logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HTML/jQuery - Automatyczne wysyłanie formularza po wpisaniu wartości

pralkalol 10 Paź 2014 18:44 1221 5
REKLAMA
  • #1 14031010
    pralkalol
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, chcę zrobić na swojej stronie pole formularza typu text, które wyśle się od razu po wpisaniu do niego wartości, bez klikania buttona. I samo "wysłanie" formularza, to ma nie być standardowe wysłanie, tylko na podstawie wpisanej wartości do pola text, powinien pojawić się pop-up z odpowiednią treścią, którego poźniej będę mogł zamknąć i wpisać ponownie jakąś liczbę. Chyba najlepiej będzie to zrobić w jQuery, ale niestety w tym języku jestem bardzo początkujący i nie za bardzo wiem jak się za to zabrać, w jaki sposób użyć warunków (if..else?) w formularzu itp. Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14031188
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14031221
    pralkalol
    Poziom 10  
    No to niedobrze...a może jest jakaś inna opcja poza formularzem? Coś, żeby wpisać liczbę i po wpisaniu pojawił się popup?
  • REKLAMA
  • #4 14031275
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  
    Ocena: 60
    Może coś w stylu google(wyskakujące podpowiedzi)
  • REKLAMA
  • #5 14045856
    pralkalol
    Poziom 10  
    Nic nie znalazłem, więc użyłem jednak buttona. Został mi jeden problem w projekcie - w sieci jest sporo darmowych skryptów jQuery do popupów, wykorzystałem na swojej stronie ten http://marcosesperon.es/apps/messi/. Wszystko działa fajnie, ponieważ skrypt ten ma funkcję wyświetlania obrazów, ale chciałbym do tej funkcji dodać wyświetlanie na obszarze zdjęcia dodatkowego elementu (div) z parametrami top: x; left: x; które będą się odnosić do krawędzi popup'a z obrazem, a nie do krawędzi ekranu. W tej chwili działa mi wyświetlanie elementu, ale parametry top i left odnoszą się do ekranu i nie wiem jak tego mojego diva dodać do środka popup'a.

Wklejam kod js oraz css pluginu Messi (w pliku js kod odpowiedzialny za img jest chyba pod koniec):

JS:
    Kod: Javascript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

CSS:
    Kod: CSS

A tu kod CSS diva, którego chcę wyświetlić na zdjęciu:
    Kod: CSS
  • #6 14051721
    pralkalol
    Poziom 10  
    Ok, to może inaczej. Mam następującą funkcję:

i potem wywołanie:

Niby wszystko działa i box wyświetla się tam, gdzie chcę, lecz nie zawsze. Np. gdy jest mniejsza rozdzielczość ekranu, box jest już w innym miejscu. Moja rozdzielczość to 1440x900 i jest ok, a gdy sprawdzam na monitorze z rozdzielczością np. 1280x800, to box wyjeżdża za bardzo w lewo i w dół.
    Teoretycznie jest to niemożliwe, bo załóżmy, że szerokość ekranu to 1280px, box zostaje przesunięty na 640 pixel od lewej strony (lewa krawędź boxu jest na tym pixelu), następnie cofam go o 327px, czyli połowę jego szerokości, więc powinien być na środku. Dalej cofam go o tyle ile mi potrzeba, czyli np. 156px. Wychodzi 640px - 327px - 156px = 157px, więc box powinien być odsunięty od lewej krawędzi ekranu o 157px i wtedy było by ok, ale zrobiłem printscreen'a i zmierzyłem w Photoshopie. Wyszło, że box jest przesunięty o 149px od lewej krawędzi, więc pytanie, co się stało z tymi 8 pixelami? W pionie jest to samo, różnica pixeli jest inna.
REKLAMA