logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG LH-D6230 - Dym z diod prostowniczych, brak dźwięku, nie działa wentylator

aro2732 22 Wrz 2014 22:44 1410 5
REKLAMA
  • #1 13982799
    aro2732
    Poziom 2  
    Witam. Ostatnio w moje ręce wpadło kino domowe LG LH-D6230.
    Problem był taki (a zapewne jeszcze jest) że na trzech wyjściach w głośnikach był ledwo słyszalny dźwięk. Po chwili jednak zaczął unosić się dym, co się okazało paliły się 3 diody prostownicze (D504, D503, D502). Do tego wentylator chłodzący nie działał (prawdopodobnie brak napięcia na wtyce).
    Żadnych większych pomiarów na płytce pod napięciem nie mogę zrobić bo po chwili leci dym z tych diod, ale póki co żyją.

Mógłby ktoś rzucić fachowym okiem na schematy i poradzić co może być nie tak i czemu się dokładnie przyjrzeć?
    Załączniki:
    • LG_LH-D6230.rar (9.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13982973
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Masz schemat , sprzęt przed sobą ale jednak wolałbyś abyśmy to zdalnie naprawili !
    Czy diody "paliły się" czy tylko nagrzewały ? Jeśli działo się tak to musisz samodzielnie przeanalizować schemat i dzięki pomiarom znajdziesz przyczynę. Użyj zewnętrznego wentylatora , który pozwoli wykonać pomiary gdy znów zacznie się kopcić ;)
    Przede wszystkim pomyliłeś ten dział z piaskownicą .
  • REKLAMA
  • #3 13984464
    aro2732
    Poziom 2  
    Wrzuciłem całą książkę servisową ponieważ w b. starych tematach inni użytkownicy tego szukali, a przy okazji postanowiłem się zapytać o radę. Bo może ktoś już miał styczność z tym sprzętem i może wie, jakie są jego słabe punkty lub powody usterek.

A co do sprzętu: podłączenie zewnętrznego wentylatora na nic się zda bo służy do chłodzenia radiatora i końcówek mocy, a problem palących się diod (leci z nich dym i tworzą się w nich dziury) myślę, że leży dużo wcześniej. Kondensatory wszystkie sprawdzone, przebicia nie ma, rezystory ok, inne diody też ok, dla pewności zamierzam wymienić tranzystory.
    Z czego pytanie: Czy są jakieś powszechniejsze zamienniki dla tranzystorów: KIA7809A, KIA 7805A, KIA7808A, KIA7812A, KA378R33 ?
  • REKLAMA
  • #4 13984584
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Niestety ale muszę zauważyć iż porywasz się z motyką na słońce .
    78XX to nie tranzystor !
  • REKLAMA
  • #5 13984679
    aro2732
    Poziom 2  
    Kurcze zielony jestem w tym, a nie mam w okolicy kogoś kto by się na tym znał.
    Mógłbyś mi coś więcej o tym powiedzieć? co to jest?
  • #6 13984741
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Gdy ja zielony jestem np. w samochodowe instalacji gazowej to powierzam auto fachowcowi . Nie grzebię w tym i nie narażam siebie ani samochodu.

Ale spróbujmy coś Ci doradzić tylko pamiętaj że musisz sam się wykazać , nie dostaniesz ryby lecz wędkę ;)
    Po pierwsze wstukaj nazwy tych komponentów które chcesz błędnie wymieniać w przeszukiwarkę by sobie coś wyprostować .
    Secundo , pomyśl dlaczego te diody w szeregu grzeją się tak mocno? Wylutuj je i pomierz choćby !
REKLAMA