logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xmega Xplained A1 - Jak i czym debugować płytkę?

22 Wrz 2014 21:16 1641 7
REKLAMA
  • #1 13982466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 13982491
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Nie potrzebujesz programatora wystarczy kabel USB podłączasz płytkę i można programować. Jeśli chcesz debugować to musisz mieć debugger.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13982559
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    Niestety póki co wbudowany debugger ma tylko Xplained Mini, do Xplained Xmega najtańszy sprzętowy debugger to Atmel-ICE PCBA - jakieś 160 zł, ale zaleta taka, że debuguje kompletnie wszystko od Atmela, łącznie z Atmelowymi ARMami.
  • #4 13982924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13983299
    tmf
    Wygodnie można Xplained programować z wykorzystaniem programu FLIP - po prostu klikasz programowanie i to wszystko. Niestety tak ten świat jest zbudowany, że nie można mieć wszystkiego - albo masz świetny darmowy soft (AS) i niestety póki co brak debugera na Xplained, albo masz debuger na Discovery, za to środowisko obsysa straszliwie, chyba, że masz sporo kasy na zakup komercyjnego.
    Z drugiej strony jeśli na poważnie zajmujesz się mikrokontrolerami to zakup sprzętowego debugera i tak cie nie ominie, w końcu nie wszystko zrobisz na devboardach, no i o ile się nie mylę mało z nich ma SDRAM na pokładzie, bo w swej genialności wielu producentów ARMów stwierdziło, że przecież kto by SDRAM używał...
  • #6 13985855
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13986287
    tmf
    No fakt, akurat z A1 trzeba przenieść tego xmla, myślałem, że masz moją książkę, bo tam jest to opisane :) Co do debugera - na dzisiaj wziąłbym Atmel-ICE, bo programuje wszystko i obsługuje ARMy co może kiedyś się przydać, a przede wszystkim jest tańszy od Dragona. Nie ma programowania HV i równoległego, ale nigdy tego nie używałem i myślę, że znakmitej większości użytkowników to się nigdy nie przyda.

Dodano po 1 [minuty]:

BTW, oprócz FLIPA masz w AS narzędzia linii poleceń, za pomocą któych możesz zaprogramować dowolny procek, jeśli to zintegrujesz z AS to programowaine może odbywać się np. przez naciśnięcie F5 w AS.
  • REKLAMA
  • #8 13987086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Płytka Xmega-A1 Xplained posiada wbudowany bootloader, co umożliwia programowanie bez programatora, jednak debugowanie wymaga zewnętrznego debuggera. Użytkownicy wskazują, że najtańszym rozwiązaniem do debugowania jest Atmel-ICE, który obsługuje wszystkie mikrokontrolery Atmela, w tym ARM. Programowanie można zrealizować za pomocą oprogramowania FLIP lub narzędzi linii poleceń w Atmel Studio. Problemy z synchronizacją i błędy timeout podczas programowania przez RS232 są również poruszane. Użytkownicy wyrażają frustrację związaną z ograniczeniami w debugowaniu i programowaniu, porównując doświadczenia z innymi platformami, takimi jak STM32Discovery.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA