logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32F4][Eclipse] - Losowy brak funkcji debugowania/uruchamiania

grzegorzn 09 Wrz 2014 22:46 1257 6
REKLAMA
  • #1 13947923
    grzegorzn
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dosyć często zdarza mi się, że po uruchomieniu Eclipse i kliknięciu przycisku debugowania, wszystko się ładuje, debugger zatrzymuje się na początku funkcji main(), ale przyciski takie jak Resume, Terminate czy Step Over są wyszarzone. Wyszarzone są też wymienione opcje w menu Run. Mogę wznowić uruchamianie tylko korzystając z funkcji Run To Line. Pomaga zamknięcie i uruchomienie Eclipse, niekoniecznie za pierwszym razem. Eclipse jest w wersji Luna (4.4.0).
    Czy jest to problem tej wersji Luny czy też pluginów (używam standardowych, niezbędnych przy STM32: GNU ARM C/C++ Cross Development Tools i Zylin Embedded CDT). Resetowanie perspektyw nie pomaga, z resztą odpowiada mi domyślne ułożenie i nic nie przestawiam oprócz dodania widoku Expressions.
  • REKLAMA
  • #2 13948027
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    grzegorzn napisał:
    Zylin Embedded CDT

Ta wtyczka jest zbędna i zapewne zbyt stara żeby działać poprawnie - zainstaluj sobie wtyczkę GDB Hardware Debugging.

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #3 13948453
    grzegorzn
    Poziom 13  
    Niestety nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 13948475
    alagner
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    GDB Launcher DSF? Na dzień dobry ustaw ten drugi ;)
  • REKLAMA
  • #5 13948667
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    alagner napisał:
    GDB Launcher DSF? Na dzień dobry ustaw ten drugi

To też już nie jest konieczne - ten "domyślny" (czyli DSF) działa już całkiem OK (;

4\/3!!
  • #6 13950754
    grysek
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Mam to samo spróbuj włączyć Eclipse i ustawić na widok debug czy jak tam masz go nazwanego i kliknij Window->Reset Perspective i zamknij Eclipse. Jak uruchomisz to będzie działać. Niestety reset perspective nie daje trwałego skutku tylko do nastepnego uruchomienia :(

Cos chyba z tą wersją Luna jest nie tak.
  • #7 13952265
    grzegorzn
    Poziom 13  
    Mam dokładnie taki problem, jak pisze grysek.
    Co do ustawień debugowania, to mam konfigurację bazującą na GDB OpenOCD Debugging.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z funkcjami debugowania w Eclipse Luna (4.4.0) dla projektów STM32F4. Po uruchomieniu debuggera, opcje takie jak Resume, Terminate i Step Over są wyszarzone, co uniemożliwia dalsze debugowanie. Proponowane rozwiązania obejmują instalację wtyczki GDB Hardware Debugging oraz ustawienie GDB Launcher DSF. Użytkownicy zauważają, że resetowanie perspektywy w Eclipse nie przynosi trwałych rezultatów, a problem wydaje się być związany z wersją Luna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA