logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

..Program przestał działać.. pojawia się gdy włączam grę lub program co robic?

szymon600v 20 Paź 2014 13:55 1977 6
REKLAMA
  • #1 14057376
    szymon600v
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam laptopa Acer Aspire 5738 mam na nim zainstalowany win vista 32 bit. Gdy uruchamiam niektóre z gier pojawia się komunikat ,,Program przestał działać'' Gdy np uruchomiłem grę NFS Carbon to gra się właczyła i po 2 sek. wywaliło do pulpitu .Co zrobić aby wszystko było tak jak powinno. Laptop nowy więc niewiem o co chodzi. Na pewno nie jest to kwestia wirusow

Dodano po 1 [minuty]:

Nawet najprostsze the sims 1
  • REKLAMA
  • #2 14057486
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    szymon600v napisał:
    Acer Aspire 5738 mam na nim zainstalowany win vista 32 bit.
    szymon600v napisał:
    Laptop nowy więc niewiem o co chodzi.
    Nowy to on był 5 lat temu. Gry oryginalne?
  • REKLAMA
  • #3 14057511
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony producenta zaczynając zawsze od sterownika chipsetu.
    Uruchom OCCT guzikiem "ON" i jednocześnie HWmonitor. Po 10 minutach wklej screen z HWmonitor.
    Wklej screena z programu Crystal Disk Info.
    Wykonaj bootowalny memtest:
    http://memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14057623
    nemore
    Poziom 10  
    Obstawiałbym problem z oprogramowaniem, zatem pytanie moje czy masz wszystkie sterowniki zainstalowane, a szczególnie od chipsetu i grafiki ? Oraz jak stoisz z net.freamworkiem? I czy wszystkie aktualizacje systemu są zrobione
    I jeszcze jedno jak mnieman NFS i Simsy są od EA,zawsze w katalogu zainstalowanej gry jest katalog EULA a nim (nie pamietam dobrze nazw ) direct X, vredist i coś jeszcze i jak znam dobrze to zawsze do prawidłowego funkcjonowania gier potrzeba było instalować te cudeńka :) Zwykle to załatwia się razem z instalatorem gry, ale możesz ruszyć to ręcznie
  • #7 14057716
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Wklej screeny i wykonaj test który zalecałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire 5738 z systemem Windows Vista 32-bit zgłasza problem z uruchamianiem gier, które kończą się komunikatem "Program przestał działać". Problemy występują nawet przy prostych grach, takich jak The Sims 1. Użytkownik potwierdza, że gry są oryginalne i działały na starszym komputerze. W odpowiedziach sugerowane są aktualizacje sterowników, w tym chipsetu i grafiki, a także instalacja niezbędnych komponentów, takich jak DirectX i Visual C++ Redistributable. Rekomendowane jest również przeprowadzenie testów sprzętowych, takich jak OCCT i memtest, aby zdiagnozować ewentualne problemy z pamięcią lub stabilnością systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA