logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Softstart ABB PSB9 - Czy zachować wyłącznik silnika 4kW w obwodzie?

arkadiustr 20 Paź 2014 08:09 1911 4
REKLAMA
  • #1 14056679
    arkadiustr
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    Witam. Koledzy mam silnik 4kW, który napędza podajnik kubełkowy. Aby zredukować uderzenia mechaniczne chcę zamontować softstart firmy ABB PSB9. W obwodzie silnika mam zamontowany wyłącznik silnika (ustawiony na 8A). Czy jeśli teraz dołączę miękki start to ten wyłącznik ma zostać czy powinienem go usunąć. Pytam, ponieważ wysłałem zapytanie do ABB ale coś długo nie odpowiadają. Drugie pytanie to czy ten softstart ma wyjście pod które będę mógł podłączyć dodatkowy stycznik, który po zakończeniu procesu rozruchu, załączy mi inny silnik. Nie zakupiłem jeszcze tego softu ale będę miał go w b.dobrej cenie więc pytam dokładnie o ten model. A może ktoś robił podobny układ na innym softstarcie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14056735
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 313
    Czy kolega się nie pomylił? Są softstarty PSR, PSS, PRT, o PSB nic nie wiem.

Zapewne chodzi o PSR9, więc tak, wyłącznik silnikowy należy zostawić, modele PSR nie mają nastawy prądu. Co do przekaźników, jeden sygnalizuje BIEG, drugi oznaczony jako TOR (dostępny od wielkości 25A, czyli w PSR9 go nie ma), sygnalizuje koniec rozruchu. Chociaż w manualu piszą, że stycznik liniowy nie jest wymagany, to lepiej go zastosować ze względów bezpieczeństwa, ten softstart steruje dwoma fazami, bez stycznika na wyjściu L3 a tym samym na silniku będzie zawsze napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 14057185
    arkadiustr
    Poziom 15  
    Zgadza się PSR9. Co do stycznika to nie bardzo wiem co kolega ma na myśli pisząc liniowy? Ja potrzebuję sygnału, tak aby załączył mi się stycznik w momencie osiągnięcia pełnych obrotów silnika, który zasilany jest przez softstart. Stycznik ten ma uruchamiać inny silnik. A może rozwiązać to w inny sposób? Pomysły? Dzięki za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14057658
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14058908
    arkadiustr
    Poziom 15  
    Ok. Póki co wiem co chciałem wiedzieć. Do stycznika zastosuję jakąś dodatkową czasówkę. Dzięki Panowie.
REKLAMA