logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Szukam] Jaki inwerter napięcia na -2.5V 100mA zamiast ICL7660?

mineyo 19 Wrz 2014 16:21 1218 4
REKLAMA
  • #1 13973293
    mineyo
    Poziom 9  
    Witam, problem mam taki jak w temacie.

Kupiłem inwertery napięcia ICL7660, które wszystko robią dobrze jednak przewodzą za mały prąd i mój czujnik ciśnienia (to w zasadzie jedyne konkretne obciążenie) nie działa. Niby pobiera tylko 1.5mA dlatego szukam jakiegoś zamiennika na ten 7660. Preferuję coś co będzie w stanie odwrócić napięcie na ujemne z zakresu od -2V do -7V. Niestety potrzebuję to do split power supply. Nie do końca się orientuję jak wykonać lepszy układ a zależy mi na czasie dlatego ten inwerter bym chciał zastosować.

Za wszystkie pomocne rady z góry dziękuję moim dobrodziejcom.

PS: Fajnie by było jakby ten układ był też popularny co dostanę go w większości sklepów elektronicznych...
  • REKLAMA
  • #2 13973313
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Wrzuć schemat tego co tworzysz, bo mam wrażenie, że założenia są złe.
    Te inwerterki raczej nie służą do tego o czym piszesz.
  • REKLAMA
  • #3 13973346
    mineyo
    Poziom 9  
    Dobrze, to może inaczej. Robiłem już o tym jeden temat ale informacje tam są nie tylko błędne (bo z problemu do problemu przechodziłem) ale i stare...

Chcę z 4xAA baterii zrobić zasilanie 6V do -6V. I to w jak najprostszy sposób... Zależ mi na tym, by napięcia były symetryczne względem GND bo czujnik, który mam zasilać ma offset w zależności od różnicy tych napięć ale to akurat pikuś.

Schemat wygląda na chwilę obecną tak ale jak widać zasada tonący brzytwy się chwyta ślicznie tutaj działa (ten wzmacniacz ustawiony na odwracanie napięcia, pojęcia nie mam czy to ruszy a jeszcze nie przetestowałem).

[Szukam] Jaki inwerter napięcia na -2.5V 100mA zamiast ICL7660?

Błagam o pomoc...
  • REKLAMA
  • #4 13973360
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Ilość baterii ma znaczenie w tym przypadku?
    Biorąc 8 sztuk i ustalając punkt GND pomiędzy dwoma czwórkami, otrzymuje zasilanie +/-6V.
  • #5 13973418
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA