Witam. Potrzebuję kondensatora elektrolitycznego na napięcie 400V. Ma służyć jako filtr za mostkiem prostowniczym. Kondensatory z zasilacza ATX oczywiście się nadają, ale nie pasuje mi ich kształt. Mam jednak kilka kondensatorów od lamp błyskowych 160-180µF/330V. Oznaczone są jako "photo flash". Nie widzę przeciwwskazań by je zastosować jako filtracyjne, ale może coś przeoczyłem? Proszę o jakiś komentarz kogoś kto ma doświadczenie z takimi kondensatorami. Ich napięcie pracy jest na granicy i raczej dam 2 szeregowo. Filtracja nie musi być idealna.
[EDIT]: Poszperałem jeszcze trochę i cechami charakterystycznymi tych kondensatorów jest niska ESR, ESL i tolerancja. Niższa jest też dopuszczalna temperatura pracy (nie problem dla mnie). Z tego co widzę, nie ma jasnych przesłanek, że nie mogą one być zastosowane jako filtrujące w zasilaczu.
[EDIT]: Poszperałem jeszcze trochę i cechami charakterystycznymi tych kondensatorów jest niska ESR, ESL i tolerancja. Niższa jest też dopuszczalna temperatura pracy (nie problem dla mnie). Z tego co widzę, nie ma jasnych przesłanek, że nie mogą one być zastosowane jako filtrujące w zasilaczu.