logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte - BIOS zawiesza się po BSOD (blue screen)

mielon82 21 Sie 2014 19:04 1983 4
REKLAMA
  • #1 13896449
    mielon82
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam! Przed godziną kończąc pracę na komputerze chciałem normalnie zamknąć system poprzez kliknięcie START>Zamknij (Windows 7). System zaczął normalnie się zamykać, lecz nagle na ekranie wyskoczył blue screen. Wyłączyłem komputer ręcznie przytrzymując przycisk zasilania. Zaniepokojony tym zdarzeniem uruchomiłem komputer ponownie w celu sprawdzenia czy wszystko działa poprawnie i wtedy się rozczarowałem...

Na ekranie jak to przy poprawnym uruchamianiu systemu widniało logo płyty głównej (Gigabyte) a pod nim opcje "DEL aby wejść do Biosu", "F9 - opcje uruchamiania (boot menu)", i coś tam jeszcze. Wszystko było by normalne gdyby nie to, że w tym miejscu ekran się zawiesza i nijak nie da się nic więcej zrobić. Na chłopski rozum po prostu zawiesza się BIOS.

Oto czego próbowałem:
    * Reset BIOS poprzez wyjęcie baterii na 30 minut (bez skutku)
    * Reset BIOS poprzez zworkę (bez skutku)
    * Sprawdzenie czy któryś z kondensatorów nie napuchnął (wszystko ok)

Przed tymi "zabiegami" oczywiście odłączyłem komputer z zasilania.
    Dyski, kartę graficzną itp też odłączyłem.

Jak na razie problem nie ustępuje, a ja nie mam już pomysłów.
    Nie chcę nic spekulować, ale podejrzewam że wina leży po stronie MB i boję się, że będę zmuszony do jej wymiany. Obym się mylił.

Prosiłbym o jakieś konkretne rady, ew. pytania na temat tego co można by było jeszcze z tym zrobić.
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 13896483
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    Można jeszcze wyjąć pamięci RAM, przedmuchać sloty i włożyć ponownie. Jakiej marki są wspomniane kości pamięci?
  • REKLAMA
  • #3 13898625
    mielon82
    Poziom 9  
    Wyjmowałem pamięć RAM, przedmuchałem sloty i włożyłem ponownie lecz to również nie rozwiązało problemu. Pamięć RAM to DDR3 EVO CORSA DUAL CHANNEL.
  • REKLAMA
  • #4 13904076
    secspec
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Na jakim zasilaczu pracuje ten zestaw?
  • #5 13907514
    mielon82
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany. BIOS po kilku godzinach zrestartował się prawidłowo. Dziękuję za chęć pomocy :)
REKLAMA