logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router WiFi do 100 zł z dobrym zasięgiem w domu i ogrodzie?

lolek1400 22 Wrz 2014 16:31 1188 7
REKLAMA
  • #1 13981595
    lolek1400
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam.
    Chcę kupić nowy router wifi dla domu. Kasy chcę wydać jak najmniej, nie więcej niż 100 zł. Mój stary sprzęt nie wystarcza i by uzyskać internet w najdalszej części budynku muszę robić hotspota z laptopa. Stary router to tp-link tl-wr740n, zasięg jest mniej więcej w połowie domu. Szukam czegoś co pozwoli mi swobodnie korzystać w całym domu, chyba że jest coś taniego, w granicach mojego budżetu co pozwoli mi także na luksus w ogrodzie (1,5 razy większy niż sam dom). Obsługa przynajmniej 4 urządzeń.

Jeśli ma to znaczenie to internet mam radiowy (5Ghz), sygnał z odbiornika idzie kablem do routera, 6Mb/s w nocy 9Mb/s.
    Ściany domu wykonane z betonowych bloczków (chyba, są niebieskie, twarde i jakby wykonane z niezagęszczonej mieszanki, na oko 20x30x8-10). Stropy betonowe, podobno dosyć grube. W ścianach zewnętrznych izolacja (styropian, z 8cm) między bloczkami (bloczek-izolacaj-bloczek). Wielkość domu jakieś 10x12m, wysokość stropów 2.5m. Rozmieszczenie: parter (2 pomieszczenia), półpiętro(3pomieszczenia), piętro(2 pomieszczenia), półpiętro(3 pomieszczenia).
  • REKLAMA
  • #2 13981630
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Wszystkie routery dostępne na naszym rynku nadają z maksymalną przewidzianą przez przepisy mocą.

Z budżetem 100zł, zostaje ci pociągnięcie kabla w miejsce ze słabym wifi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13981907
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Transmiter PLC zamiast skrętki plus AP.
  • #5 13982075
    lolek1400
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Powiedz mi czy ja to dobrze rozumiem.
    Kupuję to ustrojstwo:
    http://allegro.pl/netgear-poweline-av-200-xav2501-adapter-plc-i4592082776.html
    Wpinam do gniazdka gdzie jest internet i to powiększa zasięg (czyli hotspot) czy muszę do tego wpiąć wtyczkę z internetem i ma to większy sygnał od tp-linka tak że wystarczy na cały dom?
  • #6 13982369
    robertnik
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ale 2 takie urządzenia w obrębie jednej fazy. Do pierwszego wpinasz
    Jaki router WiFi do 100 zł z dobrym zasięgiem w domu i ogrodzie?
    Kabel drugim rozgłaszasz.
    Zwykły kabel sieciowy jest tańszy, ale jak się nie da... No ale nie ten budżet...
  • REKLAMA
  • #8 13982785
    robertnik
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Access point nie hotspot. Laptop nie pisałeś jak jest podłączony, ale musi mieć wpięty kable, 2 kary wlan, albo jedną pracującą z dwoma radiami.
    Pisałeś że kabla nie chcesz puścić. Możesz postawić reapater, ale to źródło problemów i najsłabsze ogniwo całej sieci. Zamiast kabla może być AP i AP Client. Client pracuje jako karta sieciowa spięty z AP, który wysyła sieć dalej... ale to mocno przekracza założony budżet.
    Pracuj dalej na laptopie jako AP i dozbieraj, albo pogódź się z ciągnięciem kabla...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera WiFi do 100 zł, który zapewni dobry zasięg w domu i ogrodzie. Obecny router TP-Link TL-WR740N ma ograniczony zasięg, co zmusza do korzystania z hotspota z laptopa. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym użycie transmiterów PLC, access pointów oraz repeaterów, jednak większość z tych opcji przekracza budżet użytkownika. Użytkownik rozważa również zakup prostego hotspota do gniazdka, ale nie jest pewien jego efektywności w porównaniu do obecnego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA