logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy schemat podłączenia przewodów i RCD w rozdzielni jest poprawny?

PepeDuch 30 Sie 2014 21:34 3492 22
  • #1 13921318
    PepeDuch
    Poziom 9  
    Witam serdecznie

chciałbym skorzystać z Państwa opinii na temat schematu/rysunku który zamieszczę poniżej. Rysunek został odwzorowany ze zdjęcia które zrobiłem podczas wykonywania instalacji w moim domu. Problem wynikł ze sporu dwóch elektryków jeden oczywiście twierdzi że takie połączenie jest dobre a inny że jest w nim błąd - niestety ja nie jestem elektrykiem wiec się na tym po prostu nie znam, za nim wezwę kolejnego elektryka prosił bym o poradę czy połączenie na rysunku jest poprawne czy też nie

Do walki między elektrykami doszło o sposoby podłączenia przewodów: niebieskiego i żółto-zielnego wychodzącego z licznika do rozdzielni i zastosowania jakiegoś RCD "wyłącznika różnicowo-prądowego" w rozdzielnicy " czyli wolno i nie wolno zastosować u mnie w domu.

• #2 13921429
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    Połączenie jest nieprawidłowe.
    Widziałem już 2 takie przypadki postawienia skrzynki przez Energę i to odebrane.
  • #3 13921533
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    Kolego PEPE bardzo mało informacji czy to w domku jednorodzinnym czy w bloku co z rozdzielnią jakie przekroje przewodów. Na temat tego rysunku nie ma co się wypowiadać nie wiadomo jaką idea przyświecała elektryką może chcieli zrobić tylko TN-C-S? Kolega opisze więcej szczegółów to będzie więcej odpowiedzi.
  • #4 13921539
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 13921590
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    PepeDuch napisał:
    podczas wykonywania instalacji w moim domu

PepeDuch napisał:
    zastosowania jakiegoś RCD "wyłącznika różnicowo-prądowego" w rozdzielni " czyli wolno i nie wolno zastosować u mnie w domu.

Nie rozdzielni, a rozdzielnicy, a to, że istnieje wymóg zastosowania RCD w instalacji odbiorczej- w rozdzielnicy, nie podlega dyskusji. Za układem pomiarowym już nie jest układ TN-C, więc zastosowanie RCD jest obligatoryjne.
  • #6 13921714
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    Jak długa jest i jak biegnie instalacja za "zaciski"
  • #7 13921716
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    slawekx napisał:
    Jak długa jest i jak biegnie instalacja za "zaciski"

A co to ma wspólnego z zastosowaniem RCD? :|
  • #8 13921718
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    edziu napisał:
    Połączenie jest nieprawidłowe.

Dlaczego?
  • #9 13921731
    slawekx
    Poziom 29  
    Akrzy74 napisał:
    Za układem pomiarowym już nie jest układ TN-C,

Nie kwestionując tego określenia jestem ciekaw dlaczego można tak jednoznacznie stwierdzić że nie jest to układ TN-C.
  • #10 13921746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 13921874
    PepeDuch
    Poziom 9  
    Postaram się odpowiedzieć na Państwa wpisy - z góry przepraszam za nie fachowy język techniczny

Instalacja zrobiona jest w domku jednorodzinnym
    Z tej skrzynki z licznikiem co postawił zakład energetyczny do domu jest 25m.
    Elektryk który wykonywał instalacje zakopał kabel 5x10 miedzy skrzynka z licznikiem a rozdzielnicą. Ten przewód w rozdzielnicy wpięty jest w zacisk( brązowy, czarny, szary/siwy, niebieski i żółto-zielony). Z tego zacisku trzy przewody podłączone są do wyłącznika głównego budynku, z tego włącznika lecą kable/przewody na wyłącznik różnicowo-prądowy ( nazwy wzięte z opisu rozdzielnicy), dalej jest rozdział na bezpieczniki, mierzyłem przewody co wchodzą do B16 i B10 ( 2,5 i 1,5).

Proszę o wyrozumiałość z opisem jak pisałem na początku nie znam tej branży i najlepiej będzie jak wstawie rysunek/schemat

poniżej zamieszczam rysunek rozdzielnicy moimi oczami nie rysowałem wszystkiego tylko część, a problem dotyczy tego rysunku pierwszego czyli wpięte dwa przewody niebieski i żółto-zielony do jednego zacisku w skrzynce z licznikiem

• #12 13921967
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Zamontowali koledze RCD czterotorowe na obwody jednofazowe?

Jeżeli rozdział przewodu ochronno-neutralnego na ochronny i neutralny wykonywany jest w ZKP (złączu kontrolno-pomiarowym), to powinien być on wykonany na szynie PE znajdującej się w dolnej części większości złącz kontrolnych, a nie bezpośrednio na zaciskach łączeniowych.
  • #13 13922096
    PepeDuch
    Poziom 9  
    Czyli według Pana kSmuk elektryk "fachowiec" powinien wykonać to tak??

• #15 13922300
    PepeDuch
    Poziom 9  
    Czyli za ten przewód który jest w ziemi mogę elektryka obciążyć gdyż jedna
    z tych żył będzie nie wykorzystana, bo z tego co piszecie najlepiej będzie jak ten elektryk zrobi podział/ rozdział w rozdzielnicy poprzez zrobienie mostka między szynami PE i N

chyba że jest możliwość wykorzystania jakoś tej piątej żyły
  • #16 13922578
    slawekx
    Poziom 29  
    Teraz opisz lub narysuj albo sfotografuj jak wygląda twoja rozdzielnica.
  • #17 13922595
    PepeDuch
    Poziom 9  
    W poście 11 jest zamieszczony rysunek rozdzielnicy oczywiście częściowy i teraz nie wiem czy elektryk zrobił swoją prace dobrze czy źle.
  • #18 13922712
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 13922946
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1546
    PepeDuch napisał:
    Instalacja zrobiona jest w domku jednorodzinnym
    Z tej skrzynki z licznikiem co postawił zakład energetyczny do domu jest 25m.
    Elektryk który wykonywał instalacje zakopał kabel 5x10 miedzy skrzynka z licznikiem a rozdzielnicą

Jeśli w tym był zaangażowany ZE i elektryk, ba nawet dwóch to wydaje mnie się że jednego tu brakuje projektu .
  • #20 13923033
    pol102
    Ocena: 369
    Nie wiem czy ja dobrze rozumiem. Problemem jest rozdział, a właściwie miejsce rozdziału? Bo Z tych deko mętnych wyjaśnień wyłania mi się taki obraz: w złączu dokonano rozdziału PEN, a następnie połączono ponowie PE i N razem... czy słusznie rozumuję?
  • #21 13924118
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Jeśli chodzi o ideę to podział czy w złączu czy w rozdzielnicy może być poprawny, tylko nie wiemy jak to jest technicznie wykonane i tu leży problem, bo jest za mało informacji. I pewnie jeden elektryk mówi, że tak może być inny nie.
  • #22 13925798
    ALC
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam czytałem post PePe i problem jest do rozwiązania.
    Widzę że kolega PePe pochodzi z tego samego miasta co ja wiec w razie problemu pisz na PW (podjedzie się i zobaczymy co masz tam za wynalazki)
    i powiedz temu elektrykowi że zrobił kaszane zostawiając takie podłączenie.

pol102 napisał:
    Nie wiem czy ja dobrze rozumiem. Problemem jest rozdział, a właściwie miejsce rozdziału? Bo Z tych deko mętnych wyjaśnień wyłania mi się taki obraz: w złączu dokonano rozdziału PEN, a następnie połączono ponowie PE i N razem... czy słusznie rozumuję?

Bardzo dobrze rozumiesz, takie połączenie jak na rys.1 raczej jest nie dopuszczalne, natomiast jeśli chodzi o złącze kablowe to tam jest wykonany uziom punktu neutralnego i nie należy go traktować jako rozdział PE i N, bo jeśli by tak było to pojawiło by się piąte złącze do wpięcia przewodu ochronnego. Zgodnie z tym do rozdzielnicy powinien lecieć WLZ 4x10 i tam powinno dokonać się rozdziału przewodu PEN.

Teraz mamy dwie opcje:
    1 - wpinamy cztery przewody do zacisków i dokonujemy rozdziału przewodu PEN w rozdzielnicy
    lub opcja 2
    2- wykorzystujemy piąty przewód i łączymy go z bednarką tak jak na rysunku w poście 13, pod warunkiem że zrobimy to po za ZK - tak że by się nikt nie doczepił z ZE - takie rozwiązanie jest najlepsze jeśli elektryk zapomniał położyć bednarki

Pozdrawiam
  • #23 13927093
    slawekx
    Poziom 29  
    ALC napisał:
    jeśli chodzi o złącze kablowe to tam jest wykonany uziom punktu neutralnego
    Pozdrawiam

To prośba do ALC. Możesz to dokładniej opisać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię poprawności schematu podłączenia przewodów oraz zastosowania wyłącznika różnicowo-prądowego (RCD) w rozdzielnicy w instalacji elektrycznej w domku jednorodzinnym. Użytkownik zwrócił się o opinię po sporze dwóch elektryków, z których jeden twierdził, że połączenie jest prawidłowe, a drugi, że zawiera błędy. W odpowiedziach podkreślono, że kluczowe jest wykonanie rozdziału przewodu ochronno-neutralnego (PEN) na przewód neutralny (N) i ochronny (PE) w odpowiednim miejscu, co powinno być zgodne z normami instalacyjnymi. Wskazano również na konieczność zastosowania RCD w instalacji odbiorczej oraz na potrzebę dostarczenia większej ilości informacji dotyczących instalacji, aby móc dokładniej ocenić sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA