logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ORNO OR-DOM-RE-914 - domofon + czytnik breloków zbliżeniowych

jonbrawo 22 Sie 2014 09:58 10608 19
REKLAMA
  • #1 13897743
    jonbrawo
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    Posiadam zestaw domofon ORNO OR-DOM-RE-914 i wszystko ładnie działa.
    Unifon w domu, z niego idzie kabelek to furtki gdzie podłączona jest kaseta zewnętrzna, a z kasety wyprowadzony jest kabelek do elektrozaczepu.

Mam pytanie czy jest możliwość rozbudowy takiego zestawu o jakiś czytnik breloków zbliżeniowych, by nie było konieczności ciągłego otwierania furtki kluczem gdy wracam do domu. W furtce mam zamontowany elektrozaczep z pamięcią czyli wystarczyłby jeden mały impuls odblokowujący rygiel. Stan elektrozaczepu zmienia się dopiero po otwarciu furtki.

Dzięki za pomoc i wskazówki

Ciągle szukam jak rozwiązać problem i miałbym pytanie do osoby która by się w temacie orientowała. Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie czytnika pastylek Dallas. Rozumiem że działa on jak kontraktron. Tylko pytanie czy po podłączenie takiego czytnika na któreś ze złącz w kasecie zewnętrznej zasymulowało by mi naciśnięcie przycisku otwierania furtki na unifonie?

Widziałem że do czytników Dallas są też sprzedawane kontrolery SBC-01. Tylko czy taki kontroler jest u mnie konieczny? A jak jest to czy może być schowany w słupku (słupek 60x40mm) bo jest on "goły" a jego elektronika pewnie będzie wrażliwa na warunki atmosferyczne bez zastosowania dodatkowych puszek hermetycznych, które już pewnie nie będę w stanie schować w słupek tak by nie było go widać :)
  • REKLAMA
  • #2 13898098
    andziabb
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Witam! Tak kontroler SBC-01 jest niezbędny, ponieważ to on programuje i zasila sam czytnik Dallas np KTM1 lub KTM5. Kontroler musi Pan schować w miejsce gdzie nie dostanie się wilgoć - puszka, napęd bramy czy cokolwiek innego co zabezpieczy tą elektronikę.

Pozdrawiam
    AC

Dodano po 1 [minuty]:

A może czytnik Orno - Czytnik zbliżeniowy OR-ZS-805?
  • #3 13898164
    jonbrawo
    Poziom 10  
    Jak wymagany jest kontroler to plan legł w gruzach. Myślalem że jest on niezbędny w sytuacji gdy do otwierania elektrozaczepu miałaby służyć tylko i wyłącznie pastylka, bo generalnie sama kaseta jest w pewnym sensie kontrolerem.

Moim planem było rozbudować instalację domofonu o dodatkowy przycisk zwalniający rygiel, tak jakbym zamontował od wewnętrznej strony posesji przełącznik dzwonkowy, po naciśnięciu którego można by otworzyć furtkę, z tą różnicą że zamiast przełącznika dzwonkowego byłaby pastylka zamykająca obwód. A może da się coś zbudować w oparciu o podobne działanie?

Co do czytnika OR-ZS-805 to oglądałem go. Jest to jakieś rozwiązanie, ale nie podobałoby mi się że mam dwa panele na słupku. 1) Konsola zewnętrzna z domofonu 2) ten nowy czujnik. Obie konsole posiadają przyciski dzwonka, ogólnie myląca sytuacja dla niewtajemniczonych. Wolałbym rozwiązanie minimalistyczne.
  • #4 13898330
    andziabb
    Poziom 21  
    Czy widział Pan moze schemat podłączenia SBC-01 i KTM1?
  • REKLAMA
  • #5 13900119
    jonbrawo
    Poziom 10  
    andziabb napisał:
    Czy widział Pan moze schemat podłączenia SBC-01 i KTM1?

Niestety nie widzałem, jakoś nie mogę znaleźć. Ale wiem już że miałem błędne myślenie, tzn. zakładałem że czytnik i pastylka zadziała jak najzwyklejszy kontraktron a to był błąd.

Czy ma ktoś schemat do podłączenia takiego zestawu (SBC-01 i KTM1) do rygla?
    Rozważam możliwość schowania takiego kontrolera w małą puszkę hermetyczną a następnie w skrzynce na listy :P mam dość dużą skrzynkę która znajduje się koło słupka gdzie mam kable, bramofon i elektozaczep :P a do domofonu 12V dochodzi więc może by dało rade.

Albo druga możliwość wymiana - wymiana bramofonu na inny z opcją czytnika. z firmy ORNO znalazłem taki zestaw OR-DOM-QH-911 lub ADP-41A3 firmy EURA (ogólnie zestaw ten wygląda niemalże identycznie pewnie to jest to samo tylko inna nazwa producenta a tak naprawde to jeden chinczyk klepał :P). Schemat podłączenia jest identyczny jak mój, tylko czy mogę wymienić samą kasetę zewnętrzną bez konfliktu...?
  • #6 13905415
    andziabb
    Poziom 21  
    Proszę oto schemat i instrukcja w załączniku
    Załączniki:
    • SBC-01POL.pdf (312.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat_SBC-01.pdf (52.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KTM-1.pdf (32.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 13905420
    andziabb
    Poziom 21  
    Proszę oto schemat i instrukcja w załączniku
    Załączniki:
    • SBC-01POL.pdf (312.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat_SBC-01.pdf (52.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KTM-1.pdf (32.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13907161
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Mała uwaga. A po co ten Dallas??Aby grzebać po kieszeniach i szukać kontaktu z czytnikiem??
    Polecam czytnik RFID. mały brelok lub karta w rękawie załatwia problem.
    \A czytnik najprostszy z alledrogo po kilkadziesiąt pln,
    Jak podłączyć??wszystkie sa na przekaźnikach o odrębnych stykach, podłączasz do styków przekaźnika w domofonie i masz dwa równoległe systemy..
  • REKLAMA
  • #9 13910885
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    W.Wojtek napisał:
    Mała uwaga. A po co ten Dallas??Aby grzebać po kieszeniach i szukać kontaktu z czytnikiem??
    Polecam czytnik RFID. mały brelok lub karta w rękawie załatwia problem.

Nie musi być nawet w rękawie. Za 200zł można kupić tego typu komplet:
    http://i-node.pl/inode-care-sensor/
    http://i-node.pl/inode-care-relay/
    lub
    http://i-node.pl/inode-control-id/
    http://i-node.pl/inode-control-point/
    Zbliżasz się do furtki a ona się automatycznie otwiera.
  • #10 13932809
    pio_sk
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam
    właśnie rozważam kupno tego OR-DOM-RE-914 (bo ma 2 unifony w zestawie),
    ale brakuje mi obsługi breloków.
    Czy Orno oferuje coś co łączy w sobie te 2 cechy czy trzeba kombinować tak jak powyżej?
    interesujący jest ten czytnik OR-ZS-805 - chociaż ma za dużo przycisków i mógłby wprawiać w zakłopotanie gości (którego przycisku użyć do dzwonienia).
    No i pytanie jak go podłączyć do tego zestawu.

PS. do zestawu planuję elektrozaczep z pamięcią
  • #11 13932854
    andziabb
    Poziom 21  
    Witam! Jeśli zainstaluje Pan czytnik OR-805 to nie ma potrzeby zainstalowania elektrozaczepu z pamięcią, ponieważ ma on ustawiany czas podtrzymania rygla do 60 sekund!
    Gdzie Pan widzi te przyciski - jest tylko jeden do dzwonka i to duży czerwony od razu rzucający się w oczy...Czytnik jest oddzielnym autonomicznym urządzeniem i nie podpina go Pan pod zestaw tylko do elektrozaczepu. Proszę sobie poczytać http://www.orno.pl//t2037,1,pow_wyszukiwarka_nazwa,czytnik-kart-i-brelokow-zblizeniowych,1

Pozdrawiam
    AC
  • REKLAMA
  • #12 13933154
    pio_sk
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    chodziło mi o to, że czytnik OR-805 musi być albo przy panelu (który ma już przycisk), albo przy elektrozaczepie.
    Jeśli przy panelu to dodatkowy przycisk - mogący mylić użytkownika.
    co do elektrozaczepu z pamięcią to chodzi mi o uzyskanie efektu takiego:
    wychodzi gość - naciskam na unifonie przycisk otwarcia furtki - idzie do furtki otwiera i po zamknięciu się uzbraja. - przecież nie będę dawał pastylek wszystkim, żeby mogli wyjść z posesji.

PS. znalazłem na allegro coś takiego
    http://allegro.pl/promocja-rfid-kontrola-dostepu-zamek-unique-i4555556716.html
    wygląda na prostszy odpowiednik tego OR-805 mam rację ?
  • #13 13953702
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    MAsz rację.
  • #14 13956408
    fazik
    Poziom 17  
    Ocena: 158
    Witam.
    Jestem przed montażem domofonu. Kupiony mam ORNO OR-DOM-RE-914, jednak chciałbym mieć również możliwość otwierania bramki (furtki) od WEWnątrz ukrytym przyciskiem po stronie ogrodu.
    Proszę o krótką instrukcję co należy dokupić i jak podłączyć, aby ekonomicznym sposobem wszystko podłączyć i aby to działało.
  • #16 14025652
    fazik
    Poziom 17  
    Ocena: 158
    Witam
    Jestem właśnie po montażu wykonanym przez fachowca - odpuściłem, bo jak dla mnie za dużo kombinacji.
    Dodatkowy przycisk zamontowany, ale niezależny w stosunku do układu domofonu - chyba najprostsza rzecz.
  • #17 14047061
    fork04
    Poziom 2  
    andziabb napisał:
    Witam! Musi Pan zakupić jakikolwiek przycisk, np. ze scot i przy założeniu, że będzie Pan podpinał rygiel pod bramofon - przycisk łączymy pomiędzy zacisk 4 i 5 (w bramofonie). Do zestawu dedykowany jest rygiel niskoprądowy.

Pozdrawiam
    AC

U siebie zwarłem zaciski 4 i 5 w bramofonie, niestety bez rezultatu, elektrozaczep ani drgnie.
  • #18 14135058
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Jestem na etapie projektowania podłaczenia właśnie tego domofonu i potrzebuje mieć jeszcze możliwość otwierania furtki z pilota centrali bramy czyli stykiem przekaźnika z centrali (elektrycznie to samo co przyciskiem dodatkowym).
    Zacisk 4 to zasilanie i teoretycznie podanie tego sygnału na 5 przez styk-przycisk powinno sterować elektrozaczepem .
    Może ktoś potwierdzić lub podpowiedziec jak to zrobić , brak schematu tego domofonu ...
  • #19 14245609
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Niestety nie ma tak dobrze bo na 4 napiecie pojawia sie dopiero po nacisnieciu przycisku wywołania i wtedy działa sterowanie zewnetrzne elektrozaczepem.
    Aby działało zawsze trzeba +12v podłaczyć z zasilacza bezpośrednio a nie z punktu 4.
  • #20 14712712
    marcinkozuch
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    W sumie można by dopiero po wywołaniu otwierać bo jak ktos chce wejść to naciska domofn a ty go wpuszczasz z przycisku.
    Gorzej jak się chce samemu wyjsc, ale wtedy zawsze się ma klucz albo wciska w domu majac elektrozaczep z pamiecią.

Na szceście mam 8 kabli i zrobie sobie dodatkowe +12V które wykorzystam dodatkowo do podświetlenia przycisku w nocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada zestaw domofonowy ORNO OR-DOM-RE-914 i poszukuje możliwości rozbudowy o czytnik breloków zbliżeniowych, aby ułatwić otwieranie furtki. W dyskusji poruszono różne opcje, w tym zastosowanie kontrolera SBC-01 oraz czytników Dallas (KTM1, KTM5) i OR-ZS-805. Użytkownicy sugerują, że czytnik RFID może być prostszym rozwiązaniem, a także omawiają kwestie podłączenia elektrozaczepu z pamięcią. Pojawiły się również pytania o schematy podłączenia oraz możliwość wymiany kasety zewnętrznej na inny model. Wskazano na potrzebę hermetycznego schowania kontrolera oraz na różne metody otwierania furtki, w tym zdalnie z pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA