logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 7 32bit na dysku ATA 120GB - czy wpłynie na wydajność?

problem.z.ko 17 Paź 2014 16:19 1146 16
REKLAMA
  • #1 14049546
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam.

Mam sprzęt, w którym padł dysk SATA 120GB, koszta zakupu takowego są duże.
    Mam w mich zapasach dyski ATA o pojemności 120GB, chciałbym użyć jednego z nich jako dysku systemowego dla Windows 7 32bit.

Waszym zdaniem zda to egzamin? Czy instalacja gorszego (wolniejszego) dysku znacznie wydłuży rozruch komputera i wpłynie znacząco na jego wydajność?

Sprzęt to
    ASUS M3A
    AMD Athlon 64x2 4600+ (AM2+)
    GF8800GS
    Enlight 300w
    napęd CD-R

Dzięki z góry za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14049601
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Dla dysku mechanicznego ogranicznikiem jest mechanika, a nie interface połączeniowy.
    Różnica będzie niezauważalna.
  • #3 14049653
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    OK. Dzięki.
    Mam nadzieję, że nie będzie problemów typu instalator nie wykrywa dysku itd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14049713
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Darkdarkman napisał:
    Dla dysku mechanicznego ogranicznikiem jest mechanika, a nie interface połączeniowy.

Bzdura.
    problem.z.ko napisał:

z PATA nie powinieneś mieć problemów...

Dodano po 39 [sekundy]:

problem.z.ko napisał:
    Czy instalacja gorszego (wolniejszego) dysku znacznie wydłuży rozruch komputera i wpłynie znacząco na jego wydajność?

Będzie miało to wpływ ;)
  • #5 14049787
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    BILGO napisał:
    Darkdarkman napisał:

Bzdura.
    problem.z.ko napisał:

z PATA nie powinieneś mieć problemów...

Dodano po 39 [sekundy]:

problem.z.ko napisał:
    Czy instalacja gorszego (wolniejszego) dysku znacznie wydłuży rozruch komputera i wpłynie znacząco na jego wydajność?

Będzie miało to wpływ ;)

Nadal nikt nie odpowiedział, jaki wpływ!
    Interesuje mnie tylko szybkość uruchamiania komputera i wydajność podczas pracy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14049800
    BILGO
    Poziom 38  
    problem.z.ko napisał:
    Interesuje mnie tylko szybkość uruchamiania komputera i wydajność podczas pracy.

5s więcej w uruchomieniu komputera i 15% spadku wydajności w trakcie pracy :D
  • #7 14049809
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Wielkie dzięki za sensowną odpowiedź.
    te 15% spadku wydajności podczas pracy będzie zauważalne tylko przy przenoszeniu plików/otwieraniu aplikacji? Czy będzie różnica FPS w grach?
  • Pomocny post
    #8 14049817
    BILGO
    Poziom 38  
    problem.z.ko napisał:
    Wielkie dzięki za sensowną odpowiedź.

Nie wiem czy taka sensowna była... ;)
    problem.z.ko napisał:
    te 15% spadku wydajności podczas pracy będzie zauważalne tylko przy przenoszeniu plików/otwieraniu aplikacji? Czy będzie różnica FPS w grach?

Dysk będzie miał na wszystko wpływ...
    Miałem dysk 80GB PATA wymieniłem go na SATA II 80GB i było co najmniej 30% różnicy w wydajności przy tym samym systemie Windows XP 32bit :)
    Po prostu wszystko szybciej śmigało :D
  • #9 14049820
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Zamontuję ten dysk, ale przejściowo. Potem wymienie na jakiś SATA.

Te 30% badane programem czy "na oko"?
  • #10 14049826
    BILGO
    Poziom 38  
    problem.z.ko napisał:

Oko panie, oko :D
    Dysk to jest podstawa....
    Może być super procesor, super pamięć, super płyta główna, super karta graficzna itd. ale jak dysk będzie wolny to i cały komputer będzie wolny :D
    Komputer będzie działał z taką szybkością jak najsłabsze ogniwo ;)
  • REKLAMA
  • #11 14049847
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    BILGO napisał:
    problem.z.ko napisał:

Oko panie, oko :D
    Dysk to jest podstawa....
    Może być super procesor, super pamięć, super płyta główna, super karta graficzna itd. ale jak dysk będzie wolny to i cały komputer będzie wolny :D
    Komputer będzie działał z taką szybkością jak najsłabsze ogniwo ;)

Nie trzeba tłumaczyć :P
    Emblemat niekoniecznie musi pokazywać poziom wiedzy xD.
    Chodziło mi tylko o to, jaka będzie różnica w prędkości. Dzięki Tobie mam już czarno na białym, że stracę ok 30% wydajności. Więc ten dysk ATA pobędzie może kilka tygodni, potem będę kombinował nad czymś lepszym.
    PS
    BadSectory nie biorą się znikąd, mój dysk jak sprawdzałem miesiąc temu to w SMART nic się nie "darło" a teraz mam C5 i 05 podświetlające się na żółto (HDTune)
    Zasilacza raczej bym nie podejrzewał, bo jest markowy, ale mocy ma ledwie na styk. Czyżby jego wiek i obciążenie mogło wpływać negatywnie na dysk (nie do końca stabilne napięcia szkodzą dyskom)
  • #12 14049892
    BILGO
    Poziom 38  
    problem.z.ko napisał:
    Nie trzeba tłumaczyć :P
    Emblemat nie koiecznie musi pokazywać poziom wiedzy xD.
    Chodziło mi tylko o to, jaka będzie różnica w prędkości. Dzięki Tobie mam już czarno na białym, że stracę ok 30% wydajności. Więc ten dysk ATA pobędzie może kilka tygodni, potem będe kombinował nad czymś lepszym.
    PS
    BadSectory nie biorą się znikąd, mój dysk jak sprawdzałem miesiąc temu to w SMART nic się nie "darło" a teraz mam C5 i 05 podświetlające się na żółto (HDTune)
    Zasilacza raczej bym nie podejrzewał, bo jest markowy, ale mocy ma ledwie na styk. Czyżby jego wiek i obciążenie mogło wpłytać negatywnie na dysk (nie do końca stabilne napięcia szkodzą dyskom)

Mogłeś założyć temat w innym dziale :D
    Najlepiej to podłączyć sprawdzić i ocenić, dla mnie może to być 50% a dla ciebie 2% ;)
    Wszystko zależy do czego używasz komputera...
  • #13 14049903
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    do neta i YT, troche mniej do grania. Założę jutro dysk i sprawdzę, jakie będą efekty. Dzięki za pomoc ;)
  • Pomocny post
    #14 14049907
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    BILGO napisał:
    Darkdarkman napisał:

Bzdura.

Jakieś dane wskazujące na znaczącą wyższość starych dysków SATA pierwszej generacji nad ATA-6? Czy tylko paplanina?
  • #15 14049927
    BILGO
    Poziom 38  
    Darkdarkman napisał:
    Jakieś dane wskazujące na znaczącą wyższość starych dysków SATA pierwszej generacji nad ATA-6? Czy tylko paplanina?

Napisałeś to tak jakby tyczyło się to wszystkich dysków...
    Oczywiście w tym przypadku co piszesz to prawda.
    Ale dyski SATA mają jeszcze kilka innych dodatków które usprawniają pracę dysku np NCQ ;)
  • #16 14051617
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Dysk który jest uszkodzony ma S-ATA150
    dysk ata który mam to ATA100 (jakiś WD)
  • #17 14052663
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    No działa, ale różnica jest zauważalna.
    Ogólnie nie polecam!
    Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa instalację systemu Windows 7 32-bit na dysku ATA 120GB, aby zastąpić uszkodzony dysk SATA 120GB. W dyskusji poruszono wpływ wolniejszego dysku ATA na wydajność komputera, w tym czas uruchamiania oraz ogólną wydajność podczas pracy. Odpowiedzi wskazują, że różnica w czasie uruchamiania może wynosić około 5 sekund, a spadek wydajności w trakcie pracy może sięgać 15-30%. Użytkownicy podkreślają, że dysk jest kluczowym elementem wpływającym na ogólną szybkość działania systemu. Wskazano również na różnice technologiczne między dyskami SATA a ATA, takie jak NCQ, które mogą wpływać na wydajność. Użytkownik planuje tymczasowe użycie dysku ATA, z zamiarem późniejszej wymiany na dysk SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA