie mozna dokupić panel do radia (poza aukcjami i gieldą ) ?

blondyna jestem i tyle....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1444218
    commor
    Poziom 25  
    hmmm blondynki też mają wiele plusów i zalet ;) więc spoko...
    Taki panelik zastępczy czyli XR-1300R do radia XR-C2300R na 99,9% zmieniareczkę obsłuży więc (nastepne) spoko.
    Ale podejrzewam, że że jak już kupować to jednak oryginał - cena zapewne taka sama :-)

A wykluczając aukcje i giełdy pozostają jedynie servisy Sony... a te w Krakowie mamy dwa :

1.VTV Service przy ul. Piłsudskiego 20 tel. (0-12) 4229786, 4212824
    2.MIX-Serwis przy ul. Wadowickiej 8A tel. (0-12) 2691088

...ale podejrzewam, ze skórę zerwą tam z Ciebie żywcem :(.... a szkoda by było :-)

pozdrawiam
    commor

PS. To "C" w nazwie modelu świadczyło o możliwości obsługi zmieniarki -a chodzi głównie o "tył" radia - gdzie znajdują się gniazda połączeniowe ze zmieniarką (tj. Uni-link oraz chinch) oraz cała elektronika potrzebna do jej obsługi - panel tylko steruje płytami lub ścieżkami i ew. pokazuje ich numery lub tytuły :)
  • #8 1446259
    flaska
    Poziom 11  
    Muszę przyznać , ze inteligencji nie trzeba bylo używać :D - wystarczylo wsadzić koncówke spinacza i panel wyskoczył.
    Blondynki górą (tylko dzięki Wam ) .Poprzedni właściciel nie był nawet kobietą i powiedzial , że nie wie jak to zdjąć....

A serwis chce za panel jedyne..........380 zl 8O
  • #9 1447148
    commor
    Poziom 25  
    Nio to ja Ci sprzedam za te pieniążki nówkę sztukę - CAŁE RADIO oczywiście - jeszcze nie wyjmowane z dupełka - na gwarancjach Sony (W całej Polsce i już EUROPIE) - model z dwa lata młodszy....aczkolwiek modelowo z zeszłego roku...ale chyba brzydszy.... na równie twardej mechanice..również z RDS-em.. i z obsługą CD...
    Zowie się ono XR-CA370.
    Jest ono straaasznie brzydkie i takie jakieś obłe....ale ma ciekawy wyświetlacz :)
    Ale jak nie... to pozostaje w celu zakupu chyba jednak giełda lub necik :)

pozdrawiam
    commor

PS. Dzięki za punkciki - my blondyni musimy sie 3mać :-)
    (szczególnie ci świńscy :) )
  • #10 1451422
    flaska
    Poziom 11  
    Mmmm...mieć luźne 380 zl to ja chcieć , ale nie mieć :( - radyjko nie jest niezbędne co by jeździć , a pare innych rzeczy mam do zrobienia .
    Na razie udalo sie w necie z panelem, ale okaze sie jak będę mieć go w łapkach i zobacze jak to działa (jeśli w ogole).

W razie czego będę pamiętać gdzie szukać radia :)

pozdrawiam i dziękuję
  • #11 1465247
    flaska
    Poziom 11  
    No i niestety nie pójdzie jak po maśle....
    Po zalożeniu panela (dokupiony używany)- nic ....
    Po zrobieniu resetu ...dziala...
    Po chwili zamiera i znowu cicho i ślepo ....reset i znowu tylko minute czy dwie...:(

Czy coś mogę zrobić .... czy serwis?

?????????? pomożecie?

W instrukcji jest tylko tyle co by styki spirytusem potraktowć - no i nic to nie dalo ....resztę zużyje doustnie i na smutno sie uwale a gadowi więcej nie dam....

A najlepsze zdanie z instrukcji to :
    "Wygląd zewnętrzny oraz dane techniczne mogą ulec zmianie bez uprzedzenia."
    To może on (soniak) sobie coś zmienił bez uprzedzenia mnie o tym ;)

dobra ...więcej nie pije...

Podsumowanie tematu

✨ Panel przedni radia Sony XR-C2300R został uszkodzony, a przycisk zwalniający panel wypadł, co uniemożliwia jego łatwe zdjęcie. Aby bezpiecznie zdjąć panel, zaleca się użycie cienkiego, zakrzywionego drutu o średnicy około 1,5 mm, którym należy trafić na zaczep zwalniający panel od strony otworu po przycisku. Alternatywnie można zdjąć górną pokrywę radia, aby uzyskać dostęp do zaczepu od tyłu. Panel do tego modelu można zastąpić oryginalnym XR-C2300R lub kompatybilnym panelem XR-1300R, który jednak nie obsługuje zmieniarki płyt. Obsługa zmieniarki jest możliwa dzięki elektronice i złączom umieszczonym z tyłu radia, a panel służy jedynie do sterowania i wyświetlania informacji. Zakup nowego panelu w serwisach Sony w Krakowie jest możliwy, lecz kosztuje około 380 zł. Po wymianie panelu na używany pojawiły się problemy z działaniem radia – po resecie działa krótko, a następnie przestaje reagować. Instrukcja zaleca czyszczenie styków spirytusem, co nie przyniosło poprawy. W przypadku dalszych problemów konieczna może być wizyta w serwisie. Alternatywnie zaproponowano zakup całego radia Sony XR-CA370, modelu nowszego, choć o innym wyglądzie i funkcjach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA