logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 7200.9 250GB - Nie działający dysk

pawelciolek3 31 Sie 2014 12:38 1215 6
REKLAMA
  • #1 13922362
    pawelciolek3
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam. Od jakiegoś czasu przestał mi dysk twardy działać. Możliwe, że tylko elektronika padła i bardzo bym chciał odzyskać moje dane z dysku. I mam pytanie, nawet dwa. Jeżeli wymienię elektronikę w dysku to dysk twardy może ożyć ? Gdy nie działa elektronika w dysku, można jeszcze dane odzyskać ? Prosiłbym o szybką odpowiedź! Pozdrawiam! :)
  • REKLAMA
  • #2 13922377
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    pawelciolek3 napisał:
    Jeżeli wymienię elektronikę w dysku to dysk twardy może ożyć ?

Tak, pod warunkiem, że to wina elektroniki.
    pawelciolek3 napisał:
    Gdy nie działa elektronika w dysku, można jeszcze dane odzyskać ?

Po jej naprawie.
    Napisz więcej co się dzieje, wrzuć zdjęcia tej elektroniki (wyraźne)
  • REKLAMA
  • #3 13922378
    wolacinio
    Poziom 13  
    To jeden ze sposobów odzyskiwania danych z uszkodzonych danych firm, które zajmują się tym na co dzień. Kupują identycznych dysk z takimi samymi parametrami, ten sam model i przekładają talerze (oczywiście w sterylnych warunkach), w celu skopiowania danych. Raczej dla szarego człowieka, bez znajomości procedur wymiany będzie to żmudna robota.
  • REKLAMA
  • #4 13922419
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1486
    kokapetyl napisał:
    pawelciolek3 napisał:
    Jeżeli wymienię elektronikę w dysku to dysk twardy może ożyć ?
    Tak, pod warunkiem, że to wina elektroniki.

Nie do końca, było to już opisywane wiele razy.
    Nie wystarczy tylko wymiana elektroniki. Trzeba przelutować eprom z parametrami.

Skąd przeświadczenie, że padła tylko elektronika?
  • #5 13923114
    pawelciolek3
    Poziom 15  
    kokapetyl napisał:
    Napisz więcej co się dzieje, wrzuć zdjęcia tej elektroniki (wyraźne)

Seagate Barracuda 7200.9 250GB - Nie działający dysk

xury napisał:
    Skąd przeświadczenie, że padła tylko elektronika?

Gdy dysk nie chce się uruchomić, a elektronika się grzeje to raczej wiadomo, że talerze mogą już być na nic lub silniczek?
  • REKLAMA
  • #6 13949888
    pawelciolek3
    Poziom 15  
    Poszperałem w internecie i poczytałem na temat wymiany elektroniki w dysku. I mam takie pytanie, nawet dwa. Czy można przelutować eprom w domowych warunkach ? Jeśli bym posiadał identyczny dysk (bliźniaka), który by miał taki sam układ elektroniczny (rozchodzi mi się o tą elektronikę wraz z tym epromem) ?
  • #7 13958540
    pawelciolek3
    Poziom 15  
    Sorry za PPP, pomoże ktoś ?

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate Barracuda 7200.9 250GB przestał działać, co może być spowodowane uszkodzeniem elektroniki. Użytkownik pyta o możliwość wymiany elektroniki oraz odzyskania danych. Odpowiedzi sugerują, że wymiana elektroniki może pomóc, ale nie wystarczy to bez przelutowania epromu z parametrami. W przypadku braku uruchomienia dysku, istnieje ryzyko, że talerze lub silnik są uszkodzone. Wskazano również na możliwość profesjonalnego odzyskiwania danych poprzez wymianę talerzy w sterylnych warunkach, co jest skomplikowane dla osób bez doświadczenia. Użytkownik rozważa przelutowanie epromu w domowych warunkach, mając identyczny dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA