logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atheros AR5B125 - Bardzo niska prędkość internetu Wi-Fi

clavacurva 07 Wrz 2014 00:50 2358 9
REKLAMA
  • #1 13940042
    clavacurva
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam internet od UPC - 60Mb/s + Wi-Fi. Z internetem wszystko jest ok, bo testując prędkości na innym laptopie, czy na telefonie osiągają one 50Mb/s+. Problem mam z Acer'em Aspire 7250-0209 z kartą Atheros AR5B125, bo prędkość na nim osiąga maksymalnie 4Mb/s.
    Jedyne co na razie zrobiłem, to uaktualniłem sterowniki - nie pomogło.
    Z góry dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 13940070
    Olek244
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    A moze logujesz sie w laptopie jako użytkownik usługi wiFree? Tam jest ograniczenie transferu z tego co pamietam.
  • REKLAMA
  • #3 13940092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13998642
    clavacurva
    Poziom 9  
    Nie loguję się na wiFree.

Nie do końca wiem o co chodzi z tym zatrzymywaniem 'WLAN Zero Configuration' dla swoich potrzeb, ale nie instalowałem na lapku żadnych programów prócz Guitar Pro i Chrome, więc jak już to jakaś stockowa musiałaby to robić. Usługi WLAN są cały czas włączone.
  • REKLAMA
  • #5 13998793
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    clavacurva napisał:
    Mam internet od UPC - 60Mb/s + Wi-Fi.

A jaki dokładnie sprzęt: tym, model, firma?.
  • #6 13998842
    clavacurva
    Poziom 9  
    Routera?
    Technicolor TC7200.U
  • #8 13998955
    clavacurva
    Poziom 9  
    To chyba nie do końca mój przypadek. U mnie z routerem jest chyba wszystko ok, bo testując prędkości na smartfonie czy na innym laptopie są takie jak powinny być. Tylko na tym jednym nieszczęsnym Asusie prędkość jest słaba.
    Zauważyłem też, że mam użycie procesora cały czas 90-100% (co to tego problemu, to jestem na etapie googlowania). Czy możliwe, żeby prędkość internetu była jakoś z tym powiązana?

EDIT:
    Z prockiem się uporałem, ale nie wpłynęło to na poprawę prędkości neta.
  • #9 13999246
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5474
    W podanym forum masz też info, że z niektórymi kartami wifi są problemy na tym sprzęcie.
    Może też być, że coś "podłapałeś".
    Poobserwuj uruchomione procesy w menagerze zadań -> procesy.
  • #10 14003457
    clavacurva
    Poziom 9  
    Przeinstalowałem dopiero Windowsa (więc najprawdopodobniej nic nie mam podłapanego)

Co do tego tematu o Technicolorze, przestudiowałem cały i jedyne co osiągnąłem to poprawienie prędkości przez wyłączenie trybu 802.11. Jednak nadal jest ona niesatysfakcjonująca (22Mb/s stojąc tuż przy routerze).

Przekonałem się jednak o tym, że wina leży jednak raczej po stronie routera, więc skontaktuję się z UPC w tej sprawie. Jakbyście mieli jeszcze jakieś inne pomysły jak mógłbym to zrobić samemu to piszcie, a tymczasem dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niską prędkością internetu Wi-Fi na laptopie Acer Aspire 7250-0209 z kartą Atheros AR5B125, osiągając maksymalnie 4Mb/s, podczas gdy inne urządzenia uzyskują prędkości powyżej 50Mb/s. Po aktualizacji sterowników i reinstalacji systemu Windows, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być ustawienia routera Technicolor TC7200.U lub inne aplikacje działające w tle. Po wyłączeniu trybu 802.11 prędkość wzrosła do 22Mb/s, jednak nadal nie jest zadowalająca. Użytkownik planuje skontaktować się z UPC w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA