logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopułka Hikvision - zły obraz po założeniu klosza (IR)

wimm 25 Paź 2014 19:03 4311 8
REKLAMA
  • #1 14072795
    wimm
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam.
    Wystąpił problem przy montażu kopułki 3MP hikvision. Bez klosza scena jest ładnie podświetlona. Po założeniu klosza obraz pokrywa mleczna biała mgła. Nie pomaga czyszczenie klosza, przekręcanie kamery. Wykluczam też wilgoć. Klosz pod światło jest czysty. Co to może być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14072845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14072850
    wimm
    Poziom 17  
    Tak, jest to wersja z podczerwienią. Model DS-2CD2132-I.

Bez kopułki obraz ostry mimo słabego światła. Po założeniu klosza jest mleko.

Mały zrzut.

Kopułka Hikvision - zły obraz po założeniu klosza (IR)

Tak jakby coś się tam odbijało. Może te miniaturowe diody serwisowe od LAN-u które są w środku?

Zestaw jest kompletny.
  • Pomocny post
    #4 14072958
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    Na bank się odbija ,obiektyw musi być idealnie odseparowany od podczerwieni ( często są takie pierścienie z gąbki ),a klosz bez najmniejsze ryski. Przerabiałem to wiele razy i nie dotykam się już kamer tak skonstruowanych,zawsze wcześniej czy później taki efekt występuje. Klosz trzeba czyścić bardzo delikatnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14073145
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    pkhenr napisał:
    Na bank się odbija ,obiektyw musi być idealnie odseparowany od podczerwieni ( często są takie pierścienie z gąbki ),a klosz bez najmniejsze ryski. Przerabiałem to wiele razy i nie dotykam się już kamer tak skonstruowanych,zawsze wcześniej czy później taki efekt występuje. Klosz trzeba czyścić bardzo delikatnie.

Ostatnio miałem właśnie problem z tymi kamerami z Hika, nie wiem czy to taka partia czy coś, ale po przetarciu ściereczkami do plastiku - klosz do wyrzucenia.
    Identyczny efekt jak w kopułkach ACTi gdzie się przyznali, że brali przez pewien czas tańsze "szkła" .

Do autora, sprawdź czy nie masz rys na kloszu, a później sprawdź czy na 100% obiektyw przylega i jest odseparowany od klosza.
  • #6 14073302
    wimm
    Poziom 17  
    Problem w tym, że próbowałem już tą tulejkę z gąbki, która jest wokół obiektywu, ustawić tak, aby przylegała maksymalnie do klosza. Efektu brak.

Gołym okiem wydaje mi się ten klosz być OK, przecierałem go jedynie ręcznikiem papierowym. Poza tym, problem występuje nawet po obróceniu klosza - obiektyw patrzy przez inny fragment szkła.
    Kamera jest nowa, 2-3 razy była ustawiana.

Czy można gdzieś dostać klosze do sprzedania z uszkodzonych kamer? Najgorsze jest to, że po zdjęciu klosza obraz jest jak żyleta....

Odnalazłem temat na angielskim forum, widać, że problem się pojawia:

http://www.cctvforum.com/viewtopic.php?f=19&t=40193&mobile=on
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14077581
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    W tych kamerach to normalne... hikvision daje tani plastik na klosz i wychodzi taka kicha.

Ja bym zadzwonił tam gdzie kupilłeś, pokaż zrzuty - to nadaje się do wymiany klosza za free.
  • #8 14080046
    wimm
    Poziom 17  
    Nie rozumiem jak można "zepsuć" obraz tej stosunkowo dobrej kamery takim beznadziejnym kloszem... Swoją drogą udało mi się ustawić kamerkę do poziomu "akceptowalnego" (przemycie klosza płynem do szyb, obrót klosza, regulacja). Jednak pewien niedosyt pozostał.

To chyba ostatnia kopułka tego producenta, którą instaluję. Na domiar złego teraz o zmroku i rankiem są straszne mgły, które utrudniają testowanie podczerwieni...
  • #9 14082314
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    wimm napisał:
    (przemycie klosza płynem do szyb, obrót klosza, regulacja)

A teraz pomyśl co sie stanie jak na wiosne wlezą ci pająki.... zrobią pajęczyny, a do tego na***ją muchy - znowu mycie i doprowadzanie do perfekcji.

I nie zepuli... poprostu kupiłeś kamerę tanią, gdzieś musieli znaleźć te oszczędności.

Teraz już wiesz że najlepsze kopułki to kamery z separatorem na szybce ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z kamerą Hikvision DS-2CD2132-I, której obraz staje się zamglony po założeniu klosza. Użytkownik zauważył, że bez klosza obraz jest wyraźny, a po jego założeniu pojawia się mleczna mgła, mimo czyszczenia klosza i regulacji kamery. Uczestnicy forum sugerują, że problem może wynikać z odbicia podczerwieni od wewnętrznej strony klosza, a także z użycia niskiej jakości materiałów w produkcji kloszy. Rekomendacje obejmują sprawdzenie rys na kloszu, użycie odpowiednich pierścieni separacyjnych oraz kontakt z dostawcą w celu wymiany klosza. Użytkownik wyraził frustrację z powodu jakości obrazu, zwłaszcza w warunkach słabego oświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA