logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Tp link TD 8901g - Karta sieciowa nie widzi tego routera

lukas198820 17 Paź 2014 14:12 1410 6
REKLAMA
  • #1 14049223
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Panowie mam dziwny problem otóż komputer stacjonarny podłączony poporzez kabel ethernetowy nie widzi routera...Najpierw jest pobieranie adresu sieciowego.Poźniej ciagle pisze mi "Ograniczenie lub brak łącznośći".Wpisując 192.168.1.1 do przeglądarki nie ma podglądu ustawień routera.Naet nie włącza się prośba o wpisanie hasła i loginu.
    Jeśli jednak router podłącze do lapka porzez ten sam kabel wszystko chodzi jak należy.
    W czym tkwi problem w karcie sieciowej?. Świecą sie na niej dwie diody pomarąńczowa i zółta.
    Poniżej dołączam zdjęcia z polecenia Ipcnofig/all i komunikat ograniczenie lub brak łączności.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

A i jeszcze trzeba dodać że internet po wifi jest w każdym laptopie, tylko u mnie po kablu nie ma neta..Karta sieciowa jest widziana w menadżerze urządzeń.

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 5 [minuty]:

A dodatkowo jeszcze dołączam podgląd alarmów.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodadkowo dołączam podgląd sterownika.
  • REKLAMA
  • #2 14049385
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wyłącz lub usuń połączenie PPPoE i dopiero sprawdzaj.
  • REKLAMA
  • #3 14049578
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ale gdzie mam je wyłączyć w routerze?? W ogóle po co, skoro internet jest i działa po wifi.
    A i jeszcze jedna rzecz.
    Górne polecenie ipconfig/all co jest zrobione zdjęcie. Wykonałem na podłączonym modemie adsl, do niego wpięta była linia telefoniczna....Zaś do routera miałem podłączony tylko kabel ethernetowy.
    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale dla bezpieczeństwa dołączam zdjęcie z poleceniem ip config /all z podłączonym już kablem linii telefonicznej oraz kablem ethernetoweym...Na drugim zdjęciu jest polecenie ping, jak widać karta sieciowa nie widzi routera.

Dodano po 24 [minuty]:

Ktoś podpowie jak sobie z tym pradzić?
    Czy karta sieciowa nie jest czasami walnieta??
  • Pomocny post
    #4 14057105
    patolu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Jeżeli działa po tym samym kabelku na innym komputerze (laptop) to wina raczej w tym stacjonarnym. Może faktycznie karta walnięta.

Może inne sterowniki pomogą?
    Sprawdź na innych sterownikach.

Poza tym ja bym podpiął dodatkowo jakąś kartę na PCI i sprawdził na niej.

A tak w ogóle to na routerze masz ustawiony DHCP (czy adresy IP przydziale są automatycznie czy ręcznie)

Pozdro
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #5 14067283
    lukas198820
    Poziom 15  
    Patolu problem został rozwiązany.
    Zamieniłem przydzielanie IP z automatycznego na ręczne.W mojej sieci brama domyślna to 192.168.1.1 czyli IP routera i z tej samej puli IP komputera. Wcześniej powyżej zamieściłem zdjęcie podglądu alarmów i tam było napisane, że Ja miałem ustawione przydzielanie automatyczne adresów IP. Adres nie wiedzieć czemu zmienił sie na 169.254.171.63 mimo że wcześniej z przydzielania automatycznego net działał.To było powodem że nie miałem połączenia ani z routerem, ani z netem.
  • Pomocny post
    #6 14068427
    patolu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    No to zajefajnie.
    To wygląda na to, że na routerze nie masz ustawionego DHCP.
    A na pozostałych sprzętach też masz ręcznie ustawione parametry karty sieciowej?
    Tak z ciekawości pytam :)
  • REKLAMA
  • #7 14079625
    lukas198820
    Poziom 15  
    Kolego powiem ci że na pozostałych mam ustawione ręcznie.Nie występują konfilkty adresów IP..Dodam że miałem jeden kłopot z serwerem DNS na początku wpisałem taki jak adres routera.Spowodowało to że w jeden dzień net był a potem już w ogóle, mimo że było połączenie z routerem...Dopiero potem znalazłem na necie odpowiednie adresy DNS dla Netii i działa ok wszystko.....
    A powiedz mi, czy jakbym ustawił DHCP na routerze to byłoby dobrze, czy ma tak zostać jak jest???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem stacjonarnym, który nie widzi routera TP-Link TD-8901G podłączonego przez kabel Ethernet. Połączenie wykazuje "Ograniczenie lub brak łączności", a dostęp do ustawień routera przez przeglądarkę (192.168.1.1) jest niemożliwy. Inne urządzenia, takie jak laptopy, działają poprawnie. Po wymianie informacji, użytkownik ustalił, że problemem było ustawienie przydzielania adresów IP. Po zmianie z automatycznego na ręczne, komputer uzyskał dostęp do routera i internetu. Dodatkowo, użytkownik zauważył problemy z serwerem DNS, które również zostały rozwiązane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA