Witam. Co to za diody o symbolu G7 MIC i druga UM 78A Czym je ewentualnie zastąpić? Nie muszą być smd - pochodzą z kuchenki, w której jest sporo miejsca.
Dioda z oznaczeniem G7 to najprawdopodobniej BZD27C120P, dioda Zenera 120V 0.8W z podanym napięciem obcinania dla szpilek Surge Current tak jak dla Transila. W związku z tym najbezpieczniej byłoby chyba zastąpić ją jakimś małym Transilem, bo zwykła Zenerka może tu nie wystarczyć. Tak na pierwszy rzut oka wydaje się, że BZW04P102 ma dość zbliżone parametry.
Dioda z oznaczeniem UM to US1M, raczej na pewno sądząc po logo General Semiconductor.
Dioda z oznaczeniem G7 to najprawdopodobniej BZD27C120P
Witam.
Z tym się nie zgodzę, bo to całkiem inna obudowa.
Ja natrafiłem na to Link, lecz inny producent.
Przydały by się dokładne wymiary tej G7, bo wygląda mi na obudowę SMB, ale czy na pewno?
Pozdrawiam
Panowie odgrzeje swojego 8 letniego kotleta. Znów mam ta sama płytę z tym samym uszkodzeniem diody G7 MIC. Temat nie do końca został rozwiązany - czy ktoś jest w stanie powiedzieć dokładnie co to za dioda? Wymiary 2,6x4,2 bez nóżek
✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji diod G7 MIC oraz UM 78A, które pochodzą z kuchenki. Użytkownicy sugerują, że dioda G7 może być diodą Zenera BZD27C120P lub BZW04P102, a dioda UM to prawdopodobnie US1M. Wymagana jest dokładna identyfikacja obudowy, która może być SMB lub SMA, co utrudnia znalezienie zamienników. Użytkownicy podają również wymiary diody G7 (2,6x4,2 mm bez nóżek) oraz wskazują na potrzebę dalszych informacji dotyczących zamienników. Wygenerowane przez model językowy.