logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw do monitoringu placu i pomieszczenia z rejestratorem

radium88 27 Wrz 2014 23:22 1818 14
REKLAMA
  • #1 13996798
    radium88
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Planuje założyć na moim placu 3 kamery - 2 zewnętrzne oraz 1 wewnątrzną.
    Przeglądając znany portal aukcyjny przytłoczył mnie ogromny wybór, zatem zwracam się do Was z proźbą o porade w kwestii zakupu zestawu do monitoringu.

Po monitoringu oczekuję że będe w stanie rozpoznać twarze i tablice rejestracyjne samochodów z odległości kilku metrów. Ponadto ze względnie dobrą widocznością w warunkach słabego oświetlenia. Kamery mogą być przewodowe.

Budżet jakim dysponuje to około 1900zł. Proszę o polecenia jakiejś sensownej marki lub konkretnego modelu/zestawu.
  • REKLAMA
  • #2 13997053
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Przy tych wymaganiach (rozpoznawanie tablic) to telewizja IP. Budżet trochę mały.
  • #3 13997162
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Kolego autorze, najlepiej zaproś do siebie instalatora, który odpowie na wszelkie Twe pytania. Dodatkowo może Ci pokazać u Ciebie w terenie jak to wygląda w rzeczywistości :)
  • REKLAMA
  • #4 13997292
    radium88
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedzi.

Nie chciałbym fatygować instalatora jeśli planuje zakupić i zainstalować urządzenia na własną rękę. Aktualnie posiłkuje się "próbkami" obrazu z portalu yt. Ponadto miejsce docelowe jest oddalone o jakieś 500km więc niestety ta opcja jest trudna.

Proszę nie myśleć że przychodzę tu całkiem bez "rozpoznania". W chwili obecnej uznałem że optymalnym rozwiązaniem byłoby zastosowania 2 kamer IP (720p) + jednej ccd (976 x 582) do tego rejestrator hybrydowy.

Przetworniki który najczęściej się przewijają to Sony Effio w przypadku tv analogowej oraz Exmor w przypadku transmisji cyfrowej.

Głównie chodzi mi o podpowiedz w kierunku jakiej marki się skłaniać aby zestaw troche posłużył ze względnie dobrą jakością nagrywanego obrazu.

Budżet jest "względnie" elastyczny +-20-25%.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13997340
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    radium88 napisał:
    Ponadto miejsce docelowe jest oddalone o jakieś 500km więc niestety ta opcja jest trudna.
    Aż taka odległość cię dzieli od najbliższego instalatora? :)
    W Twoim wypadku pewnie BCS będzie optymalny. czy w tym budżęcie mieści się zdalny dostęp i zasilanie awaryjne.
    Proponowany przez extremeee instalator to nie tylko wybór marki ale też optymalizacja. właściwe rozmieszczenie urządzeń, krytyczne spojrzenie na karty katalogowe i filmiki na YT.
    Pozdrawiam
  • #6 13997405
    radium88
    Poziom 10  
    suworow napisał:
    Aż taka odległość cię dzieli od najbliższego instalatora?

Oczywiście że nie, ta część wypowiedzi dotyczyła możliwości prezentacji możliwości na moim terenie w warunkach docelowych :). Ozywiście w teorii mógłbym spotkać się z instalatorem na miejscu, aczkolwiek ogranicza mnie czas, na miejsce musze dotrzeć z względnie dobrym planem i zakupionymi urządzeniami.

suworow napisał:
    czy w tym budżęcie mieści się zdalny dostęp i zasilanie awaryjne.

Posiadam UPSa 2000VA, jeśli chodzi o dostęp zdalny posiadam router ze switchem który jest podłączony do sieci internetowej.
  • REKLAMA
  • #8 13998072
    radium88
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Spróbuje zmieścić się w budżecie z 3 kamerami IP.

Jako rejestrator wstępnie wybrałem BCS-NVR0401 + dysk 1TB.

Moją uwagę zwróciły kamery vidiline, warto się w to pakować czy lepiej odrzucić odrazu?
  • #10 13999419
    radium88
    Poziom 10  
    Chyba nie rozumiem twojego pytania. Chce dobrać elementy które spełnią moje oczekiwania - wszystkie marki są dla mnie tak samo obce, więc mogę się opierać na doświadczeniach innych użytkowników, efekt - zadaje pytanie dotyczące danej marki. Rozumiem że Vidiline nie jest dobrym wyborem?

Druga propozycja to BCS-TIP1130IR, parametry podobne do w/w, aczkolwiek marka wydaje się być bardziej znana.
  • Pomocny post
    #11 13999494
    Jacek28
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Przemyśl rozwiązanie HD-CVI - taniej i prościej niż IP a jakość powinna wystarczyć do Twojego przypadku, przykładowa kamera i rejestrator:
    http://www.montersi.pl/produkt/bcs-dmhc4130ir-zewnetrzna-kamera-hd-cvi
    http://www.montersi.pl/produkt/bcs-cvr0401e-4-kanalowy-rejestrator-hd-cvi
    jeżeli interesuje Cię tylko szeroki kąt to możesz kupić tańszą kamerę, bez regulacji ogniskowej:
    http://www.montersi.pl/produkt/bcs-dmhc1130ir-zewnetrzna-kamera-hd-cvi
  • #12 13999596
    radium88
    Poziom 10  
    Dziękuje za wskazanie tego kierunku, jakoś całkowicie pominąłem HD CVI. Jutro poczytam więcej o tego typu kamerach. Pozdrawiam.
  • #13 14019124
    JankiPoznań
    Poziom 10  
    Również polecam HD CVI,wypadają dużo lepiej od analogów.
    Ceny również wydają się sensowne.
    W porównaniu z przyzwoitymi analogami 1000 tvl za dość wysokie pieniądze a hd cvi z bcs-a CVI wypada znacznie lepiej.
    Niezle wypadną przy większych odległościach.
  • #14 14019242
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    HD CVI przy nowej instalacji? Reanimacja monitoringu analogowego na przewodach koncentrycznych OK. Ale nowa instalacja bez sensu. Ograniczenie maksymalnej rozdzielczości i poważny minus instalacji analogowych - uwiązanie sprzętu monitoringu do miejsca dociągnięcia przewodów koncentrycznych. Przesunięcie stanowiska o jeden metr w późniejszym czasie może być wielkim problemem. W systemie IP można przenieść praktycznie w dowolne miejsce, a przy odpowiednim łączu internetowym, nawet na inny kontynent (trochę przesadziłem).
  • #15 14019271
    JankiPoznań
    Poziom 10  
    Przy ww budżecie nie ma mowy o sensownych ip.
    Można pokusić się o zestaw na analogu zrobiony na utp/kamery pokroju 1000 tvl.

Kamery z nazwą mpx ip w przedrostku z tańszych modeli często specjalnie jakoś nie odbiegają od dobrego analoga.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system monitoringu składający się z dwóch kamer zewnętrznych i jednej wewnętrznej, z wymaganiami dotyczącymi rozpoznawania twarzy i tablic rejestracyjnych w słabym oświetleniu. Budżet wynosi około 1900 zł, z możliwością elastyczności. W odpowiedziach zasugerowano rozważenie kamer IP oraz systemów HD-CVI jako alternatywy dla tradycyjnych kamer analogowych. Użytkownik rozważa zakup kamer IP (720p) oraz rejestratora BCS-NVR0401 z dyskiem 1TB, a także kamery Vidiline. Wskazano na marki BCS, Hikvision oraz Internec jako odpowiednie w tym budżecie. Podkreślono również znaczenie odpowiedniego rozmieszczenia kamer oraz zdalnego dostępu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA