logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie odbyć praktyki z mechatroniki w Warszawie? Szukam firmy z opcją dalszej pracy

matthew92 23 Wrz 2014 17:36 2037 4
REKLAMA
  • #1 13984579
    matthew92
    Poziom 2  
    Witam. Mam może troche nietypowe pytanie, ale licze, że ktoś mi pomoże.
    Mianowicie: Jestem studentem mechatroniki, na politechnice warszawskiej (wydz. samochodów i maszyn roboczych). W tym roku powinienem odrobić 4 tygodnie praktyk. Chciałbym sie dalej rozwijać w kierunku programowania (sam ucze się Javy, na uczelni miałem podstawy visual basic, matlab i labwiev (szczególnie ten ostatni chyba przydatny)). W związku z tym, czy ktoś mógłby polecić jakaś firme w warszawie najlepiej, gdzie mógłbym odrobić te praktyki (darmowe oczywiście)? byłoby super gdybym mógł zostać w tej firmie po praktykach, jako jakiś asystent np.
  • REKLAMA
  • #2 14676530
    Simson671
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam

Studiuję już 3 rok na SiMR. Teraz chciałbym pójść na praktyki. Jak wiadomo ten wydział był, jest i prawdopodobnie będzie typowo mechaniczny, elektroniki a tym bardziej programowania na kierunku Mechatronika prawie nie ma, jestem na IPS więc chociaż wziąłem kilka przedmiotów elektronicznych zamiast ciągłego bezsensownego wałkowania dźwigów i wind. Teraz na własną rękę uczę się programowania w C bo zauważyłem jak dużo mnie ominęło ale na tą chwilę jeszcze nawet podstaw nie mam.

Mam pytanie gdzie polecilibyście pójść na praktyki ? Chciałbym mieć styczność z elektroniką, może trochę z programowaniem uC, myślę, że branża samochodowa jest interesująca dla mnie. W przyszłości chcę pogłębiać wiedzę w programowaniu uC. Wiem, że typowo jako programista nie mam szans bo na nieodpowiedni wydział poszedłem i czasu już nie nadrobię ale coś związanego z mechatroniką samochodową/motocyklową mi odpowiada, bo akurat trochę się na tym znam. Awaryjnie mam załatwione praktyki w serwisie motocykowym, zakładzie produkującym motolotnie, mam też kilka kontaktów do serwisów samochodowych ale to raczej nie jest to.

Z góry dziękuję za wszelką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #3 14679467
    vertigo_02
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Cześć,

Koledzy, zainteresujcie się tym, co do zaoferowania ma dla Was Biuro Karier PW.
    http://www.bk.pw.edu.pl/
    Co jakiś czas przejrzę ich newsletter z ofertami praktyk, staży i pracy i w sezonie letnim jest wysyp ofert, zwłaszcza dla programistów. Sprawdźcie bazę ofert na stronie. Możecie iść na jakieś targi pracy, jest sporo tego typu wydarzeń.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 14679513
    bartek 8118
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Cytat:
    Studiuję już 3 rok na SiMR.

Można wiedzieć na którym roku studiów? Również studiuję mechatronikę na SiMRze na pierwszym roku. Z tego co nam na technikach komputerowych i PMG mówił pewien prowadzący (Pan magister BK) to tutaj średnio 8 lat się studiuje.
    Z tego co mi wiadomo nasz "ukochany" wydział współpracuję z Faurecia i tam chętnie biorą na praktyki, ale bardziej na produkcje. Szukaj jakiś firm konstruktorskich, lub w zakładach gdzie są wydziały doświadczalne.
  • #5 14679624
    Simson671
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Vertigo_02 na targach oczywiście byłem ale i tak jest nieciekawie. Głównie tak jak mówisz programiści IT jakieś Javy, PHP nie znam się, trochę Mechaniki i Budowy Maszyn, trochę elektroenergetyki, zarządzania, mechatronikę ze świeczką szukać jedynie co to praca w Bumarze w optoelektronice, czy energetyka z elektroniką w JM Tronik. Delphi - przemysł motoryzacyjny ale na Błoniach to głównie mechanika idzie. Faurecia była u nas na Wydziale i co z tego - oferty tylko dla Mechaniki i Budowy Maszyn. A ofertę BK zaraz przejrzę.

Bartek 8118 nie no bez przesady-6 semestr normalnie. Obecnie jestem na IPS a warunkiem jest być "na czysto" więc wszystko zgodnie z planem idzie :)
    Wiesz co chłopie te legendy to słuchaj jednym uchem a drugim natychmiast wypuszczaj, większość z nich jest generowana przez nieuków i leni. Jak się weźmiesz się ostro do roboty to nie ma bata żebyś czegoś nie zaliczył, potrzeba dużo wytrwałości i zdrowia ale da się. Pamiętam taką, że np. zdać Mechanikę I jest ciężko (bo rzeczywiście jest) ale Drgań to już nikt nie zalicza- dziś z moimi kumplami i śmiejemy się z tego na całego :) Jak patrzę na "zaangażowanie" większości to w cale się nie dziwię, że studiują po 8 lat średnio. Ogromna większość robi tak, że byle 3- z pocałowaniem ręki i dobra, jakoś to będzie. Nie polecam :)
REKLAMA