logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z500 i5-3230M/GT645M/8GB/1TB za 2000zł – opłacalność zakupu do multimediów i gier

boisko3 17 Paź 2014 11:35 1482 8
REKLAMA
  • #1 14048793
    boisko3
    Poziom 2  
    Witam, zastanawiam się nad kupnem laptopa Lenovo Z500, głównie zależy mi na takim do przeglądania stron WWW, szybkiej obsługi, oglądania filmów i wielu rzeczy online, także miło byłoby pograć sobie w niektóre gry, no niekoniecznie te o najwyższych wymaganiach.

Procesor: Intel Core i5-3230M
    Grafika: NVIDIA GeForce GT645M
    Pamięć: 8GB RAM DDR3
    Dysk twardy: 1TB pojemności
    System: Windows 8 PL

To wszystko za 2000 zł, znalazłem taką ofertę i wygląda ona bardzo dobrze, bo normalnie taki lapek kosztuje ok. 2800 zł. Jedynie ta błyszcząca matryca mi trochę się nie podoba, ale chyba to nie jakiś wielki problem. Ja bym kupował, ale zapytam was jeszcze o zdanie. Warto brać? Zwłaszcza, że mój aktualny laptop Asus K50AB nie dość, że już dość wiekowy i ma dość przeciętne parametry to jeszcze często się zawiesza i ogólnie nie działa już tak sprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 14049031
    soadrhcp
    Poziom 11  
    Posiadam Lenovo Z510 co prawda o trochę lepszych parametrach bo z i5-4200M oraz GeForce GT 740M i zdecydowanie mogę polecić ten sprzęt. Do celów, które podałeś ta konfiguracja w zupełności wystarczy. Zastanowiłbym się jedynie nad błyszczącą matrycą bo jak dla mnie była to udręka w moich poprzednich laptopach, w moim modelu mam matową i jestem zadowolony.
    Pozdrawiam
  • #3 14053504
    boisko3
    Poziom 2  
    Już przymierzyłem się do kupna tego sprzętu, ale znalazłem coś - tak przynajmniej mi się wydaje - bardziej kuszącego.

Mianowicie Madison Akoya P6640 za zaledwie 1549zł! Mało w internecie jest o tym modelu, musi być mało popularny, jednak oferta jest dla mnie bardzo kusząca.

Ekran: matryca matowa, 15.6" o rozdzielczości 1366x768
    Procesor: Intel Core i3-3120M o taktowaniu 2x2.5GHz
    Grafika: NVIDIA GeForce GT 740M
    Pamięć: 8GB RAM DDR3
    Dysk twardy: 1TB pojemności
    System: Windows 8 PL
    Inne: 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, czytnik kart 6-w-1, gniazda combo jack, VGA, HDMI, RJ-45, kamera 1.3 Mpx, standardy sieciowe 802.11b/g/n oraz 1Gbps LAN.

Który wybrąć, ten z Lenovo czy Akoya? Osobiście jestem za tym drugim.
  • REKLAMA
  • #4 14059968
    Microsoft Me
    Poziom 9  
    boisko3, wydajny procesor, duża pamięć RAM i karta graficzna obecne w urządzeniu spokojnie spełnią Twoje wymagania.
  • REKLAMA
  • #5 14062670
    mck193
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja mam Lenovo Z500 ale z matową matrycą + podświetlana klawiatura. Modele z błyszczącą nie maja podświetlanej klawiatury.

Ogólnie lenovo Z500 to bardzo udany i dobrze wykonany laptop. Posiada zaskakująco dobre głosniki i alu odbudowe w środku.

Ja bym brał Lenovo - pewniejsza marka (gw, stery itp)
  • REKLAMA
  • #6 14062703
    bi3dron
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Również mam Z500, ale jest jeden szkopuł - nawet koleś z pomocy telefonicznej nie był w stanie powiedzieć mi, czy zdejmując płytę z dołu (niestety całe "podwozie" jest zabudowane jednym elementem) utracę gwarancję czy nie, a przy opłaconym ubezpieczeniu nie bardzo chciałbym ryzykować utratę GW.

Powyżej były opisane plusy - ja opiszę minusy (może to akurat mój egzemplarz.. :P ):
    - na aluminiowej obudowie pojawia się przebicie (pomaga obrócenie wtyczki zasilacza w gnieździe bez uziemienia)
    - z czasem grzeje się coraz bardziej
    - bez zdjęcia pokrywy nie wymienisz baterii (o ile nie jest wmontowana na stałe, w co wątpię, jednak nie widziałem samej baterii w środku)
    - niestety też myślałem że 1366x768 jest OK, jednak od kiedy popracowałem na 15"w FullHD, to już nie to samo. Co prawda oczy się mniej męczą przy niższej rozdzielczości, ale do neta/gier itp powinno starczyć. Przy obróbce foto/wideo dobrze jest sobie podpiąć zewn. monitor
    - mi się trafiła sztuka z 740M, ale z 64bitową szyną danych pamięci - spadek wydajności w stosunku do 128bitowych wersji, jednak pograć sobie pograsz. Aczkolwiek nie wiem jak sprawa wygląda z 645-kami.
    - "tylko" 1 USB3.0 potrafi być uciążliwe, ale to dopiero przy pracy z kilkoma urządzeniami USB3.0 jednocześnie, tak to w codziennym użytkowaniu też nie powoduje wyrywania włosów z głowy
    - po roku użytkowania (intensywnego z resztą - praca/dom) prawdopodobnie od podpierania nadgarstkiem w prawym rogu zaczyna trzeszczeć obudowa kiedy się ją naciska
    - "świerszcze" w dysku. Serio. Mój Seagate 1TB/8GB "cache" jest dosyć głośny, ale idzie się przyzwyczaić.

Poza tym mogę Z500 polecić z czystym sumieniem. I dobra rada - nie zdrapywać nic z touchpada. Jest pokryty "czymś", co może się zedrzeć. Wiem z autopsji :<
  • #7 14107196
    boisko3
    Poziom 2  
    co jest lepsze:
    matryca matowa czy błyszcząca?
    karta graficzna GT645M czy GT740M?
    procesor i5-3230M czy i3-3120M?
  • #8 14107370
    mck193
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Lepsza jest matowa matryca bo nie odbija.
    karta graficzna to praktycznie to samo
    procesor i5 bedzie lepszym wyborem. Szukaj z podswietlana klawiaturą.
  • #9 14109053
    boisko3
    Poziom 2  
    no kupiłem laptopa.

procesor intel core i3-3120M
    grafika dedykowana nvidia geforce gt 740M
    matryca matowa
    ram 8gb
    dysk 1tb
    windows 8.1
    2xusb 3.0, 2xusb 2.0, 802.11b/g/n, 1gbps lan

myslicie ze to dobre parametry? osobiscie wolalem zaoszczedzic 400zl i kupilem ten z procesorem i3 zamiast i5 3230M (duza roznica?) i jeszcze w dodatku tam byla blyszczaca matryca. bo ram, dysk, grafike i system ten sam. ten ma dwa wejscia usb 3.0 i lan 10 razy szybszy choc nie wiem czy to cos zmienia w uzytkowaniu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup laptopa Lenovo Z500 za 2000 zł, który ma procesor Intel Core i5-3230M, grafikę NVIDIA GeForce GT645M, 8GB RAM, 1TB HDD oraz system Windows 8. W dyskusji pojawiają się opinie na temat wydajności tego modelu, który zdaniem niektórych użytkowników spełnia wymagania do przeglądania stron, oglądania filmów i grania w mniej wymagające gry. Zwracają uwagę na problem błyszczącej matrycy, która może być uciążliwa. Inny użytkownik porównuje Z500 z modelem Madison Akoya P6640, który ma matową matrycę i jest tańszy, ale z procesorem Intel Core i3-3120M. Wiele osób poleca Lenovo Z500 jako solidny wybór, podkreślając jego jakość wykonania i dobre głośniki, mimo że niektórzy zauważają problemy z przegrzewaniem się i dostępem do wnętrza laptopa. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup modelu z procesorem i3, co budzi pytania o różnice w wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA