Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Somfy - Brama sama się otwiera

Se-BASS-tian 17 Sep 2014 21:16 10602 7
    Se-BASS-tian
    Level 9  
    Witam, mam pewien problem z siłownikami do bram skrzydłowych firmy Somfy.
    Problem jest następujący:
    - Klikam przyciskiem pilota by zamknąć bramę, brama się zamyka ale przy samej końcówce gdy powinna zakończyć swoją pracę, brama otwiera się na nowo. Nie wiem jak jest ona skonstruowana ale tak jakby jakiś czujnik oporowy nie łapał by zatrzymać siłownik (nie mam pojęcia co decyduje o zatrzymaniu napędu).

Czy ktoś wie jaka może być przyczyna usterki ? Bardzo mnie to denerwuje ponieważ przy wyjeździe z posesji muszę zatrzymać się przy bramie i ręcznie z pilota ją stopować.
    Anonymous
    Anonymous  
    Se-BASS-tian
    Level 9  
    Typ siłowników: 5061629B
    Wyposażenie: 2x siłownik, skrzynka elektroniczna, światło pomarańczowe (które zostało zakupione dodatkowo - Somfy, wyższy model).

Brama chodziła ok. 4 lata prawidłowo. Od pół roku mam z nią problem.
    Anonymous
    Anonymous  
    scooba
    Level 15  
    odsunąć lekko za pomocą podłużnych otworów jarzmo mocujące skrzydło w kierunku przeciwnym do otwierania się zawiasów

Nie ogarniam:-)
    A mam ten sam problem. Dzieki z gory na pomoc.
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Witam.
    Miałem podobny problem...
    Ale najpierw pytanie podstawowe:
    -nie ma zamontowanych fotokomórek?
    Czasem brama przecina wiązkę i się otwiera.
    Jeżeli nie ma fotek to winne mogą być:
    -niewłaściwe wymiary montażowe (po czasie zwiększają się luzy na mocowaniach siłowników , zawiasach bramy, ogranicznikach otwarcia/zamknięcia).
    Należy poprawić ww i jak napisał Mareczny wykonać ponownie procedurę uczenia.
    Jeżeli to nie pomoże to prawdopodobnie wina leży po stronie centrali, a konkretnie w części zasilacza który w tym modelu jest impulsowy.
    Po jakimś czasie padają kondensatory elektrolityczne które należy wymienić.
    Pozdrawiam.
    scooba
    Level 15  
    Jutro wylacze foto i sprawdze. Dziwne, bo domyka sie pieknie, ostatnie skrzydlo dobije do konca nie wiem dlaczego tak mocno. I po sekundzie otwiera. Wrrrr. caly dzien stracilem.

Przy nauce dziala pieknie.
    top_goya
    Level 1  
    padła centrala już ten problem przerabiałem szkoda czasu na telefony do serwisu - zostaniesz poinformowany że źle masz zamontowana bramę. To nic że działała 4 lata po tym czasie słupki na pewno się wygly i zmieniły się wymiary montażowe. 😀