Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[PHP] - Komentowanie strony dostępne dla zalogowanych

krzy5000 14 Wrz 2014 14:24 894 6
  • #1 14 Wrz 2014 14:24
    krzy5000
    Poziom 7  

    Witam zaczynam z php mam system logowanie i rejestracji oraz moj pechowy formularz z opiniami, i teraz jaki mam problem chcialbym opcja wyslij byla widoczne tylko i wylacznie dla zalogowanych, a dla niezalogowanych formularz logowania,
    przepraszam za składnie ale juz spać mi ten problem nie daje :P

    0 6
  • Pomocny post
    #2 14 Wrz 2014 15:36
    marcinj12
    Poziom 40  

    Nie podałeś żadnych istotnych danych nie nie określiłeś z czym dokładnie masz problem - jak na tej podstawie ktoś ma w ogóle pomóc?
    Ogólnie schemat działania może być taki:
    - po poprawnym zalogowaniu się użytkownika przechowujesz informację o tym np. w tablicy sesji

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    (analogicznie, przy nieudanym zalogowaniu lub wylogowaniu ustawisz wartość na false).
    - w kodzie, gdzie ma być widoczny przycisk, robisz zwykłego if'a:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 14 Wrz 2014 15:53
    krzy5000
    Poziom 7  

    Hmmm dalej nie wiem jak to ogarnac no ale moze zdloasz mi pomoc jak kod dodam
    prosze o cierpliwosc nieraz ciemnota ze mnie ;)
    dodam poprostu zeby formularz byl dostępny dla zalogowanych ale nie zalogowany zeby mogl poczytac sobie opinie

    Kod: php-brief
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • Pomocny post
    #4 14 Wrz 2014 16:09
    marcinj12
    Poziom 40  

    A gdzie użytkownik się loguje??

    0
  • #5 14 Wrz 2014 16:13
    krzy5000
    Poziom 7  

    do logowanie mam osobny plik php sorki ze go nie podalem odrazu

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    i pytanie jak ta blokade wkomponować w stronę oraz czy w miare znośnie kod wygląda?

    0
  • Pomocny post
    #6 14 Wrz 2014 18:08
    marcinj12
    Poziom 40  

    Od razu mówię że nie testowałem, więc będziesz musiał trochę samemu pokombinować, ale generalnie:
    - w pliku z logowaniem zaraz po session_start(); dodaj:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    To samo dotyczy strony, gdzie użytkownik się wylogowuje (jeżeli taką masz).

    Niżej, w tym else wykonywanym, gdy użytkownik istnieje, dodaj:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    - rozumiem, że login użytkownika może się przydać, ale po co trzymać hasło w sesji?

    - na stronie właściwej, na samym początku przed jakimkolwiek kodem, wstaw:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    natomiast fragment gdzie wyświetlasz formularz do dodawania komentarza zmień na taki:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    O ile nic nie pominąłem ważnego, to na razie dla niezalogowanych użytkowników masz napis, jeśli zadziała - to możesz tam wstawić np. linka przekierowującego do strony logowania. Osobiście umieściłbym nie tylko sam przycisk, ale cały formularz w tej części dla zalogowanych użytkowników.

    0
  • #7 15 Wrz 2014 16:15
    krzy5000
    Poziom 7  

    Super dzięki wszystko trybi jeszcze twoja sugestia z całym formularzem logowania była słuszna lepiej wygląda jak człowiek loguje sie odrazu na tej samej stronie ;)
    A i sorki ze dopiero dzisiaj pisze ale praca itp.

    0