Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odkurzacz BOSCH GAS 35L SFC+ - Odkurzacz nie wyłącza się po odłączeniu narzędzia

servgsm 05 Wrz 2014 19:55 2958 0
  • #1
    servgsm
    Poziom 23  
    Witam,

    Nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu dla swojego problemu, więc jeśli ten nie jest właściwy, proszę moderatora o przeniesienia do odpowiedniego działu.

    Mój problem polega na tym, że odkurzacz w pozycji 1+ powinien pracować tak, że po przełączeniu silnik powinien nie pracować. Po włączeniu elektronarzędzia wpiętego do gniazda odkurzacza, powinien się uruchomić silnik i po wyłączeniu elektronarzędzia, silnik powinien być wyłączony po pewnym, niewielkim czasie.
    Tak się jednak nie dzieje. Odkurzacz pracuje cały czas bez względu czy coś jest włączone, czy też nie.

    Odkurzacz już lądował z tego powodu w serwisie, jednak pochodził kilka dni prawidłowo, a później znów mu się odmieniło.
    Płytka, która steruje silnikiem jest sprzedawana przez boscha pod numerem 2 609 200 386 za niecałe... 69€... Jeszcze nie oszalałem, nie mam czasu na oddawanie sprzętu do serwisu co kilka dni, bo jest mi on niezbędny w pracy, więc postanowiłem naprawić ich trefną konstrukcję.

    Niestety schematu nie znalazłem, a ścieżki na płytce są poprowadzone tak, że bardzo ciężko się odczytuje co gdzie idzie.

    Miał ktoś już styczność z tym sprzętem?
    Może ktoś ma jakieś "lepsze oko" na dobre schematy?
    Byłbym ogromnie wdzięczny.
    Dla pewności, podrzucam zdjęcie płytki.
    Odkurzacz BOSCH GAS 35L SFC+ - Odkurzacz nie wyłącza się po odłączeniu narzędzia

    Nawiasem z tego co ja odczytałem, na LM358 jest strasznie niskie napięcie zasilania, bo zaledwie 3V, a więc 24V przekaźnik nie ma prawa zaskoczyć. transformator się dość nagrzewa, prąd pobierany przez układ to ok 2W (trafo 1,5VA). Prąd dodatni płynie przez element P0115. Nie mam pojęcia co to jest, noty katalogowej nie odnalazłem...
    Tak więc niewiele wiem, a układ przecież niby jest prosty - włącz/wyłącz...

    Pozdrawiam,
    Bartek.

    ---Dodano 02:43 6.09.2014---
    Pogrzebałem i okazało się, że padł LM358. Po jego wyciągnięciu napięcia wróciły do normy.
    Dla testu wsadziłem na miejsce TL082 (nie miałem LMa) i przekaźnik zaczął pracować. Co prawda odkurzacz nie załącza się podczas włączenia elektronarzędzia, ale tu wina musi leżeć w różnicy czułości i wzmocnień LMa i TL.
    Cóż, pozostaje mi czekać na zamówiony LM358. Na pewno dam znać co z tego wyszło.

    Pozdrawiam,
    Bartek.