logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Własna firma - co się z tym wiąże ?

Br003 24 Sie 2014 23:11 1404 7
  • #1 13904963
    Br003
    Poziom 9  
    Witam,
    Zastanawiam się nad otworzeniem firmy która zajmowała by się produkcją urządzeń elektronicznych (głównie opartych o ogólno pojęte układy mikroprocesorowe). Po wstępnym zbadaniu tematu wygląda na to że musi się być "dużym graczem" i trzeba zainwestować dziesiątki tysięcy złotych w testy, badania, patenty takich układów. Zastanawiam się nad małymi urządzeniami do domu np. automatyczny robo-odkurzacz lub jakiś zegarek z głosowym sterowaniem, mówiący, puszczający muzykę itp. pracujące na napięciu <=12V (oczywiście nie koniecznie muszę robić tu układy zasilające jeśli znacznie obniży to koszty początkowe, mogę po prostu dokładać do tego gotowe zasilacze).

Wie ktoś może jak takie koszty wyglądają w praktyce, może jakieś przykłady kosztów? (mówię o kosztach związanych z "papierologią" nie z fizyczną produkcją, komponentami itp). Mam świadomość że pytanie jest bardzo ogólne i zakres cenowy może być duży ale chodzi mi o to by wyrobić sobie wizję czy może być to opłacalne gdy dorobić sobie na takich układach w sposób legalny.
    Powiedzmy że robimy jakiś mały śpiewający kalkulator na baterie i sprzedajemy kilkaset sztuk, niech da nam to zysk w ciągu roku 12k i fajnie, jakoś się to rozkręca powoli, ale jeśli koszty testów i certyfikatów to rząd 30k to nie ma to sensu.

Przejrzałem forum ale ciężko było znaleźć pasujący temat - jeśli coś pominąłem lub wybrałem niewłaściwy dział, proszę o odpowiednią akcję.
  • #2 13905002
    adam158
    Poziom 23  
    Ocena: 232
    Jakoś tego nie widzę, popatrz na to z drugiej strony konsumenta, co byś kupił od jakieś firmy krzak, wolę to samo kupić w hipermarkecie bo mam gwarancję, po prostu nie przebijesz się na rynku z żadnym badziewiem, bo wszystko już jest zalane przez chinola, no spróbuj zrobić lampę solarna do ogródka, w markecie kosztuje 2,49zł?
  • #3 13906868
    Br003
    Poziom 9  
    Na szczęście nie wszyscy ludzie mają takie podejście dlatego powstaje codziennie masę firm i wynalazków - uważam że w dniu dzisiejszym można zrobić biznes i niekoniecznie trzeba być do tego konkurencyjnym cenowo lub być wielką korporacją.. Pomimo tego, bardzo dziękuje za odpowiedź i nadal czekam na odpowiedź na pytanie :)
  • #4 13906912
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2520
    Bez urazy ale skoro pytasz się o takie rzeczy na wortalu a nie w urzędach to zapomnij o działalności i produkcji masowej :-)
    Zysk 12k? a wkład własny ile masz na start - zus reklama i przeżycie parę/naście miesięcy.
  • #5 13907740
    Pain
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Br003 napisał:
    Zastanawiam się nad małymi urządzeniami do domu np. automatyczny robo-odkurzacz lub jakiś zegarek z głosowym sterowaniem, mówiący, puszczający muzykę itp. pracujące na napięciu <=12V (oczywiście nie koniecznie muszę robić tu układy zasilające jeśli znacznie obniży to koszty początkowe, mogę po prostu dokładać do tego gotowe zasilacze).

Zrobiłeś już jakiś robo-odkurzacz czy najpierw masz zamiar zakładać firmę, a potem sprawdzać czy dasz rade coś wyprodukować?
  • #6 13907760
    Br003
    Poziom 9  
    Cytat:
    Zrobiłeś już jakiś robo-odkurzacz czy najpierw masz zamiar zakładać firmę, a potem sprawdzać czy dasz rade coś wyprodukować?

Zrobiłem parę małych urządzeń na potrzeby własne (czyt. bez fantastycznej obudowy, instrukcji itp) - zastanawiam się czy powinny one leżeć na półce i się kurzyć czy może można je zacząć sprzedawać za niewielkie pieniądze i zrobić z tego dodatkową małą nogę prowadzonej już firmy.

Cytat:
    Zysk 12k? a wkład własny ile masz na start - zus reklama i przeżycie parę/naście miesięcy.

Może byłem mało precyzyjny. Nie potrzebuję porad związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, informacji na temat podatków, rentowności, wkładów własnych reklamy i marketingu.
    Chciałbym jedynie poprosić kogoś kto prowadzi taki biznes by podał kilka przykładowych (zaokrąglonych odpowiednio lub widełki cenowe) dla przeprowadzenia testów i zdobycia certyfikatów (ew. patentów) na produkcję małego urządzenia elektronicznego (jak na przykład podane w pierwszym poście: robo-odkurzacz, kalkulator coś innego małego, pracującego na napięcie <= 12V).
    Pytam o praktykę, gdyż z teorii wynika że koszty są gigantyczne - a przy kosztach rzędu 30-50k za same testy i certyfikaty żadna mała produkcja się nie opłaca - a jednak na rynku jest sporo małych firm z małą produkcją.
    Niestety urzędy nie udzielają takich informacji, mogą podać koszty gdy dostaną szczegółowe wytyczne testów itp - dlatego prosił bym kogoś z doświadczeniem o poglądowe naszkicowanie sytuacji.
  • #7 13931936
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 13932038
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    Br003 napisał:
    Na szczęście nie wszyscy ludzie mają takie podejście dlatego powstaje codziennie masę firm i wynalazków

....i masa firm bankrutuje a "wynalazki" są wynalazkami w mniemaniu ich twórców. :D
    Zacznij od badania rynku. Zaproś rodzinę i znajomych na grilla, pokaż swoje zabawki, zapytaj czy i za ile by je kupili?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z otwieraniem firmy zajmującej się produkcją urządzeń elektronicznych, w tym automatycznych robo-odkurzaczy i zegarków z głosowym sterowaniem. Użytkownik zwraca uwagę na wysokie koszty związane z testami, badaniami i certyfikacją, które mogą wynosić od 30 do 50 tysięcy złotych. Inni uczestnicy podkreślają, że rynek jest zdominowany przez tanie produkty z Chin, co utrudnia wprowadzenie nowych rozwiązań. Wskazano również, że certyfikaty CE są wymagane, ale niektóre urządzenia mogą nie wymagać dodatkowych certyfikacji. Użytkownik poszukuje praktycznych informacji na temat kosztów związanych z "papierologią" oraz doświadczeń osób prowadzących podobne działalności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA