logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 32HS3246C - Nie pamięta zaprogramowanych stacji

gregor22 23 Paź 2014 22:15 4638 9
REKLAMA
  • #1 14067848
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Witam!
    Po włączeniu TV jest napis ,brak zapisanych stacji,. Po zestrojeniu tunera wyszukuje stacje i jest ok., ale po wyłączeniu TV pilotem i ponownym włączeniu stacje, które były nie zostały zapisane. Sygnał z urządzeń zewnętrznych jak satelita działa prawidłowo. Pobrałem więc oprogramowanie ze strony producenta do tego modelu i zapisałem na penie, wyłączyłem TV do stanu czuwania włożyłem pendrive do wej. USB i włączyłem TV. Po chwili zobaczyłem na ekranie ,,Kreator aktualizacji,,
    i wersje oprogramowania, którą mam wgrać a na dole akceptację następnie pokazał się postęp aktualizacji i obraz znika.....nic się nie dzieje! Pomyślałem, że się wgrywa ale po 10 minutach wyłączyłem tv z sieci bo pilotem się nie dało, świeciła cały czas czerwona dioda. Po ponownym załadowaniu oprogramowania dzieje się to samo. Ponoć po włożeniu pendriva trzeba przycisnąć power na klawiaturze lokalnej przez 5 sekund ale to nie działa. Nie wiem już co dalej robić, proszę więc o poradę w tej sprawie bo może robię coś nie tak albo pamięć flash jest wadliwa?
  • REKLAMA
  • #2 14068049
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Oddaj do serwisu, może go uratują. Ewentualnie kup nową płytę i wymień. A na przyszłość patrz jaki oprogramowanie pobierasz i dokładnie przeczytaj instrukcję obsługi.
  • REKLAMA
  • #3 14068480
    gregor22
    Poziom 23  
    Jeśli chcesz wiedzieć to ci powiem, że dokładnie patrzyłem jakie pobieram oprogramowanie i dokładnie czytałem instrukcje. Oprogramowanie było w jednym pliku z instrukcją a i tak nie zadziałało, stąd pomyślałem, że problem leży po stronie pamięci flash.
  • REKLAMA
  • #4 14068516
    mirex
    Poziom 43  
    Może chcę wiedzieć, a może nie chcę.
    Wiem tylko, że już niejeden tutaj (i zapewne na świecie) nie zwrócił uwagi na owo C na końcu. ;)
    gregor22 napisał:
    stąd pomyślałem, że problem leży po stronie pamięci flash.

No i dobrze, że pomyślałeś. Tylko trochę za późno raczej. ;)
    Zasada jest prosta - nowy soft instaluje się w sprawnym odbiorniku. Jeśli coś działało i nie działa nagle, to coś się musiało stać.
    Fakt, że czasami uda się jakąś rzecz "naprawić" poprzez zmianę oprogramowania, nie znaczy, że to odpowiednia droga. ;)
  • REKLAMA
  • #5 14068544
    gregor22
    Poziom 23  
    Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.....dziękuje! Można było od razu tak napisać, prawda? A tak na marginesie to zwróciłem uwagę przy zapisie modelu z literką C na końcu i taki wgrywałem. Pozdrawiam...

Dodano po 8 [minuty]:

Proszę mi powiedzieć tylko jeśli mam model płyty 40-MT10L1-MAG2XG w 32-u calowym TV, jeśli kupię płytę też o takim numerze ale z 42 lub 26-cio calowego TV to one będą zamienne?
  • #6 14068615
    mirex
    Poziom 43  
    gregor22 napisał:
    Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem

Autorze! Zadałeś pytanie:
    gregor22 napisał:
    Nie wiem już co dalej robić

i dostałeś klarowną na nie odpowiedź!
    mirex napisał:
    Oddaj do serwisu, może go uratują. Ewentualnie kup nową płytę i wymień.

Więc nie odwracaj kota ogonem i nie sugeruj, że "od razu" miałem coś innego napisać! ;)
  • #7 14068674
    gregor22
    Poziom 23  
    Nie będę już dyskutował na ten temat, bo nabija się tylko posty ale nie odpowiedziałeś mi na zadane wcześniej pytanie odnośnie zamienności tej płyty...
  • #8 14472794
    gregor22
    Poziom 23  
    Witam!
    Czy ma ktoś może wsad do pamięci flash 25Q64 tej płyty main?
    -matryca LTA320AP13
    -main 40-MTL01-MAG2XG....08-MT10L01-MA300AA
  • #9 15809683
    Dawidqs
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam

Wiem że odkopuję temat ale jak dla mnie był aktualny. Sam wybrnąłem ale żeby innym było łatwiej. Ja skleiłem ROM z uszkodzonej kości i aktualizacji ze str producenta, ulep wrzuciłem na nową kość winbonda. Z tym wsadem TV nie wyświetla ale reaguje na power i po włożeniu pendrive z aktualizacją i próbie włączenia aktualizuje się i TV działa bez zarzutu.
    Załączniki:
    • thomson 32hs3246c.rar (14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 16156873
    gregor22
    Poziom 23  
    Udało mi się kupić nie drogo całą płytę główną. Temat zamykam. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Thomson 32HS3246C, który nie pamięta zaprogramowanych stacji po wyłączeniu. Po próbie aktualizacji oprogramowania z pendrive'a, telewizor nie reaguje prawidłowo, co sugeruje problem z pamięcią flash. Użytkownicy sugerują oddanie telewizora do serwisu lub wymianę płyty głównej. Pojawiają się również pytania o zamienność płyt głównych z innych modeli. W końcu jeden z uczestników dyskusji dzieli się rozwiązaniem, które polega na sklejaniu ROM z uszkodzonej kości i aktualizacji, co pozwoliło na przywrócenie funkcjonalności telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA