logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne sygnały i problemy przy włączaniu i działaniu komputera

3Krzysiek3 23 Wrz 2014 19:09 1035 12
REKLAMA
  • #1 13984874
    3Krzysiek3
    Poziom 9  
    Witam

Chciałbym przedstawić Mój problem który polega na wysyłaniu przez bios sygnałów 1 długie na początku (jak jak powinno być ) i po nie dużej chwili 2 szybkich.

Sprawdzałem co one oznaczają
    2 krótkie - problem podczas sprawdzania parzystości pamięci ram
    1 długi, 2 krótkie - błąd karty graficznej

RAM mam z Goodram 2GB i Kingstone 1GB

A kartę graficzną mam GForce Gt 220

Niekiedy system mi się całkiem zwieszał i nie reagował na nic i musiał być restartowany (nie wyskakują żadne bluescreeny)

Komputer ogólnie działa normalnie tylko pika na samym początku tylko raz za kiedy się tak przywiesi.

Dodam jeszcze że karta graficzna ma może z 2 lata a 2GB RAM z 3-4 lata.

Za pomoc w rozwiązaniu problemu z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 13985031
    3Krzysiek3
    Poziom 9  
    Oczywiście przepraszam już podaje :
    System operacyjny Win 32
    Antywirus Avast

Nazwa płyty głównej MSI G31TM-P21/P35 (MS-7529)
    BIOS 7529MS - 20100728

Typ procesora DualCore Intel Pentium E6600, 3066 MHz (11.5 x 267)

Karta Grafiki GT 220 512mb

Zasilacz Mercury 400w
    +3.3V/+5V/+12V1/-12V2/-12V/ + 5VSB - spisałem co jest na zasilaczu

Pamięć RAM Kingstone 1GB DDR2 333 Mhz
    GoodRam 2GB DDR2 400 Mhz

Temperatury za pomocą programu (nie wiem jak inaczej je sprawdzić więc zrobiłem tak )

Dziwne sygnały i problemy przy włączaniu i działaniu komputera

Mam nadzieję że dobrze i wszystko napisałem.
  • REKLAMA
  • #4 13985093
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Karta graficzna nie łączy w gnieździe,ma za słabe zasilanie" Mercury 400w",zbyt dużo kurzu na płycie,uszkodzenie grafiki.
    Raport z HM w normie,12V ciut za wysokie.
  • #5 13985117
    3Krzysiek3
    Poziom 9  
    A teraz zauważyłem że jest on na tzw. czarnej liście zasilaczy .. (komp przejęty od starszego brata) możliwe że przez to słabe zasilanie jest taki problem. Jeśli chodzi o kurz i czyszczenie to robiłem to już kilka razy i nic to nie dawało .
  • REKLAMA
  • #6 13985231
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    3Krzysiek3 napisał:
    na wysyłaniu przez bios sygnałów 1 długie na początku (jak jak powinno być )

Myli się kolega, jak jest wszystko OK, to powinien być jeden krótki sygnał (ale nie wszystkie płyty informują o tym fakcie).
    Rzut z programu, który kolega zamieścił, jest niewystarczający, należy taki rzut wykonać po 15minutach obciążenia komputera (odpowiedni program, lub jakaś gra)
    Co do zasilacza, to już sam wydałeś opinię o nim. W celu sprawdzenia wypada podstawić jakiś inny sprawny z lepszą reputacją, albo w ostateczności dokonać pomiarów napięć zasilacza w stresie (pod obciążeniem)
    Warto też sprawdzić stan kondensatorów na płycie, czy nie są wylane lub napuchnięte.
  • #7 13985253
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    Na-Ten-Czas podmień tą puszkę z napisem 400wat na markowy zasilacz 350-400 wat i przymież się do zakupu nowego/używanego zasilacza, to na początek.

Temperatury wydają się być w porządku, ale dla pewności wrzuć screena po wymianie Pudełka na zasilacz.

Dla pewności, że za dużo nie narozrabiał ów "Produkt Zasilaczo-podobny" sprawdź wizualnie stan kondensatorów na płycie głównej i karcie graficznej.

Edyta:
    kokapetyl napisał:
    należy taki rzut wykonać po 15minutach obciążenia komputera

Zgodził bym się z tobą, jeżeli pod maską tej bestii był by Normalny zasilacz, a nie atrapa :P
  • REKLAMA
  • #8 13985297
    kokapetyl
    Poziom 43  
    AnyKey napisał:
    Zgodził bym się z tobą, jeżeli pod maską tej bestii był by Normalny zasilacz, a nie atrapa :P

Dlatego nie proponowałem OCCT, a raczej jakąś grę, które i tak były już używane.(tak sądzę)
  • #9 13985538
    3Krzysiek3
    Poziom 9  
    Tak, źle napisałem jeśli chodził o ten sygnał poprawnego włączania komputera jak napisałeś

Komputer składam już nowy tylko dyski zostawiam.

Mam nadzieję że do przyjścia części ten wytrzyma a chciałem wiedzieć co jest z nim nie tak bo nie wiem co zrobić z częściami i co w nim nawala a komputer kupuje nowy bo płyta główna już jest przestarzała.

Spróbuje poddać go jakiemuś obciążeniu i ponownie zrobić screena
  • #10 13985636
    AnyKey
    Poziom 26  
    Ocena: 33
    To jak jesteś w trakcie składania nowego komputera to zacznij od zasilacza, resztę podzespołów można dobrać później, a póki co mógł byś go spokojnie wykorzystać przy obecnej konfiguracji i nie martwić się tym, że zasilacz Ci wybuchnie.
  • #11 13985754
    3Krzysiek3
    Poziom 9  
    Części są już zamówione a zasilacz kupiłem Chieftec GPA-500S8 bulk ta firma jest dość popularna z tego co widziałem po necie i opisach ludzi no i nie jest na czarnej liście.

Resztę komponentów jakie zamówiłem chyba nie będę mówił no bo by to odbiegało od tematu dodam tylko że składam nowy żeby tez móc sobie w coś raz za czasem pograć jak i unowocześnić płytę główną jak pisałem wcześniej.

Nie wiem czy będzie on pasował do starego zestawu żeby go podpiąć i sprawdzić na chwilę czy to byłą wina zasilacza a natępnie go podpiąć do reszty nowych części
  • #12 13987932
    kokapetyl
    Poziom 43  
    3Krzysiek3 napisał:
    Nie wiem czy będzie on pasował do starego zestawu

Powinno wszystko pasować i śmiało możesz go podstawić zamiast starego.
  • #13 13987943
    3Krzysiek3
    Poziom 9  
    Jak tylko dostanę zasilacz i podepnę go do starego zestawu poinformuję o rezultacie (najszybciej jutro )

Zapomniałem jeszcze dodać że kondensatory sprawdziłem i nie wyglądają na napuchnięte czy uszkodzone.

A jeszcze próbowałem obciążyć trochę komputer po przez grę (nie mam nic wymagającego bo karta grafiki mi na to nie pozwalała) i temperatura tylko podniosła się o jakieś 1-2 stopnie do góry na karcie procku i dyskach. Nie wklejałem screena bo stwierdziłem że nie ma sensu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, który przy włączaniu wydaje sygnały BIOS: 1 długi i 2 krótkie, co sugeruje problemy z pamięcią RAM lub kartą graficzną. Posiada pamięć RAM Goodram 2GB i Kingston 1GB oraz kartę graficzną GForce GT 220. Komputer czasami się zawiesza, nie wyświetlając bluescreenów. Użytkownik podejrzewa zasilacz Mercury 400W, który jest na czarnej liście, o niewystarczające zasilanie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę zasilacza na markowy oraz sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej. Użytkownik planuje zbudować nowy komputer, ale chce najpierw sprawdzić, czy problem leży w zasilaczu. Zamówił nowy zasilacz Chieftec GPA-500S8, który nie jest na czarnej liście.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA