logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HITACHI - Naprawa wyłamanego portu SATA w dysku twardym do 100 zł

wnuczuś 31 Aug 2014 16:39 945 3
ADVERTISEMENT
  • #1 13923003
    wnuczuś
    Level 9  
    Cześć, blisko dwa lata temu podczas modernizacji komputera, i montowania dysku twardego, zdarzył się wypadek, znajomy za mocno pociągnął kabel SATA w zła stronę i wyłamał s ten czarny plastik do mocowania. Po tym wydarzeniu cały port SATA był luźny i musiałem włożyć kawałek gumki do tego kabla aby trochę to ustabilizować.
    Niestety zbiegam czasu wyłamywały się styki i było coraz gorzej ale. dysk działał, chociaż musiał być już na zewnątrz komputera aby dobrze się stykały styki. Niestety wczoraj znowu wypadł kabel i przy wielu próbach włożeniu go tak aby dobrze stykał, wyłamał się środkowy styk i przestał dysk działać.

Moje pytanie brzmi czy dało by się w 100zł zamknąć w naprawie takie dysku? i czy ewentualnie można to naprawić jakimiś chałupniczymi sposobami. Załączam zdjęcie portu SATA.

Z góry dziękuje za pomoc.
    Attachments:
    • HITACHI - Naprawa wyłamanego portu SATA w dysku twardym do 100 zł 20140831_162759.jpg (3.71 MB) You must be logged in to download this attachment.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 13923259
    marek216
    Level 43  
    Help: 1076
    Rate: 923
    wnuczuś wrote:
    Moje pytanie brzmi czy dało by się w 100zł zamknąć w naprawie takie dysku?

Tak.
    wnuczuś wrote:
    czy ewentualnie można to naprawić jakimiś chałupniczymi sposobami.

Jeśli masz lutownicę inną niż transformatorowa lub gazowa oraz potrafisz się nią posługiwać to tak.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 13923279
    wnuczuś
    Level 9  
    No ok a podpowiesz mi jak mogę to zrobić. Bo widocznie nie zadałem tego pytania, więc nie dostałem na nie odpowiedzi :)
  • #4 13923290
    marek216
    Level 43  
    Help: 1076
    Rate: 923
    Co mam ci napisać?
    Jak lutować?

Jeśli tak to na tym etapie proponuję poszukać serwisu który wymieni to gniazdo za Ciebie.
    Naprawić się go nie da, trzeba wymienić.
ADVERTISEMENT