logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARM - Debian - Błędy podczas kompilacji cross-compilatora crosstool-ng

SeerKaza 09 Paź 2014 14:23 1290 6
REKLAMA
  • #1 14027836
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam

Zakupiłem sobie książke Linux w systemach embedded. I wykonuje krok po kroku polecenia z rozdziału 2.

Udało mi się pobrać i rozpakować crosstool-ng

Następnie przeszedłem etapy configure i make
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Ale potem mam takie blad i nie wiem co robić:
  • REKLAMA
  • #2 14027944
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    No przecież jest wyraźne napisane:
    Cytat:
    [ERROR] Missing: 'x86_64-unknown-linux-gnu-gcj' or 'x86_64-unknown-linux-gnu-gcj' or 'gcj' : either needed!
  • REKLAMA
  • #3 14028048
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ale jak to zainstalować

EDIT

NIe urzywam linuksa od dawna. Na innym komputerze ale tej samej dystrybucji mialem blad taki sam jak powyzej tylko ze z gcc chyba i aptitude install gcc wystarczylo a tutaj tak sie nie da bo nie znajduje i nie wiem co robic.

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

Uruchomilem builda na innym kompie (ta sma dystrybucja i te same kroki. Tutaj mam taki bład

expata juz zainstalowalem i uruchomilem ponownie builda i dalej to samo
  • REKLAMA
  • #5 14032043
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Siedze już od kilku godzin i nie moge sobie poradzić z tym błedem. Szukałem w google i gdzie mogłem zainstalowałem clooga ale w nowszej wersji 0.15.11 i nic nie pomaga nie wiem co robic.
  • REKLAMA
  • #7 14032516
    SeerKaza
    Poziom 20  

Znowu ciężko znaleźć rozwiązanie. Zaczynam się zastanawiać czy problemem nie są wersje programów które używam. Uczę się z książki jak napisałem wyżej linux w systemach embedded. Z tego co jest napisane autor pracował na debianie w wersji 6. W jednym z przykladow jest uzywany crosstool-ng-1.10.1 (z którym tak sie mecze) do tego jadro 2.6.32.16 oraz busybox w wersji 1.18.4. Raz skompilowalem poprawnie crosstools ng w wersji 1.20.0. Następnie tym kompilatorem jadro co wymieniłem ale busybox byl proglemem i gdzieś doczytałem że to jest wina toolchaina który jest za nowy. Ja pracuje na debianie w wersji stable (7) i nie wiem czy męczyć się z tymi starymi wersjami czy może zrobić to na nowszych ale może ktoś poradzi jakie wersje użyć aby ze sobą działały

Dodano po 17 [minuty]:

Przeszło jak zainstalowałem crosstool-ng 1.19.0 i zmieniłem clooga na wersje 0.15.11 (0.15.10 podobno jest skopana)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy podczas kompilacji cross-compilatora crosstool-ng na systemie Debian, szczególnie związane z brakującymi zależnościami, takimi jak expat. Po próbie instalacji na innym komputerze, również wystąpiły błędy, co skłoniło do poszukiwania rozwiązań w Internecie. W odpowiedziach sugerowano instalację brakujących pakietów oraz podano linki do źródeł, z których można pobrać potrzebne biblioteki, takie jak cloog. Użytkownik próbował również skompilować cloog, ale napotkał problemy z konfiguracją środowiska.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA