logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku twardego, będącego w stanie przetrwać próbę czasu.

pabel1 07 Paź 2014 11:46 1017 6
REKLAMA
  • #1 14021882
    pabel1
    Poziom 9  
    Witam,
    Potrzebuje dysk przenośny do ważnych i sentymentalnych dla mnie informacji (np zdjęcia). Chciałbym, aby ten dysk był dość wytrzymały, by te dane szybko się nie uszkodziły (rzucać nim nie będę i będę dbał by nigdzie nie spadł, ale fajnie jakby w razie czego wytrzymał jakiś upadek). 2 sprawa to ważne, by te dane sporo przetrwały, aby np za 10-20 lat nie okazało się ze dane zostały stracone. :cry: Wiem, ze cenowo może trochę więcej wynieść, ale jaki dysk spełniłby moje oczekiwania? Wielkość nie musi być duża... nawet te 128GB wystarczy.

Może być nawet wytrzymały pendrive. Widzę, ze nawet 64GB mi wystarczy...

Moderowany przez swiercm:

Post oraz temat poprawiłem. Kolejny taki odpowiednio nagrodzę. Proszę dbać o poprawną pisownię, poprawne jednostki, poprawną interpunkcję. Proszę unikać ozdobników typu ",,," itd.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

• REKLAMA
  • #2 14021940
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    Za 20 lat nie będziesz miał na czym odczytać danych zapisanych na takim dysku, bo zmienią się standardy. To tak jakbyś chciał podłączyć dzisiejszy dysk na USB do komputera z 1994r. Standard USB jeszcze nie istniał, a za 20 lat już nie będzie zapewne istniał.
    To jeden problem. Drugi to taki, że żadnej gwarancji nie masz, bez względu na to jaki dysk kupisz. Najpewniejsze są tak naprawdę napędy taśmowe. Najlepiej przechowywać takie dane co najmniej w 2 różnych miejscach, np. na przenośnym dysku i np. "w chmurze" (Dropbox, Box.net, Skydrive, Google drive itp.) na przykład w zaszyfrowanym archiwum zabezpieczonym hasłem.
    Pomyśl jeszcze nad innym rozwiązaniem. Dysk, np. Transcend StoreJet25 M3 500GB lub Silicon Power Armor A30 500 GB a jako drugi nośnik Pendrive 128GB?
  • REKLAMA
  • #3 14021973
    pabel1
    Poziom 9  
    Podsunąłeś mi dobry pomysł z tą chmurą. Plan mam taki:
    - Pendrive 64gb - Muszę poszukać jaki model najlepiej by pasował do moich potrzeb.
    - Chmura ( tylko muszę się rozejrzeć w temacie, musi to być raczej jakiś porządny serwis typu google, który będzie długo na rynku a nie jakiś mały "dostawca" który za chwilę może wypaść z rynku. Dodatkowo muszę poszukać takich chmur które przyjmą 20-25gb.
  • #4 14022071
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    "Chmury" mogą zniknąć dużo szybciej niż usb z komputerów.

Ja mam 2 rodzaje nośników. Pendrive-y - kilka mniejszej pojemności - dokupuję w razie potrzeby + kopia pendrive'a na dysku 2,5 cala w kieszeni usb. A na prawdę ważne rzeczy mam zdublowane na kontach e-mail do których podpięte są inne konta pobierające pocztę z tego podstawowego. Oczywiście wszystko zaszyfrowane. Małe szanse że wszystkie pamięci na raz się zepsują, a już całkiem małe że dojdzie do tego awaria hdd. Można oczywiście posiłkować się chmurą jako 3 backup, ale absolutnie jako podstawowy, a i na zapasowy średnio się nadają z racji łącz jakimi dysponujemy w kraju.
  • REKLAMA
  • #5 14022078
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    Ibuprom napisał:
    Można oczywiście posiłkować się chmurą jako 3 backup, ale absolutnie jako podstawowy, a i na zapasowy średnio się nadają z racji łącz jakimi dysponujemy w kraju.

WTK w Poznaniu oferuje łącze 300/300 Mb/s (tak, ta wartość uploadu jest prawidłowa) za 42,5zł miesięcznie. U mnie na wsi pod Poznaniem mam łącze 50/2 Mb/s.
    "Chmurę" podałem właśnie jako ten dodatkowy backup. Serwisy, które podałem za przykład raczej nie znikną z dnia na dzień.
  • REKLAMA
  • #6 14022098
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    99% ludzi posiada łącza pokroju neostrady z max 1MB uploadu. Okazjonalnie coś wysłać ok - codziennie to męczarnia. A jak życie pokazało - chmury są fajne dopóki działają, w razie awarii/włamu/nakazów sądowych mogą zniknąć lub co gorsza "upublicznić" się Twoje dane. Dlatego uważam że nadają się co najwyżej na 3 backup ew do danych potrzebnych krótkoterminowo i mających niewielkie znaczenie.
  • #7 14022953
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Z tanich pendrive 32GB polecam ADATA S102 albo 107 a 64GB UE700.
    Odnośnie danych w chmurze, polecam stworzyć magazyn za pomocą truecrypta i wrzucać go do chmury. Odnośnie chmury polecam te sprawdzone, ja np używam chmury Googla, oneta i czasami GG (tak opcjonalnie) i ogólnie polecam takie rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wytrzymałego dysku przenośnego do przechowywania ważnych danych, takich jak zdjęcia, z myślą o długoterminowej ochronie informacji. W odpowiedziach podkreślono, że standardy technologiczne mogą się zmienić, co może utrudnić odczyt danych w przyszłości. Zaleca się przechowywanie danych w co najmniej dwóch miejscach, np. na dysku przenośnym oraz w chmurze, z uwagi na ryzyko utraty danych. Proponowane modele to Transcend StoreJet25 M3 oraz Silicon Power Armor A30. Użytkownicy sugerują również użycie pendrive'ów, takich jak ADATA S102, UE700 oraz rozważenie szyfrowania danych w chmurze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA