logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig P37-066/5 CUC7303 - Przetwornica nie startuje, LED miga co sekundę

piórko 29 Kwi 2005 21:09 1982 4
REKLAMA
  • #1 1448974
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Usterka wygląda tak:
    Po włączeniu przetwornica "ma chęć" ruszyć, ale bez skutku.
    Ledzik miga co około sekundę, jednocześnie słychać próby startu w głośniku.

Przejrzałem wszystko co znalazł na temat "CUC7303" przycisk "szukaj", ale takiej usterki nie znalazłem.

Naprawa tv nie jest moja codziennością, ten odbiornik podrzuciła mi sąsiadka :( . Licze na to, że ktoś miał do czynienia z takim uszkodzeniem i pomoże mi je najprostszym sposobem usunąć. Będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1449006
    El Procek
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Zmierz , czy nie ma zwarć w gałęziach napięć po stronie wtórnej.
    Wymień elektrolity po stronie pierwotnej - rozładuj wcześniej elektrolit na 400V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1449029
    asanders
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Witam
    Sprawdź tranzystor w stopniu końcowym linii, uruchom zasilacz na żarówkę i sprawdź napięcie w gałęzi +B.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1449312
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Ja bym zaczął od dokładnego sprawdzenia płyty na okoliczność zimnych lutowań,szczególnie elementy na radiatorach,trafo linii,scalak końcowy pionu.Co do zwarć to jak najbardziej,na początek sprawdź Hot-a,czy nie jest uszkodzony.Sprawdź wtyczkę cewek odchylania na okolicznośc zimnych lutowań.W Grundigach częstą bolączką są zimne luty i to nawet w tych całkiem świeżych.
    Pozdrawiam.
  • #5 1451078
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Działa.

Pomogła wymiana elektrolita 47/385.

Profilaktycznie przelutowałem wskazane miejsca. Rzeczywiście jakość druku i lutów jest g...niana.

Dzięki !
REKLAMA