logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Media Tech MT4045 (i inne podobne) źle ostrzy podczas deszczu i pochmurnego dnia

TOMTOM11 18 Paź 2014 09:51 3090 6
REKLAMA
  • #1 14051312
    TOMTOM11
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Cześć wszystkim.

Kupiłem sobie rejestrator jazdy MediaTech MT4045 i już od nowości było widać, że obiektyw ostrzy na szybę (krople bardzo wyraźne a przestrzen przed autem zamazana - oceniłbym 95% na szybe, 5% na drogę) oraz lewa krawędź obrazu była zamazana. Postanowiłem złożyć reklamacje. Po tygodniu dostałem drugą, nową kamerkę. Faktycznie, ostrzy lepiej i nie ma efektu zamazania jednej z krawędzi filmu. ALE...
    Zauważyłem, że podczas deszczu obiektyw nie ostrzy idealnie na drogę, lecz jednak część swojej uwagi skupia na szybie - w tym wypadku jest to jakieś 40% na szybę, 60% na drogę. Co ciekawsze - rano kamera ma gorszą ostrość niż popołudniu (pochmurny dzień, non stop pada, więc to nie wina wysokości słońca i ogólnej jasności). Oczywiście w słoneczny dzień nagrania w pierwszej i w drugiej kamerze były prawie idealne (wiadomo, kamera kosztuje 130zł, ale rejestracje można bez problemu odczytać z aut jadących z przeciwka) :)

Jako, że nie chce mi się już wysyłać produktu na reklamacje sam chcę spróbować naprawić ten felerny błąd. Czy po rozebraniu kamerki będę mógł wyregulować obiektyw do odpowiadającej mi ostrości? Z zewnątrz nie ma takiej możliwości.
    Czy ktoś z was zetknął się już z tą kamerą? Podejrzewam, że sama elektronika powtarza się u innych producentów, więc jeśli ktoś rozbierał podobnie wyglądającą kamerę to myślę, że u mnie będzie tak samo (na filmikach i zdjęciach widziałem, że nawet menu jest takie samo u różnych producentów).

Jeśli ktoś jest na 100% pewien, albo ma jakieś zdjęcia/film to proszę o odpowiedź :)

Gorąco pozdrawiam i dziękuję z góry.
  • REKLAMA
  • #2 14100777
    TOMTOM11
    Poziom 12  
    Rozkręciłem kamerę. Obraz jest wyregulowany, ale trzeba się bylo przy tym namęczyć przy wyskrobywaniu kleju z gwintu do regulacji ostrości w środku kamery. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 14442604
    TOMTOM11
    Poziom 12  
    W mok przypadku było jeszcze gorzej :) po regulacji obiektywu Obraz duzo lepszy, nareszcie przestało ostrzyć na szybę a zaczęło ostrzyć na drogę :) U ciebie widać w 1:00 minucie filmu, że kamera swoją ostrość ustawioną ma na brudy z szyby a także z samego początku na koronach drzew. Jakość u mnie na pewno nie jest porównywalna do filmu, który przytoczyłeś w swoim temacie, aczkolwiek jest o ok. 40% lepiej niż u ciebie. Myślę, że z jakości nagrania nic nie ugrasz, ale jeśli chodzi o ostrość nagrania to możesz ręcznie wyregulować obiektyw. Robota na jakies 30 minut, poniewaz trzeba uwazac, zeby przypadkiem czegos nie zepsuc podczas skrobania kleju :) pomijajac em falt to czynnosc dziecinnie prosta.
  • REKLAMA
  • #5 14492951
    raceman
    Poziom 18  
    Ocena: 114
    Mam taki sam problem z tym modelem rejestratora - ostrzy na brud na szybie a nie na pojazdy przede mną.Czy możesz dokładniej opisać jak dokładniej wygląda proces regulacji obiektywu.
  • #6 14494385
    Yoo!
    Poziom 15  
    Ocena: 117
    Ja moją kamerę odesłałem spowrotem do payback, czekam na zwrot punktów.
    Nie mam zamiaru regulować czegoś co powinno działać, a tak nie jest.
    Lipa z tym modelem i tyle. Ja podziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 14495715
    raceman
    Poziom 18  
    Ocena: 114
    Ja chyba też się zdecyduje na reklamację. Jeśli oddadzą kasę to kupie coś innego, jeśli nie oddadzą to przynajmniej może wyregulują.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rejestratorem jazdy MediaTech MT4045, który źle ostrzy podczas deszczu i w pochmurne dni, skupiając ostrość na szybie zamiast na drodze. Po reklamacji otrzymał nową kamerę, która poprawiła jakość obrazu, ale nadal występuje problem z ostrością w trudnych warunkach. Inni użytkownicy potwierdzają podobne problemy, sugerując ręczną regulację obiektywu jako możliwe rozwiązanie. Niektórzy decydują się na reklamację lub zwrot produktu, uznając, że nie chcą samodzielnie naprawiać wadliwego sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA