logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rury miedziane jaka średnica ? - Jaka średnice rur dobrać? poradzcie

pawel008 09 Paź 2014 11:13 56826 60
Najlepsze odpowiedzi

Jaką średnicę rur miedzianych dobrać do małej instalacji CO z piecem 8 kW, 5 grzejnikami i bojlerem?

Dla tak małej instalacji miedź 22 mm na głównych odcinkach i 15–18 mm na podejściach do grzejników powinna wystarczyć, ale od kotła do pierwszego rozgałęzienia oraz do naczynia wzbiorczego lepiej prowadzić 28 mm i nie redukować od razu [#14029288][#14029292][#14029494][#14033497] Do pojedynczego grzejnika daj zwykle 15 mm, a do dalszych lub większych odcinków 18 mm; pierwsze grzejniki można zasilać 22 mm, a dalej schodzić stopniowo [#14029288][#14029292] Przy kotle na paliwo stałe instalacja ma być otwarta, z osobną rurą do naczynia wzbiorczego min. 28 mm i bez zaworów po drodze [#14033497][#14033745][#14034042] Pompa ma być na powrocie, a w najwyższych punktach trzeba przewidzieć odpowietrzniki [#14029385][#14033861]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 14027467
    pawel008
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich mam problem i potrzebuje waszej pomocy
    Nie wiem jaką średnice rur dobrać, chodzi mi o rury główne i odnogi które idą do grzejników. Dodaj zdjęcie przykładowe z neta( rurki chce miedziane).
    Piec 8kW z pompą. mieszkanie 40m2, 2pokoje, kuchnia, łazienka. 5 grzejników.
    Jak będzie trzeba podeśle schemat rozmieszczenia grzejników.
    Załączniki:
    • rury miedziane jaka średnica ? - Jaka średnice rur dobrać? poradzcie instalacja-co_1063132_kopia.jpg (70.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14028018
    biniu292
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Instalacja będzie szła tylko w jedna stronę, czy się rozgałęzia pod kotłem?
    Jakie będą grzejniki -rozmiary i jaka kolejność podłączania?
  • #3 14028328
    pawel008
    Poziom 9  
    tak wyglada rzut mieszkania z góry grzejniki chyba najlepsze aluminiowe ? co do mocy to jakoś się to oblicza 1 żeberko na 1m2 chyba?
    plus bojler do tego tylko nie wiem w którym miejscu go podłączyć, jak coś moge też schemat dodać.
    Załączniki:
    • rury miedziane jaka średnica ? - Jaka średnice rur dobrać? poradzcie schemat_1.jpg (48.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14028429
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    A ja poproszę póki co o poprawne wstawienie schematów. Jest opcja "dodaj zdjęcie".
    Swoją drogą zaintrygowałeś mnie stwierdzeniem, że jedno żeberko na m.kw. Chyba musi być inaczej, bo do pokoju 25 m.kw. już kolos by był potrzebny.
  • #5 14028438
    pawel008
    Poziom 9  
    nie rozumiem? nie wyświetla się schemat?
    no to było zapytanie bo wiem że jakos oblicza sie moc grzejnika. troche to źle napisałem.
  • #6 14028646
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Nie chodzi o to, że się nie wyświetla. Tylko że ktoś chcąc obejrzeć musi "płacić" swoimi punktami.
  • #7 14028677
    pawel008
    Poziom 9  
    to nie wiedziałem, można wrócić do tematu pomożecie? rury miedziane jaka średnica ? - Jaka średnice rur dobrać? poradzcie
  • #8 14028845
    biniu292
    Poziom 18  
    Nie chce być niemiły, ale odnoszę, wrażenie że bedziemy szewcowi tłumaczyć jak centralne zrobić.
    Chodzi generalnie o to, że nie kompletnie pojęcia o temacie.
    Masz jakiś projekt na to c.o. , opinie kominiarską, cokolwiek?
  • #9 14028874
    pawel008
    Poziom 9  
    nie nie mam. widze że nie dostane tutaj pomocy.
  • #10 14028915
    biniu292
    Poziom 18  
    A jaką Ty chcesz pomoc , skoro na razie chcesz ominąć wszelkie możliwe przepisy budowlane.
    Nie wiesz gdzie powiesić "bojler" ?
    Nie Ty masz to wyznaczyć, a kominiarz.
    A jak chcesz zakładać c.o. na "dziko" to ja się wypisuję z podpowiedzi
    Powodzenia
  • #11 14029022
    pawel008
    Poziom 9  
    kominiarz to chyba jest od przewodów kominowych jaki piec można założyć a nie gdzie powiesić bojler. i nie chodzi o powieszenie tylko w ktorym miejscu rury maja być podłączone od wyjściowej z pieca.
  • #12 14029040
    biniu292
    Poziom 18  
    To może podziel te tematy, a nie mieszasz.
    Nie zmienia to jednak kwestii, że opinii kominiarskiej nie masz.
    Żadnego projektu na nic, a mam wrażenie że to podstawa.
    Tak więc , ciepłe mieszkanie czy, raczej nie, jak nie wiesz to opisz, jakie mury, okna itp
  • #13 14029076
    pawel008
    Poziom 9  
    wydawało mi sie że po to jest to forum żeby pomagać, mam 10 tematów zakładać bo mam 10 różnych pytań? Skoro można pod jednym wyjaśnić wszystko.
    Chodzi ci o projekt czyli jak maja być grzejniki połączone itd?
    Mury są nieocieplone, narożne mieszkanie, okna pcv. Co do opinii to jest w drodze. Tylko niestety każą czekać bo czasu nie ma, a za ten czas właśnie chciałbym mieć połączone grzejniki bo chłodne dni coraz bardziej..
  • #14 14029157
    biniu292
    Poziom 18  
    OmG
    Projekt na instalacje gazową np. , opinie kominiarska itp itd

Dodano po 4 [minuty]:

Z całym szacunkiem , ale Ty nie wymieniasz telewizora i pytasz jaki przewód euro masz kupić
  • #15 14029238
    pawel008
    Poziom 9  
    nie mam. co ma tu opinia do tego, ja pytam o średnice rur, coś na ten wzór oo, dobre będzie majster?rury miedziane jaka średnica ? - Jaka średnice rur dobrać? poradzcie
  • #16 14029288
    biniu292
    Poziom 18  
    Pod warunkiem że pompę zrobisz na obejściu.
    Wyjscie z kotła 28 ,w miarę możliwości jak najdalej
    Pierwsze dwa grzejniki 22, potem może być 18 , podejścia z 15.
    Nie jestem majster.
    P.S. Do naczynia zbiorczego średnica 28 i jak najmniej kolanek, a jeśli już , to najlepiej 45 stopni
  • #17 14029292
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    Wzorując się na c.o. które mam w swoim domku powiem tak: generalnie stosuje się zasadę redukcji średnicy rur o jeden stopień przy większości rozgałęzień. U Ciebie widzę to tak: wyjście z pieca rurą stalową o średnicy takiej samej jak to co wychodzi z pieca o długości mniej więcej 50cm, następnie redukcja do fi 22 w miedzi, stąd rozgałęzienie na bojler do c.w.u. i grzejniki. Z odejścia na grzejniki rozgałęzienie na fi 15 do grzejnika w pokoju 1 oraz dalej fi 22 do pokoju nr 2, gdzie ponownie rozgałęziamy na fi 15 do grzejnika, rurką fi 22 lecimy do pokoju nr 3, gdzie rozgałęziamy znów na fi 15 do grzejnika a drugie rozgałęzienie redukujemy do fi 18 i ciągniemy aż do rozgałęzienia na pokój 4 i 5, gdzie już rurką fi 15 (od rozgałęzienia) do grzejników w tych pokojach. Powrót do pieca identycznie. Do naczynia wzbiorczego podejście rurą fi 22. Oczywiście po drodze zawory, ale tu mam za mało danych żeby strzelać (chodzi czy próbujemy zautomatyzować trochę, czy zdajemy się na sterowanie całkowicie manualne). To jest moje zdanie. Ale niech lepsi mnie poprawią, jeżeli będzie korzystniej.
  • #18 14029332
    biniu292
    Poziom 18  
    A po co rura stalowa?
    Co do naczynia, no cóż, tutaj czym większa średnica tym lepiej, takie moje doświadczenia
  • #19 14029373
    pawel008
    Poziom 9  
    rury miedziane jaka średnica ? - Jaka średnice rur dobrać? poradzcie
    NIe zaznaczyłem pompy, czy dobrze to wyrysowałem? i średnice rur dobrze zrozumiałem? zawory tak, żeby np grzać na sam bojler, a co do niego to też puścić do niego fi 28?
    Czy główna nitke na długości bojlera to będzie jakieś 2 metry od pieca zredukować na fi22? czy ciągnąć po całości 28?
  • #20 14029385
    krau
    Poziom 24  
    Jakoś trzeba podłączyć wyjścia z pieca. Ja mam na niej jeszcze wspawane odejście na naczynie wzbiorcze, no i później już na miedzi cały osprzęt (pompa, zawory). Jakoś mi się to solidniej widzi (stal to stal). A i odpięcie pieca od instalacji zajmuje z 10 minut, a wszystko zostaje na swoim miejscu. :-) Tylko moje c.o. ma już swoje lata, nie wiem jaką koncepcję mieli instalatorzy, ale że rura jest w poziomie to zrobiłem na niej druciany stelaż do suszenia przemokniętych butów czy rękawiczek. To tak OT.

Pompa na powrocie. Ja w ogóle nie korzystałbym z fi 28. To jest mała instalacja i fi 22 w zupełności wystarczy. Poza tym rura fi 28 jest sporo droższa od fi 22. A i w najwyższym miejscu rur (od podłogi) koniecznie odpowietrzniki.
  • #21 14029409
    biniu292
    Poziom 18  
    Chyba nie ogarniam rysunku, ale wydaje mi się że do bojlera, raczej 28 , tak jak do naczynia. Reszta, tak jak pisałem wcześniej.
    To co idzie w prawo, nie redukuj z 28, czy 22 pd razu na 15 , kocioł stałopalny łatwo zagotować, moim zdaniem fi28 wystarczą tylko piony. Reszta 22 i dalej już znasz moje zdanie.
    Przy tych drzwiach mogą się przydać odpowietrzniki, albo chociaż miejsce na nie w razie czego
    Do miedzi też można założyć śrubunki.
    "Stal to stal" -pewnie jeździsz syreną albo warszawą
    ;)
    P.S. Z jednej strony redukujesz średnicę ze względu na koszty, a z drugiej polecasz stal ze względu na bezpieczeństwo ... Ech
  • #22 14029437
    krau
    Poziom 24  
    Nie wiem jaką automatykę posiada ten piec, ale ja przy jego mocy zrezygnowałbym z zaworów termostatycznych na grzejnikach na korzyść zwykłych. Piec jest na poziomie mieszkania, więc nie problem zajrzeć do niego. Poza tym w razie zagotowania wody w układzie nie zostałyby odcięte grzejniki, co też jest jakimś zabezpieczeniem przed brakiem odbioru ciepła z pieca. I też wolę grzejniki aluminiowe - jakoś mi tak bardziej "leżą".
  • #23 14029462
    pawel008
    Poziom 9  
    macie troche odmienne zdania, może ktos sie jeszcze wypowie i poprze któregoś z was wtedy bedzie jako 'większość'.
    Też myslałem o 28 do bojlera, czyli lepiej na wyjściu z pieca zrobic przykładowo metr fi 28 i zredukować na 22? Ok bo grzejnik nr 1 bedzie jakieś 1,5m od pieca jest najbliżej i nagrzeje sie najszybciej, a zastosować do grzejników zawór termostatyczny? Na korzyść zwykłych? czego zwykłego?
    Piec bedzie bez dmuchawy, zwykly.
    Wybaczcie że taki rysunek.n lepsze mnie nie stać;)
    bo gdybym dał za male rurki to bedzie mi szumieć w rurach? czy to by było gdybym dał za duże?
  • #24 14029494
    krau
    Poziom 24  
    Nie upieram się przy fi 22, może być i fi 28. Myślę, że jeżeli wychodzisz z pieca rurą fi 28 to ciągniesz ją aż do rozgałęzienia. Co ma wnieść redukcja po drodze na prostej rurce? Zamiast zaworów termostatycznych na grzejnikach dać zwykłe zawory bez termostatów - o to mi chodziło. Teoria szumienia w rurkach jest taka, że zostały połączone przy użyciu nadmiernej ilości lutowia lub jest źle dobrana pompa (przewymiarowana). Na moje oko ta instalacja powinna chodzić wystarczająco dobrze na najniższym biegu pompy - więc dlaczego miałoby cokolwiek szumieć? Duże (o większej średnicy) rurki spowodują więcej wody w układzie, a co za tym idzie dłuższy czas nagrzewania po rozpaleniu - ale i dłuższy czas stygnięcia przy wygaszeniu.
  • #25 14029506
    pawel008
    Poziom 9  
    O ten szum tak tylko pytam w razie 'w' bo czytałem że to częste problemy.
    no z 28 zredukowałbym np już za ścianą czyli w pomieszczeniu obok tj. łazienka. lub na kolanku gdzie idą już rury w lewo na wyskosci tych 2metrów
  • #26 14030030
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 340
    pawel008 napisał:
    grzejniki chyba najlepsze aluminiowe ?

Grzejniki Al, rury Cu a potem tylko skrobiemy się po głowie dlaczego cieknie...

http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogow...nalezy-laczyc-miedzi-i-aluminium-w-instalacji
    http://www.e-instalacje.pl/a/3280,korozja-kontaktowa
    http://www.ferdom.pl/index.php?a=lista&k=78
  • #27 14030453
    krau
    Poziom 24  
    deus.ex.machina napisał:
    pawel008 napisał:
    grzejniki chyba najlepsze aluminiowe ?

Grzejniki Al, rury Cu a potem tylko skrobiemy się po głowie dlaczego cieknie...

http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogow...nalezy-laczyc-miedzi-i-aluminium-w-instalacji
    http://www.e-instalacje.pl/a/3280,korozja-kontaktowa
    http://www.ferdom.pl/index.php?a=lista&k=78

Pierwsze dwa linki niewiele wnoszą, popularnie mówi się o grzejnikach aluminiowych, lecz zwykle jest to jakiś stop aluminium. Trzeci link jedynie zawiera wskazówki co do dbałości o szczegóły przy montażu i z tym się zgadzam.
    Jeżeli by ta korozja elektrochemiczna była tak szybka to moje c.o. dawno powinno cieknąć, co więcej powinno być wymienione na nowe. A jednak działa i ma się dobrze. Natomiast wiele samochodów z tego rocznika już dawno wylądowało w hucie z powodu rdzy - czyli też korozji elektro chemicznej.
    Więc w tym przypadku argument o cieknącej instalacji c.o. z powodu wykonania z miedzi i "aluminiowych" grzejników uważam za mocno chybiony.
  • #28 14030830
    biniu292
    Poziom 18  
    Chyba zgodzę się kolegą krau, bo gdyby to miało wyglądać tak strasznie, to co z wymiennikami ciepła w kotłach? Znaczna większość ma wymienniki wykonane właśnie z miedzi
    Swoją drogą panowie odbiegacie mocno od tematu, tak jak i ja na początku ;)
    Tak więc kolego deus.ex.machina ,wypowiedz się o średnicach
  • #29 14031016
    Wysuszek
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    do autora pawel008

Mój brat który nie ma kompletnie pojęcia o ogrzewaniu a jest operatorem koparki zrobił sam ogrzewanie z rury PP nie redukując nigdzie średnicy, wszystko zrobione na pałe bez jakiegokolwiek projektu bez czekogolwiek ... i teraz już grzeje 2 zime także daj sobie spokuj z ludzmi którzy Cie tu w temacie obrzucają błotem ... za dużo tutaj ludzie filozofują poważnie.
  • #30 14031034
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Wysuszek napisał:
    już grzeje 2 zime

wiesz, w kurnych chatach też grzali i to niejedną zimę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru średnicy rur miedzianych do instalacji centralnego ogrzewania w mieszkaniu o powierzchni 40 m², z piecem o mocy 8 kW i pięcioma grzejnikami. Uczestnicy wymienili różne średnice rur, sugerując, że wyjście z pieca powinno mieć średnicę 28 mm, a następnie redukcję do 22 mm dla pierwszych dwóch grzejników, a dalej do 15 mm. Podkreślono znaczenie odpowiedniego doboru średnic rur w kontekście przepływu wody, aby uniknąć szumów i zapewnić efektywność systemu. Wskazano również na konieczność stosowania zaworów odpowietrzających oraz na różnice w materiałach, takich jak miedź i aluminium, które mogą wpływać na korozję. Uczestnicy podzielili się także schematami instalacji oraz wskazówkami dotyczącymi napełniania układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA