logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki używany laptop 13-14 do 600 zł z dobrą baterią pod Linuxa i LibreOffice?

DawwidW 01 Wrz 2014 00:38 1065 2
REKLAMA
  • #1 13924328
    DawwidW
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Witajcie,

Poszukuję laptopa na studia nietechniczne. Ma być tani (najlepiej ok. 500-600zł), coby się nim za bardzo nie przejmować rzucając torbą ;) Prawdopodobnie będę korzystał głównie z Libre Office i Firefoxa (pod Linuksem). Matryca ok. 13-14", najlepiej panoramiczna. Przede wszystkim zależy mi na jak najdłuższym czasie pracy na baterii. Myślałem o jakimś używanym Dellu.
  • REKLAMA
  • #2 13924356
    razorblade
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jako student w trakcie 5 lat i niebawem znowu w trakcie kolejnych na następnym kierunku, jestem gotowy polecić netbooka dla wymienionych zastosowań (miałem porównanie z 15" laptopem). Rozwiązanie to jest bardzo mobilne i zdecydowanie dłużej pociągnie na baterii niż jego "więksi" bracia. Sam użytkuję samsunga nc10 ale można tez pokusić się o jego zmodernizowaną wersję jak np. nc110 ( np. http://allegro.pl/samsung-nc110-n455-1gb-250gb-bt-w7s-2xbat-modem-3g-i4549730915.html ). Ważne żeby miał modem 3g dla zwiększonej funkcjonalności (zamawiasz sobie potem kartę aero2 z http://www.aero2.pl/Bezplatny-Internet/Zamow-karte/Jak-uzyskac-karte ) i właściwie nic więcej nie potrzeba dla takich zastosowań. A jak dokupisz sobie powiększony akumulator 7800 mAh to będzie on sam wystarczył na nawet 6 godzin pracy bez wifi i na niskim podświetleniu (czasami więcej). Ten sprzęt całkiem responsywnie chodzi pod lubuntu i innymi z mniej obciążającymi powłokami.
  • #3 13924373
    DawwidW
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    @superoskar: Polecisz jakieś konkretne modele?

@razorblade: Bez pełnowymiarowej klawiatury będzie ciężko, więc netbooki raczej odpadają.

Do Delli (np. D630) widziałem jakieś powiększone akumulatory, wystające poza obrys laptopa. Ktoś się może orientuje ile laptop może trzymać z takim akumulatorem?
REKLAMA