płyta główna: msi 865pe neo2 p series
4GB ram (4x1GB) DDR
procesor 3Mhz HT 1MB/800Ghz (obecnie OC do 3.39Ghz)
zasilacz Modecom MC-400ATX 2.0 PFC
Grafika GF 7600GS DDR3 256/128
Jak mniemam najsłabszym ogniwem jest w tym zestawie procesor ale lepszego na tą płytę główną już nie włożę i tu prośba/pytanie do Was jaką płytę z jakim procesorem kupić by było coś wydajniejszego.
Myślę tu o rynku wtórnym 70-130zł
Ważne by było AGP 8x, najlepiej płyta na DDR z możliwością obsługi do 4GB RAM (z tego co szukałem przeważnie widzę obsługę do max 2 GB ram).
Warto się przyjrzeć moim propozycjom, bo tanim kosztem, będziesz mógł korzystać z C2D i obecnych podzespołów.
kosmatek napisał:
(z tego co szukałem przeważnie widzę obsługę do max 2 GB ram).
To ich jedyny "minus". Niemniej jednak, przy 2GB RAM, nawet DDR400 oraz XP, system będzie śmigał. Dodatkowo, Twój GF 7600GS rozwinie skrzydła, więc będziesz mógł pograć w nieco nowsze produkcje, a z przeglądaniem internetu problemów nie będzie.
Do tego poszukaj E4xxx, E6400/E6420, które kupisz do 20zł lub jeśli wybierzesz odpowiednią płytę główną - E6600 - koszt ~50zł i wg mnie będziesz zadowolony. Dodam, że chłodzenie BOX wystarczy, a to zdobędziesz za ~10-15zł spokojnie.
Koszt MoBo? Za 20-40zł powinieneś ją zdobyć.
Suma: maksymalnie 100zł, jeśli chcesz E6600, jeśli E4xxx lub E64xx - maks 70zł i zostaje Ci obecna MoBo + CPU do sprzedania oraz przełożysz wszystkie obecne podzespoły.
Często taką płytę można zdobyć dużo taniej, ze względu na ogólny pogląd, że z AGP już nic wyciągnąć się nie da. Da się i jeśli zdobędziesz HD4650, HD4670, 7900GS, to taki komputer jeszcze na wiele pozwoli.
kosmatek napisał:
Tylko, że za wartość ww. sprzętu + gotówka szału nie będzie.
Nie będzie, bo dobre MoBo z PCI_E i S775 są drogie, ze względu na obsługę Xeonów.
Sama płyta kosztuje ~150zł wzwyż, a pakowanie się w inną płytę, słabą jakościowo, z ograniczoną obsługą CPU, jest nieopłacalne.
Policzmy:
MoBo, nie trafi się okazja to 100zł
CPU - E6600 od razu, jako minimum - ~50zł
RAM - 4GB DDR2 - ~120zł
Chłodzenie CPU - ~15zł
suma: 285zł. Za ta kwotę można kupić już LGA1155 używane.
kosmatek napisał:
procesor 3Mhz HT 1MB/800mhz (obecnie OC do 3.39Mhz)
Powinno być GHz.
kosmatek napisał:
Ważne by było AGP 8x
Przy AGPx4, choć z takimi płytami + S775 się nie spotkałem, różnica w wydajności karty AGP w porównaniu do AGPx8 będzie znikoma, mało odczuwalna.
Plany się zmieniły ale w dobrą stronę, dochodzi trochę funduszy więc powiedzmy, że mam 270-300zł
To inwestuj w LGA775 już z PCI_E x 16. Może być poleasingowy Dell. GF'a sprzedasz za około 80zł, bo to dość dobre i drogie karty są. Taka sama karta na PCI_E kosztuje grosze. Za 30zł masz 8600GT, które tego GFa miażdzy.
MoBo z Della możesz przełożyć do obecnej obudowy, a wtedy będziesz mógł zamontowac i normalny zasilacz ATX i pełnowymiarową kartę graficzną PCI_E.
Przy odrobinie szczęścia i pewnych operacjach handlowych, możesz pokusić się o LGA1155 lub LGA1150.
Jakbyś posprzedawał obecne podzespoły, czyli MoBo+RAM+chłodzenie+CPU+GPU dokładając obecne 300zł, to za ~450-500zł będziesz miał "nową", wydajną platformę, z tym, że musiałbyś zdobyć kontroler ATA lub szukać płyty z tym kontrolerem lub jeszcze wymienić HDD na przynajmniej SATA. Na razie z integrą, ale myślę, że warto to przemyśleć.
✨ Użytkownik poszukuje płyty głównej z wejściem AGP, aby poprawić wydajność swojego zestawu komputerowego, w którym obecnie znajduje się płyta MSI 865PE Neo2 P Series oraz procesor 3GHz HT. W odpowiedziach sugerowane są płyty główne z gniazdem LGA775, które obsługują AGP oraz DDR/DDR2, co pozwoli na lepszą wydajność przy zachowaniu budżetu 70-130 zł. Wskazano konkretne modele, takie jak ECS P4M800PRO-M, GIGABYTE GA-8I865GME-775-RH oraz Asrock 4CoreDual-SATA2, które mogą obsługiwać procesory Core 2 Duo, w tym E6600. Użytkownik zdecydował się na zakup płyty Asrock 4CoreDual-SATA2 oraz procesora E6600. Wygenerowane przez model językowy.