logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk z płyty głównej po wymianie BIOS - brak karty graficznej?

Spiderman3 13 Paź 2014 17:27 1113 5
REKLAMA
  • #1 14038280
    Spiderman3
    Poziom 10  
    Tak jak w temacie. Co oznacza ten dźwięk z płytki głównej, który załączam?
    Ja osobiście uważam, że to błąd braku grafiki(grafiki chwilowo niestety nie posiadam żeby sprawdzić), ale pewny tego nie jestem więc pytam was. Dodam jeszcze, że płytka była w serwisie i prawdopodobnie został wymieniony bios(przynajmniej są dziurki po starym i obok zamontowany nowy).

• REKLAMA
  • #2 14038418
    gonzalo
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Sygnały oznaczają bład karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #3 14038455
    Spiderman3
    Poziom 10  
    Czyli tak jak myślałem? Skąd doszedłeś do tego wniosku i jaki to może być bios teraz? Przed serwisem był to bios award z tego co pamiętam.
  • REKLAMA
  • #4 14038500
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Spiderman3 napisał:
    Przed serwisem był to bios award z tego co pamiętam.

Typ biosa jest ściśle przyporządkowany do modelu płyty. Nie można go zmieniać z jednego na drugi. Płyty GB posiadają biosy AWARD.
    Spiderman3 napisał:
    Dodam jeszcze, że płytka była w serwisie i prawdopodobnie został wymieniony bios(przynajmniej są dziurki po starym i obok zamontowany nowy).

Z jakiego powodu była w serwisie? Czyli film nie jest Twój, bo są na nim obydwie kości bios - tak jak powinno być.
    Poza tym dlaczego dziwisz się, że masz błąd karty gr. skoro jej nie zamontowałeś? To normalne! Kod oznaczać też może błąd/brak RAM!
    I finalnie - podaj model płyty i resztę sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 14038649
    Spiderman3
    Poziom 10  
    safbot1st napisał:

Poza tym dlaczego dziwisz się, że masz błąd karty gr. skoro jej nie zamontowałeś?

Nie dziwię tylko chcę się upewnić czy to na pewno ten błąd. Płytka Gigabyte 870a-USB3. Reszty sprzętu chyba nie potrzeba, ale jeśli tak to jest on taki:
    procesor: phenon II x4 955
    Ram:3gb ramu ddr3 1333mhz
    Dyski:2 dyski hdd 1tb i 120gb sata
    1 dysk ssd 60gb ocz vertex 3,
    zasilacz(będzie): XFX 450W
    obudowa: zalman z9 plus black
    chłodzenie prosesora: SilentiumPC Fortis 2 (XE1226)
    safbot1st napisał:

Kod oznaczać też może błąd/brak RAM!

Braku ramu raczej nie oznacza czy tam błąd bo jak odłączę ram to jest ciągły dźwięk.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Narazie i tak muszę kupić grafię i zasilacz także dam znać czy wszystko jest ok jak kupię.
  • #6 14039675
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Spiderman3 napisał:
    Braku ramu raczej nie oznacza czy tam błąd bo jak odłączę ram to jest ciągły dźwięk.

Zgoda, to ja bzdury opowiadam. Płyta wydaje prawidłowe sygnały, biosu pod ten cpu aktualizować nawet nie musisz o czym świadczą też prawidłowe sygnały. "Doskładaj" ten zestaw i powinno być wszystko ok. Pamiętaj tylko o zamontowaniu poprawnie wszystkich kołków pod płytą.
    ps. Z tego co piszesz
    Spiderman3 napisał:
    była w serwisie i prawdopodobnie został wymieniony bios(przynajmniej są dziurki po starym i obok zamontowany nowy).

serwis "zachachmęcił" Ci 1 kość bios (nie wiem po co), bo płyta ma 2 biosy fabrycznie (jeden zapasowy), ale wygląda na razie na to, że drugi zupełnie Ci niepotrzebny. Być może główny bios "padł", dlatego zostawili Ci zapasowy. ;)
REKLAMA