logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite C650D-109 nie wykrywa karty wifi, mimo że jest sprawna

kosmodrako 04 Paź 2014 19:22 2202 10
REKLAMA
  • #1 14014698
    kosmodrako
    Poziom 9  
    Witam. Mam problem z laptopem Toshiba Satellite C650D-109 a dokładniej nie działa karta wifi choć jest sprawna. Laptop nie widzi w ogóle karty wifi a testowałem już kilka kart wyciągniętych z innych laptopów na których działały. Jedna karta wifi była sprawdzana z podobnego modelu na podzespołach intela. A teraz napiszę czego próbowałem :
    - resetowałem bios poprzez wyciągnięcie baterii cmos.
    - włączałem kombinację klawiszy fn+f8 choć nie widać w menedżer urządzeń karty wifi , jest tylko karta sieciowa.
    - chciałem zaktualizować bios ale mam wersje 1.80 a są dostępne tylko 1.40 i 1.70 oraz 2.10 a tej ostatniej nie można zainstalować.
    - próbowałem z linuksem ale tam też nie wykrywa wifi a tylko karte sieciową.

Czy jest jakiś inny sposób na włączenie wifi lub wie ktoś jaki układ na płycie głównej jest odpowiedzialny za działanie karty wifi.
    Czy to może być wina chipsetu?
    Proszę o pomoc bo mi już ręce opadają.
  • REKLAMA
  • #2 14014780
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Ok resetowałeś bios, a sprawdzałeś czy karta jest włączona w biosie ? Czasem jako standardowe ustawienia karta jest wyłączona.
  • #3 14014935
    kosmodrako
    Poziom 9  
    W tych toshibach jest dość ubogi bios a w ustawieniach advanced/system configuration jest wszystko włączone jeśli oczywiście o to chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 14015974
    kosmodrako
    Poziom 9  
    Wczoraj wyłączyłem w biosie opcje lan ale po uruchomieniu systemu była również wyłączona karta sieciowa. Karta sieciowa jest sprawna choć musiałem ściągnąć sterowniki ze strony producenta , ponieważ system ich nie miał.
    Posiadam drugą toshibe c650 na podzespołach intela i tam nie ma problemów z zainstalowaniem przez system sterowników do karty sieciowej oraz karty wifi.
    Sądzę ze jest to problem z jakimś układem na płycie głównej.
    Mam jeszcze jeden laptop z tym samym problemem a chodzi tu o HP Compaq 615 choć w tym laptopie dość dużo kart wifi nie przechodzi testu w biosie.
  • #5 14016067
    McMarycha
    Poziom 31  
    Do tych hp chyba musi być odpowiednia karta u mnie była taka
    Toshiba Satellite C650D-109 nie wykrywa karty wifi, mimo że jest sprawna

Co do tej toshiby masz do niej zainstalowany jakiś launcher ?
  • #6 14016116
    kosmodrako
    Poziom 9  
    Do HP są potrzebne te mniejsze karty wifi ale znalazłem i podłączyłem kartę z takimi samymi oznaczeniami , niestety ponownie komunikat system halted.
    Wracając do toshiby to o jaki laucher chodzi?
  • REKLAMA
  • #7 14016250
    McMarycha
    Poziom 31  
    Launcher chodzi o program który zarządza własnie takimi urządzeniami jak wifi, bt czy inne.
    Czasem jak nie ma go zainstalowanego to kart nie da się odpalić.
    Co do hp to zmyliła mnie obudowa, miałem 6735s i tam miałem to co podałem.

Rozumiem że nie ma żadnej zauważalnej różnicy z i bez karty wifi ?
  • REKLAMA
  • #8 14016510
    kosmodrako
    Poziom 9  
    A można poprosić link do tego lauchera.
    Ja jakiś laucher instalowałem od toshiby ale dla pewności poproszę o link do tego lauchera.
  • #9 14016591
    McMarycha
    Poziom 31  
    Właśnie nie mogę go znależć. Czyli chyba to jednak usterka sprzętowa.
  • #10 14017766
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    @kosmodrako
    Zamontuj w laptopie jakąkolwiek kartę WLAN (najlepiej oryginał), włącz go i zrób screena z menedżera urządzeń z rozwiniętą gałęzią "Karty sieciowe".

Odnośnie Launchera - W tośkach mowa z reguły o dwóch aplikacjach :
    - Toshiba Assist
    - Toshiba Value Added Package.
    Jednak i bez tych aplikacji połączenie WLAN powinno działać.
  • #11 14018039
    kosmodrako
    Poziom 9  
    Kartę wifi włożyłem z drugiej toshiby c650 , która działała bez problemów. Toshiba Satellite C650D-109 nie wykrywa karty wifi, mimo że jest sprawna

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z laptopem Toshiba Satellite C650D-109, który nie wykrywa karty Wi-Fi, mimo że karta jest sprawna. Przeprowadzono kilka prób, w tym reset BIOS-u, sprawdzenie ustawień BIOS-u, aktualizację BIOS-u oraz testy z systemem Linux, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić, czy karta Wi-Fi jest włączona w BIOS-ie oraz zainstalować odpowiednie oprogramowanie (launcher) do zarządzania urządzeniami sieciowymi. Wskazano również na możliwość usterki sprzętowej na płycie głównej. Użytkownik posiada również inny laptop HP Compaq 615 z podobnym problemem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA