logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C:/lokalizacja pliku/plik.exe - nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32

pvteam123 23 Wrz 2014 14:28 4869 18
REKLAMA
  • #1 13984031
    pvteam123
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam!
    Potrzebuje pilnej pomocy! Jak widzicie w temacie, jakikolwiek plik .exe nie kliknę wyskoczy mi ten komunikat (C:/lokalizacja pliku/plik.exe - nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32). Czytałem na różnych forach, że jest to wirus.
    Jakie próby podejmowałem?
    Próbowałem zeskanować laptopa za pomocą OTL z końcówkami .exe, .scr, .com
    I za każdym razem ten sam komunikat "C:/lokalizacja pliku/plik.exe - nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32"
    No dobra, na następnym forum znalazłem informacje, że komuś pomógł program Kaspersky Virus Removal Tool. Po pobraniu wyskoczyło identyczne okno z "C:/lokalizacja pliku/plik.exe - nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32"
    Próbowałem na koniec AdwCleanera, bo tez słyszałem że pomaga, ale wirus tak jakby się bronił i pojawiło się to - "C:/lokalizacja pliku/JITuuWRq.exe - nie może zostać zapisany, ponieważ nie można odczytać pliku źródłowego. Należy spróbować później lub skontaktować się z administratorem serwera". Jak pobieram z innej strony go to pojawia się błąd "C:/lokalizacja pliku/plik.exe - nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32"
    Chcę załatwić to bez formatowania laptopa, gdyż mam na nim bardzo ważne pliki jest ich za dużo, by je przenosić, a poza tym nie mam jak go sformatować. Formatowany był około 2 miesiące temu! A system operacyjny to Windows 7 Home Premium Oryginalny, nie pirat!
    Pomóżcie!
  • REKLAMA
  • #2 13984043
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Wypróbuj combofix.
  • #3 13984051
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Już widziałem wirusa/antywirusa, który pokazywał że każdy plik exe jest zainfekowany, więc to może jakaś podobna aplikacja. Przeskanuj za pomocą antywirusa uruchamianego z LiveCD a nie spod systemu, np Dr.Web CureIt Live CD. Spróbuj użyć programów o których pisałeś w trybie awaryjnym z obsługa sieci a nie w normalnym.
  • #4 13984061
    pvteam123
    Poziom 8  
    Od razu po uruchomieniu wyskoczyło mi okno:
    Program ComboFix.exe przestał działać.
    System Windows może wyszukać rozwiązanie tego problemu w trybie online
    > Wyszukaj rozwiązanie w trybie online i zamknij program (nic nie wyszukało mi ;c)
    > Zamknij program
    Po wybraniu drugiej opcji wyskakuje mi drugie okno.
    Aplikacja nie została właściwie uruchomiona (0xc0000005). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć instalacje.
    Klikam OK i wyłącza się okno i nic :(
    Jakieś inne rady???
  • #5 13984092
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Działasz w trybie awaryjnym?
  • #6 13984105
    mati211p
    Pokaż też screen z programu Process Explorer, jeśli program zadziała. Działaj w trybie awaryjnym jak napisałem powyżej, jeśli w tym trybie też nic nie działa, uruchom antywirusa z LiveCD jak pisałem powyżej.
  • REKLAMA
  • #7 13984149
    pvteam123
    Poziom 8  
    Witam, wróciłem właśnie z trybu awaryjnego (z obsługą sieci).
    Sprawa prezentuje się następująco:
    1. Pobrane przeze mnie pliki odpalone w tym trybie awaryjnym powodowały wyskoczenie dobrze znanego okna C:/lokalizacja pliku/plik.exe - nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32.
    2. Poszedłem za drugą radą i pobrałem z 3 różnych źródeł plik .iso z antywirusem LiveCD (Dr.Web CureIt Live CD) i zamontowałem obraz płyty za pomocą Deamon Tools Lite. I w każdy pliku wyskakiwał mi błąd:
    G:/ nie jest dostępny.
    Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny.
    Wróciłem na normalny typ laptopa i ten antywirus tutaj reaguje tam samo ;c
    I jakie wskazówki tym razem??
  • #8 13984156
    mati211p
    Nagraj obraz dysku na CD i uruchom nie spod systemu.
  • REKLAMA
  • #9 13984163
    pvteam123
    Poziom 8  
    A jak "uruchomić nie spod systemu"?
  • #10 13984166
    mati211p
    Zmienić w opcjach bootowania w Biosie by na pierwszym miejscu był napęd Cd/DVD i włożyć płytę.
  • #11 13984265
    pvteam123
    Poziom 8  
    No kurcze niestety nic nie działa.
    Przy drugiej "nagranej" płycie nie działa.
    Kiedy jest już przy 99% nagrania owej płyty. Pojawia się błąd przy nagrywaniu pliku i spróbuj ponownie ;/
  • #12 13984268
    mati211p
    Nagraj na sprawnym PC a nie na problematycznym.
  • #13 13984273
    pvteam123
    Poziom 8  
    niestety owy komputer ma spalony zasilacz dlatego używam laptopa ;-)
  • #14 13984286
    mati211p
    pvteam123 napisał:
    niestety owy komputer ma spalony zasilacz dlatego używam laptopa ;-)

Jeśli nie dysponujesz taką możliwością, może znajomy nagra Ci taką płytę lub sąsiad, warto zapytać.
  • #15 13984553
    pvteam123
    Poziom 8  
    Mam nadzieje, ze dotrze do was bo pisze z trybu awaryjnego.
    W otworzonym napędzie ma folder boot a w nim jakieś pliki z nieznanym rozrszeżeniem. Plik boot.cat jak otwieram to pisze - Ten plik jest nieprawidłowy i nie może zostać użyty jako następujący: Wykaz zabezpieczeń.
    Mam w środku jeszcze 2 foldery: module z plikami .dwm oraz isolinux z plikami .bin, .cfg, .c32.
    Co mam robić??
  • #16 13984585
    mati211p
    Nie rozumiem. Po co otwierasz pliki spod systemu? Masz nagrać to na płytę i uruchomić program bootując z płyty a nie uruchamiając spod systemu.
  • REKLAMA
  • #17 13984663
    pvteam123
    Poziom 8  
    dobra, pliki zostały otworzone normalnie i jest taka sama sytuacja jak była w wiadomości powyżej :<
  • #18 13985040
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Masz uruchomic komputer z nagranej plyty, a nie uruchamiac pliki z plyty pod windows!
  • #19 13985492
    pendolino
    Poziom 9  
    1. Włóż płytę do napędu.
    2. Wyłącz komputer nie wyjmując płyty.
    3. Uruchom komputer.
    4. Uruchom menu rozruchowe/menu bootowania - różnie je zwą. Żeby je odpalić musisz tuż po starcie komputera wcisnąć F8 (albo F12 jeśli F8 nie zadziała) i wybrać z listy urządzeń "CD/DVD Drive" czy jak to się tam u Ciebie nazywa.
    5. Jak już system się załaduje to uruchom skanowanie całego dysku twardego i najlepiej wszystkich urządzeń wymiennych (pendrive'y, dyski przenośne) jakie podpinałeś do zainfekowanego komputera.

Powodzenia! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem plików .exe, które wyświetlają komunikat "C:/lokalizacja pliku/plik.exe - nie jest prawidłową aplikacją systemu Win32". Podejmowane próby rozwiązania obejmowały skanowanie laptopa za pomocą OTL, Kaspersky Virus Removal Tool oraz AdwCleanera, jednak wszystkie te metody kończyły się niepowodzeniem. Użytkownik został zasugerowany do użycia ComboFix oraz skanowania z LiveCD, takiego jak Dr.Web CureIt. Problemy z uruchamianiem programów w trybie awaryjnym oraz błędy przy nagrywaniu obrazu płyty na CD były również omawiane. Użytkownik został poinstruowany, jak uruchomić komputer z nagranej płyty, aby przeprowadzić skanowanie dysku twardego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA