logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi 55PD5200 - Schemat zasilacza, problem z obwodem Standby

medick91 13 Paź 2014 22:17 1446 9
REKLAMA
  • #1 14039273
    medick91
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam, szukam schematu do plazmy Hitachi 55PD5200, ściślej zasilacza a dokładniej obwodu Standby, ponieważ po odłączeniu zasilania muszę czekać ok. godzinę na pojawienie się gotowości TV.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14039476
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Szukałem na wszelkie możliwe sposoby i nie znalazłem, a tu proszę... Temat już zgłoszony do usunięcia. Przepraszam za zamieszanie.
  • #6 14039569
    medick91
    Poziom 10  
    Ja też szukałem i nie znalazłem i przez te usunięcie tematu problem zostaje nierozwiązany... "super"! Gratuluje pomysłowości... tylko po co to i na co?
  • #7 14039904
    medick91
    Poziom 10  
    Problem jest taki, że jeśli w trakcie oglądania TV zabraknie zasilania to nie da się go już od razu uruchomić- w ogóle nie ma Stanby- dioda się nie świeci. Muszę w takiej sytuacji odłączyć TV od zasilania na ok 1-2h, ponownie podłączyć no i mam standby. Problem pojawił się po letniej burzy i tak mam do dziś i jest co raz gorzej- ostatnio nie mogłem uruchomić TV cały dzień. Po wstępnych oględzinach zasilacza był spuchnięty elektrolit 4700uF/100V (C152)- miał też niepoprawne wskazania pojemności, wymieniłem też 2x 330uF/400V (C19A i C19B)- ponieważ pomiary z nich też były słabe, problem nie został jednak rozwiązany.
    Później sprawdzę C92 i C98, jeśli nie pomoże zrobię pomiary napięć na elektrolitach.
    Nie mam nadal SM, a szkoda bo byłoby łatwiej.
  • #8 14039931
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6878
    Cytat:
    Nie mam dalej SM

Nie bądz taki leniwy.

Wez i go zassaj ze stronki jak podał kol. mirex czyli Link_ dodał ten SN kol.pawcio...
    *dołożyłem Tobie pkt. na zassanie , potem otwórz np. str.59/77... i do dzieła.

Cytat:
    wymieniłem też 2x 330uF/400V (C19A i C19B)- ponieważ pomiary z nich też były słabe

Pomierz na nich napiecie (owe PFC) w stanie St-by / potem pracy

• REKLAMA
  • #9 14039977
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    miecho18 napisał:
    Szukałem na wszelkie możliwe sposoby
    medick91 napisał:
    Ja też szukałem

Strona główna forum, po lewej u góry, Baza schematów - https://www.elektroda.pl/rtvforum/schematy0.html
    W oknie "Fraza" wpisać 5200, albo tylko 520 lub dowolny inny charakterystyczny ciąg znaków, który trudno zapisać inaczej. Bo całość ktoś mógł napisać tam na przykład 55 PD 5200, w związku z tym dla wyszukiwarki 55PD5200 może nie istnieć. ;)
    Można wpisać chassis (również tak, aby zachować charakterystyczną ciągłość opisu, w tym przypadku powiedzmy cmp42) i też znajdzie.
    Można sobie uprościć najpierw klikając na belce na schematy z danej grupy, w tym przypadku TV.
    Cytat:
    Ja też szukałem i nie znalazłem i przez te usunięcie tematu problem zostaje nierozwiązany... "super"! Gratuluje pomysłowości... tylko po co to i na co?

Przepraszam bardzo... ty tak poważnie, czy to taki nocny (mocny?) dowcip? ;)

------------------------
    lisek napisał:
    Masz podany namiar na SM , co prawda jest schemat układu pracy St-by, lecz nie opisano co to za układy scalone w nim zastosowano np. IC92.
    Także "część gorąca" _ pierwotna zasilacza zawiera moduły pokazane jako M1...do M4.
    Co w nich jest > zagadka. (nie zamieszczono już schematów tych modułów)
    Prawdopodobnie w module PFC jest UCC2818DW

Lisku kochany!! Ile lat jeszcze mam Ci tłumaczyć, że to jest zadanie autora tematu, a nie Twoje!
    Niech pokaże, że chce współpracować, niech pokaże, że coś potrafi.

A poza tym to dział "Szukam schematu", więc Twoje posty są NIE NA TEMAT! Imperatyw (durny) "pomagania" za wszelką cenę. ;)
  • #10 14040888
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Wystarczy tych zbędnych dyskusji, zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu zasilacza do telewizora plazmowego Hitachi 55PD5200, szczególnie obwodu Standby, ponieważ po odłączeniu zasilania telewizor wymaga długiego czasu na ponowne uruchomienie. W odpowiedziach zasugerowano kilka linków do schematów oraz podano, że problem może być związany z uszkodzeniem kondensatorów w zasilaczu, co potwierdzono przez wymianę spuchniętego kondensatora 4700uF/100V oraz dwóch kondensatorów 330uF/400V, jednak problem nadal występuje. Użytkownik planuje dalsze pomiary napięć na kondensatorach, ale brak schematu utrudnia diagnostykę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA