logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Xperia Z1 nie ładuje się, ekran się zaświeca, brak ładowania

ptasior800 14 Paź 2014 20:42 43827 19
  • #1 14041836
    ptasior800
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam

Sony Xperia Z1 nie ładuje się po podłączeniu pod gniazdko ani pod komputer (ale nawiązuje połączenie z pc). Gdy telefon jest podłączony do ładowarki nie świeci się dioda, jak jest zablokowany i podłącze to ekran zaświeca się ale nie ląduje się dalej.
  • #2 14053604
    borken007
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    sprawdz dokladnie wejscie microusb w telefonie i kabel usb.
  • #3 14212479
    ksmalcuga
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    Udało się rozwiązać problem? Mam to samo, komputer wykrywa ale nie ładuje baterii.
  • #4 14214868
    borken007
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Witam. Wyłącz telefon. Podłącz ładowarkę sieciową i przytrzymaj przez 15-20s volume up i power. Pozostaw telefon na jakieś 4 godziny pod ładowarką. Czasami pomaga też wyjęcie i ponowne włożenie baterii.
  • #5 14215306
    ksmalcuga
    Poziom 21  
    Robiłem tak, dodatkowo potem nowy soft ale bez skutku, wymieniłem gniazdo usb, o dziwo zaczął ładować, dziś chciałem sprawdzić czy ładuje i dalej jest to samo, miga tylko czerwona dioda, ew pokazuje się ikona baterii, ale nie z piorunem tylko z podziałka pojemności. Dodatkowo w teście baterii wychodzi takie coś:

Sony Xperia Z1 nie ładuje się, ekran się zaświeca, brak ładowania
  • #6 14224719
    FredoSZG
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    uuuu sprawdź czy wina nie leży po stronie samej baterii
  • #7 14224721
    ksmalcuga
    Poziom 21  
    3 sztuki baterii podstawiałem.
  • #8 14224777
    FredoSZG
    Poziom 11  
    Pomierzyć napięcia przy porcie oraz przy baterii czy wogóle tam dochodzi
  • #9 14225395
    kendzierz1
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    "Temperatura baterii ma -15,8 C" czyli wychodzi na to ze telefon nie rozpoznaje baterii albo błednie rozpoznaje i dlatego nie ładuje. Podobny problem co w starych Nokiach - komunikat" ładowarka nie obsługiwana" , " nie ładuje" itd"- wymieniało sie warystor na lini BSI i pomagało, tylko tam był schemat a do nowych Sony nie ma... i raczej nic nie zdziałasz bez schematu
  • #10 14565898
    slonikdendii
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witajcie to ja Wam opisze mój problem z Sony Z1 Compact. Telefon mam jakieś 4 miesiące. Z początku ładowałem ładowarką oryginalną z zestawu z pudełka i wszystko było okej.
    A teraz się porobiło tak iż, gdy podłączę telefon do ładowania to bardzo często wyświetla (bateria jest rozładowywana i jest słabe napięcie, zmieniałem też do innego zasilania) i nie ładuje.
    Natomiast po podłączeniu kabla z telefonu HTC do mojej ładowarki telefon będzie ładowany, lecz wolniej i nie ma takiego problemu.
    Z kolei moim kablem bez problemu można naładować inne telefony więc ja tu czegoś nie pojmuję.
    Dzwoniłem do Serwisu to powiedzieli że trzeba zrobić reinstalację telefonu. Czy to coś da??? Proszę o jakąś podpowiedź bo pomału mnie trafia.
  • #11 14566033
    ksmalcuga
    Poziom 21  
    Odpowiedź raczej standardowa na każdą usterkę - wgranie nowego softa. Spróbuj aktualizacji przez PC Companion, jeśli to nie pomoże to na gwarancje.
  • #12 14567270
    slonikdendii
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Wgrałem nowe oprogramowanie i dalej tak samo. Swoim kablem nie mogę naładować telefonu. Ale dałem się nabrać, że to taki super telefon uuuuuuu
  • #13 15870761
    Shuvi
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Miałem podobny problem. Rozładowałem telefon do 0, po podłączeniu do ładowarki nie ładował się, nie paliła się dioda ładowania. Otworzyłem tylną klapkę, odłączyłem i podłączyłem baterię. Wszystko wróciło do normy.
  • #14 17628286
    lucynakis
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czy komuś udało się zdiagnozować problem i rozwiązać ??
    Za 3 miesiące upłynie 5 lat odkąd mam Xperię Z1 Compact. Wiem, ze to długo, ale nie czuję potrzeby zmiany. Już jakiś czas temu (kilka miesięcy) zauważyłam, że coś jest na rzeczy z baterią (??), bo zaczęła nagle szybko padać. Na poziomie np. 60% naładowania nie byłam w stanie przeglądać internetu, bo telefon po załadowaniu jednej strony po krótkiej chwili się wyłączał (nagle rozładowywał). Tydzień temu zauważyłam, ze po podłączeniu ładowarki nic się nie dzieje w temacie ładowania, a czerwona dioda miga. Czekałam kilkanaście minut i bz. O dziwo zastartował w innym kontakcie i się naładował. Ale wczoraj sytuacja się powtórzyła, a co więcej ... nawet dioda przestała migać. Zero reakcji na prąd.
    Zrobiłam to:
    borken007 napisał:
    Podłącz ładowarkę sieciową i przytrzymaj przez 15-20s volume up i power. Pozostaw telefon na jakieś 4 godziny pod ładowarką. Czasami pomaga też wyjęcie i ponowne włożenie baterii.

Rano telefon podpięłam do ładowarki i dioda czerwona się pojawiła. Na początku znowu migała, ale po chwili świeciła się już w trybie ciągłym i telefon się zaczął normalnie ładować.
    Wcześniej zrzucałam winę na baterię, ale po ostatnich incydentach i pobieżnej lekturze na temat wymiany baterii na nową już sama nie wiem czy problem nie tkwi gdzie indziej.
    Piszcie jak macie coś do powiedzenia/ doradzenia. Albo mieliście podobny problem i udało się Wam go rozwiązać ...
  • #15 17628346
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    lucynakis napisał:
    Za 3 miesiące upłynie 5 lat odkąd mam Xperię Z1 Compact.

No i po takim czasie bateria pewnie już do wymiany.
  • #16 17628482
    Adrian4477
    Poziom 31  
    Ocena: 184
    Na 100% bateria do wymiany, najlepiej kupić nową, oryginalną.
  • #17 17634806
    CrooCool
    Poziom 7  
    Wymien gniazdo w telefonie w najblizszym serwisie ;)
  • #18 20226577
    lyricswav
    Poziom 1  
    Witam
    Tu macie rozwiązanie na problem z ładowaniem telefonu sony czy to SONY Z1 COMPACT lub SONY Z3 COMPACT oraz Z5 Compact
    jeśli chcecie awaryjnie naładować telefon nacisnijcie przcisk sciszania głosnośności i niepuszczajcie do momentu podłączenia ładowarki zaświeci sie dioda na zielono i bardzo wolno będzie ładowany telefon po odłączeniu kabla może być taka opcje że jak podłączycie może dalej wskoczyć w tryb awaryjny to reset tego trybu odbywa po włączeniu telefonu
    https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00235689
    Jeśli bateria jest wyczerpana, na reakcję urządzenia na ładowanie trzeba czasem czekać do 30 minut. W tym czasie ekran może pozostawać zupełnie ciemny, bez ikony ładowania. Należy ponadto pamiętać, że pełne ładowanie całkowicie wyczerpanej baterii może trwać do 4 godzin.

Wykonaj następujące czynności, aby sprawdzić, czy problem ma związek z ładowarką.
    Upewnij się, że używasz oryginalnej ładowarki Sony przeznaczonej specjalnie do ładowania swojego urządzenia.
    Do ładowania urządzenia użyj oryginalnej ładowarki Sony włączonej do ściennego gniazdka sieci energetycznej. Jeśli do ładowania używany jest komputer i przewód USB, ładowanie przebiega znacznie wolniej.
    Odłącz przewód USB od urządzenia, po czym ponownie podłącz przewód do portu USB urządzenia. Upewnij się, że przewód ładowarki jest prawidłowo podłączony do portu USB urządzenia, bez przeszkód w rodzaju osłony ochronnej. Upewnij się, że ładowarka jest prawidłowo włączona do działającego ściennego gniazdka sieci energetycznej.
    Upewnij się, że port ładowarki nie jest pokryty kurzem, pyłem lub wilgocią. Zatkany port może nie pozwalać na prawidłowe podłączenie przewodu USB, a przez to uniemożliwić ładowanie. Zadbaj, by port USB był zupełnie suchy. Usuń kurz, pył itp. szczoteczką do zębów bądź drewnianą lub plastikową wykałaczką.
    Spróbuj naładować urządzenie, podłączając inny przewód USB do portu USB komputera. Jeśli rozpocznie się ładowanie urządzenia, może to świadczyć o nieprawidłowym działaniu ładowarki. Wymień ładowarkę na oryginalną ładowarkę Sony przeznaczoną specjalnie do swojego urządzenia.
    Wyłącz urządzenie i włącz je na nowo. Spowoduje to zatrzymanie wszystkich pracujących aplikacji i zwolnienie pamięci, co czasem automatycznie rozwiązuje problem.
    W sytuacji gdy urządzenie przestaje reagować lub nie uruchamia się ponownie w normalny sposób, możesz wymusić jego ponowne uruchomienie bądź wyłączenie. Wymuszenie ponownego uruchomienia nie powoduje usunięcia ustawień lub własnych danych.
    Jak wymusić ponowne uruchomienie lub wyłączenie urządzenia

Równocześnie naciśnij długo klawisz zasilania i klawisz zwiększania głośności, aż urządzenie zawibruje.
    W zależności od tego, czy chcesz wymusić ponowne uruchomienie, czy wyłączenie urządzenia, postępuj zgodnie z poniższym opisem.
    Jeśli chcesz wymusić ponowne uruchomienie urządzenia: Puść oba klawisze. Urządzenie uruchomi się ponownie.
    Jeśli chcesz wymusić wyłączenie urządzenia: Nadal trzymaj klawisze. Po kilku sekundach urządzenie zawibruje 3 razy i wyłączy się.
    Jak włączyć urządzenie

Naciśnij długo klawisz zasilania, aż urządzenie zawibruje.
    W razie potrzeby wprowadź kod PIN do karty SIM i stuknij ikonę (Gotowe).
    Zaczekaj chwilę na uruchomienie się urządzenia.
    Jeśli procedura wymuszonego ponownego uruchomienia nie przyniesie rezultatu, spróbuj użyć procedury 2-minutowego ponownego uruchomienia.
    Jak wymusić 2-minutowe ponowne uruchomienie

Równocześnie naciśnij długo (na 2 minuty) klawisz zwiększania głośności i klawisz zasilania, ignorując wszelkie wibracje.
    Puść klawisze. Urządzenie automatycznie się wyłączy.
    Ładuj urządzenie dotąd, aż na ekranie pojawi się ikona ładowania.
    Włącz urządzenie.
    Jeśli urządzenie ma funkcję Ochrona baterii i funkcja ta jest włączona, możesz zauważyć, że urządzenie nie jest całkowicie naładowane nawet po kilkugodzinnym ładowaniu. Funkcja Ochrona baterii ma na celu wydłużenie czasu użytkowania baterii i zwiększenie jej wydajności.
    Jak włączyć lub wyłączyć funkcję Ochrona baterii

Odszukaj i stuknij opcje Ustawienia>Bateria>Ochrona baterii.
    Stuknij przełącznik, aby włączyć lub wyłączyć funkcję Ochrona baterii.
    Wskazówka
    Funkcja Ochrona baterii zapisuje wyuczone schematy regularnych cykli ładowania. Nawet jeśli funkcja ta zostanie wyłączona, po jej ponownym włączeniu wyuczone schematy będą wykorzystywane na nowo.
  • #19 20229436
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    @lyricswav Jeśli bateria jest całkowicie rozładowana, to opisany sposób nie zadziała.
  • #20 20230552
    Vortex1987
    Poziom 25  
    Ocena: 217
    nutergsm napisał:
    @lyricswav Jeśli bateria jest całkowicie rozładowana, to opisany sposób nie zadziała.

Miałem jakieś 3 miesiące temu okazję używać Xperia Z1. Telefon któregoś dnia zostawiony w szufladzie z około 43 procent od tak sobie umarł i już nie chciał się więcej uruchomić i żadne sposoby na przywrócenie go do sprawności nie pomogły. Komputer też go nie widział - kompletny trup... Czasem w innych modelach Sony pomagało wypięcie i ponowne wpięcie baterii. W Z1 musi to być usterka sprzętowa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z ładowaniem telefonu Sony Xperia Z1, który nie reaguje na podłączenie do ładowarki ani komputera, mimo że komputer wykrywa urządzenie. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie portu microUSB i kabla, wyłączenie telefonu i przytrzymanie przycisków głośności oraz zasilania, a także wymianę baterii. Niektórzy użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej baterii lub gnieździe USB. W przypadku braku reakcji na ładowanie, zaleca się odłączenie i ponowne podłączenie baterii. Wiele osób zauważa, że po dłuższym czasie ładowania telefon może w końcu zareagować. W przypadku dalszych problemów, sugerowane jest skontaktowanie się z serwisem lub wymiana komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA