Mam maszynę Ricoh 1022 wyświetla mi się błąd 541 .
Co może być przyczyną ?
Co może być przyczyną ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam
Ricoh Copier Error Code SC 541 is Fusing thermistor open problem
1. This is Open Thermistor problem >:(
2. Thermistor connector is bad. >:(
3. Thermistor is broken, or out of place >:(
4. Fusing temperature –15% less than the regular input voltage >:(
Try to reset this code with "Clear Mode"+107+"Clear/Stop" hold for 5s.
Turn ON and OFF the Main Switch.
Try this Video
Kiermasz napisał:Witam.
Sekunda googlowania i jest odpowiedź.
Mimo iż powyższy model konkretnie nie został wymieniony, warte sprawdzenia.Ricoh Copier Error Code SC 541 is Fusing thermistor open problem 1. This is Open Thermistor problem >:( 2. Thermistor connector is bad. >:( 3. Thermistor is broken, or out of place >:( 4. Fusing temperature –15% less than the regular input voltage >:( Try to reset this code with "Clear Mode"+107+"Clear/Stop" hold for 5s. Turn ON and OFF the Main Switch. Try this Video
Źródło: http://copierliquidationcenter.com/Copier_University/index.php?topic=992.0
Pozdrawiam
copyman napisał:Termostat to zabezpieczenie przed nadmiernym wzrostem temperatury. Jeżeli zadziała otwiera obwód lampy grzejnej i uniemożliwia dalszy wzrost temperatury. Termistory to czujniki temperatury wałka. Często przecierają sie lub oklejają osadem ze spieczonego tonera i niewłaściwie mierzą temperaturę generując przy tym takie wlasnie błędy . Zacznij od ich wymiany. Obwody lamp i same lampy sprawdzałeś ? Jeżeli nie to koniecznie sprawdź . Powodem takich błędów jest tez stosowanie tanich , kiepskiej jakości zamienników wałka grzejnego. Najlepiej sprawują sie tu oryginały .
C.