logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wynik badania SMART dysku Toshiba wskazuje na problemy?

piofig 15 Paź 2014 17:44 732 6
REKLAMA
  • #1 14043913
    piofig
    Poziom 9  
    ostatnio laptop trochę zwolnił no i szukając problemu zrobiłem również badanie smart. oto jego rezultat. są powody do obaw? z góry dziękuję za pomoc :)
    Czy wynik badania SMART dysku Toshiba wskazuje na problemy?
  • REKLAMA
  • #2 14043927
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Dysk posiada reloakowane sektory. Do tego widać, że laptop pare razy upadł albo był dość mocno 'stuknięty'. Możesz zrobić zerowanie i remap, ale i tak w najbliższym czasie prawdopodobnie czeka cię wymiana dysku - może podziałać dzień, tydzień, albo rok. Loteria.
  • REKLAMA
  • #3 14043951
    piofig
    Poziom 9  
    właśnie sprawa wygląda tak, że miałem kiedyś problem z dyskiem ale dałem do gwarancji i wymienili. po czym jak przyszedł to już miał błędy (shock counter). ale ich wartość wciąż rośnie. gwarancja obejmie te uszkodzenia?
  • #4 14043966
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Według mnie powinni przyjąć ten dysk, ale może niech ktoś inny się wypowie.
  • REKLAMA
  • #5 14043967
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    piofig napisał:
    gwarancja obejmie te uszkodzenia?

Tak, przynajmniej powinna. Dysk trwale uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #6 14046460
    piofig
    Poziom 9  
    jeszcze pytanie - z gwarancją czekać aż dysk całkiem siądzie czy oddać od razu?
  • #7 14046474
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    A po co czekać, jak już jest uszkodzony?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył spowolnienie laptopa i przeprowadził badanie SMART dysku Toshiba, które wykazało reloakowane sektory oraz wzrastającą wartość licznika wstrząsów. Odpowiedzi sugerują, że dysk jest trwale uszkodzony i zaleca się jego wymianę, mimo że użytkownik zastanawia się, czy powinien czekać na całkowite uszkodzenie przed oddaniem go na gwarancję. Większość uczestników dyskusji zgadza się, że nie ma sensu czekać, skoro dysk już wykazuje problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA