logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie kinkietu i lustra podświetlanego przez złączki WAGO - jak to zrobić?

bonzal 03 Paź 2014 17:46 5907 9
  • #1 14011898
    bonzal
    Uczeń
    Ocena: 17
    Witam
    Chciałbym podłączyć dwie lampy, a dokładnie kinkiet i lustro podświetlane. Ze ściany wychodzi jeden kabel 3-żyłowy. Czy jak podłącze obie lampy przez szybkozłączkę Wago na 3 wejścia, będzie to funkcjonowało?
    Rozumiem ze mam użyć 3 złączek dla każdej żyły. Jedna dla przewodów neutralnych, druga dla fazowych i trzecia dla ochronnych. Podłączenie kinkietu i lustra podświetlanego przez złączki WAGO - jak to zrobić?

Czy ma jakiekolwiek znaczenie w którym miejscu w złączce podłącze kabel od lamp lub sieciowy ze ściany?
  • #2 14011926
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Styki w tej kostce są połączone z sobą więc wnioski oczywiste ,wpinasz jeden dopływ i masz 2 wejściowe z niego .
  • #3 14011949
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 594
    bonzal napisał:
    Rozumiem ze mam użyć 3 złączek dla każdej żyły
    Dokładnie to masz użyć 1 złączki dla rozdzielenia każdej jednej żyły, w sumie wszystkich będzie trzy bo tyle masz żył wychodzących ze ściany.
    bonzal napisał:
    Czy ma jakiekolwiek znaczenie w którym miejscu w złączce podłącze kabel od lamp lub sieciowy ze ściany?
    Nie ma żadnego znaczenia.
  • #4 14011994
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 736
    bonzal napisał:

Przy takich obciążeniach nie ma to znaczenia. Przy większych obciążeniach lepiej (przynajmniej na logikę) przewód zasilający podłączać w miarę na środku.
  • #5 14012184
    bonzal
    Uczeń
    Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych dwóch lamp. Włącznik do tych lamp jest na innej ścianie. Jak włączę światło to zapali się jednocześnie lustro i lampa. Czy jest jakiś sposób aby włączać lub wyłączać je niezależnie od siebie? Oczywiście ciągniecie kabli do włącznika nie wchodzi w rachubę.
    Pewnie da się zainstalować 2 przełącznik na kablu ale nieestetycznie by to na ścianie wyglądało. Może są jakieś inne rozwiązania? Na pilota lub podobne? Mile widziane propozycje. Z góry dziękuje.
  • #6 14012395
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 594
    Rozwiązań zapewne jest kilka, ale nie wiadomo jak to masz tam zorganizowane.
    W punkcie rozdziału można zainstalować przełącznik ale pewnie zaraz napiszesz, że puszka jest gdzieś w niedogodnym miejscu, dlatego powinieneś uzupełnić informacje uzupełniające aby udzielić merytorycznej odpowiedzi.
  • #7 14012448
    bonzal
    Uczeń
    Rozrysowałem układ jaki mam w domu
    fioletowy - lustro
    zielony - lampa
    czerwony - włącznik
    czarny - kabel 3 żyłowy

Kabel który jest nad lustrem postaram się schować w obudowie lampy, tam będą też złączki WAGO, a z lampy będzie wychodził kabel do lustra

Podłączenie kinkietu i lustra podświetlanego przez złączki WAGO - jak to zrobić?
  • #8 14013692
    bonzal
    Uczeń
    Mam pytanie. Dzisiaj zabrałem się za montowanie lampy i lustra i po demontażu starej szafki okazało się ze mam kabel 4 żyłowy - niebieski, czarny, zielono-żółty i brązowy. Czy mogę podłączyć 3 kable, tak jak wcześniej planowałem, oprócz czarnego? Tylko co z zrobić z czarnym? zaślepić wago czy taśma izolacyjna?

Czy może zrobić tak ze brązowy kabel bezpośrednio do lampy, a czarny bezpośrednio do lustra. Kabel niebieski i żółto-zielony przez Wago rozgałęzienie na lampę i lustro.
    Czy w takim przypadku jest możliwość włączenia lampy i lustra niezależnie od siebie?
    Włącznik mam na innej ścianie, Jest to włącznik podwójny, jeden do lampy na suficie a drugi był wcześniej do światła w szafce nad umywalka która zdemontowałem.
  • #9 14014389
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    Jest możliwość. Instalacje masz w peshlu czy przewodem YDYp? Po drodze pewnie jest jakaś puszka łączeniowa albo przewody są łączone pod wyłącznikiem. Jeśli tam dochodzi ten przewód 4 żyłowy to możesz kupić wyłącznik 3-klawiszowy i zrobić to co chcesz ;)

http://centrumelektryki.pl/hager-lumina-lacznik-3klawiszowy-3biegunowy-kremowy
  • #10 18689359
    bonzal
    Uczeń
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie kinkietu i lustra podświetlanego do jednego kabla 3-żyłowego za pomocą złączek WAGO. Odpowiedzi wskazują, że można użyć jednej złączki dla każdej żyły (neutralne, fazowe, ochronne) i nie ma znaczenia, w którym miejscu w złączce podłączone są kable. W przypadku większych obciążeń zaleca się podłączenie przewodu zasilającego w miarę na środku. Użytkownik dopytuje o możliwość niezależnego włączania lampy i lustra, co można osiągnąć poprzez zastosowanie wyłącznika 3-klawiszowego, jeśli w instalacji dostępny jest kabel 4-żyłowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA