logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus RT N12E - Bardzo słabe wyniki Wi-Fi, przerwane połączenia...

ziben15 27 Paź 2014 18:34 1329 5
REKLAMA
  • #1 14079037
    ziben15
    Poziom 8  
    Witam,

Poleciałem po kosztach i kupiłem dzisiaj ten router Asus RT N12E i już żałuje...
    Po kablu wyciąga maksymalną prędkość internetu tj. 30mb/2mb; operator to multimedia, po kablu pingi ekstra do wp.pl w granicach 20 ms.

Po Wi-Fi natomiast - router podłączyłem i wyciągnął na starcie 30mb, po chwili czułem że coś szwankuje. Sprawdziłem ustawienia oraz inssiderem - żenada, ciągle gubi pingi, prędkość jaką wyciąga po speed teście to uwaga! 1mb nawet nie...

Router stoi dosłownie metr od komputera. Zabezpieczenia to WPA2-Personal. Fakt że sieci jest tutaj dość gęsto, ale na prawdę to urządzenie nie potrafi nic więcej??

Próbowałem zmieniać kanały "na sztywno" ale z reguły więcej broiłem niż dawało to pozytywnego rezultatu. Na "auto" router jest najstabilniejszy. Co dziwne jak zmieniałem kanały tak żeby połączenie dostało więcej punktów w inSSIDerze to działało gorzej... Całkowicie zrywało połączenie.

Proszę o pomoc w konfiguracji, bo w przeciwnym razie muszę to jutro oddać.

Dołączam screeny z inSSIDera.
    Załączniki:
    • Asus RT N12E - Bardzo słabe wyniki Wi-Fi, przerwane połączenia... 1.png (196.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Asus RT N12E - Bardzo słabe wyniki Wi-Fi, przerwane połączenia... 2.png (122.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14079253
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    ziben15 napisał:
    sieci jest tutaj dość gęsto, ale na prawdę to urządzenie nie potrafi nic więcej??

Musisz zmienić na kanał, który nie jest używany.
    Sprzęt potrafi dużo, bardzo dużo, tylko jeszcze nikt praw fizyki nie ominął.
    Albo kabel, albo zmiana kanału, albo przejście na pasmo 5 GHz.
  • REKLAMA
  • #3 14079541
    ziben15
    Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:
    albo przejście na pasmo 5 GHz.

Laptop obsługuje 5GHZ ale ten router niestety nie.

Poszukałem pasm i w końcu zaadoptował się na 3 kanale, wyciąga zadowalające 25mb/s i w miare stabilny ping ale ciągle zastanawiam się nad zmianą tego sprzętu, o ile przyjmą mi zwrot w sklepie...

Jakieś jeszcze pomysły??
  • REKLAMA
  • #4 14079592
    KOCUREK1970
    ziben15 napisał:
    Poszukałem pasm i w końcu zaadoptował się na 3 kanale

To ustaw ten kanał "na sztywno".
    ziben15 napisał:
    ciągle zastanawiam się nad zmianą tego sprzętu

Tylko wiesz, router z 5 GHz, 2,4 GHz swoje kosztuje.
    Musisz się zastanowić, czy warto dla takiego neta który masz inwestować taką kasę,
    5 GHz, to też nie jest "miód i orzeszki"....
  • REKLAMA
  • #5 14079650
    ziben15
    Poziom 8  
    no też stwierdziłem że nie warto. niestety nie ma u mnie w bloku możliwości podłączenia żadnego łącza symetrycznego po światłowodzie jakie zawsze chciałem mieć.

Czy wgranie alternatywnego softu mogłoby coś pomóc z działaniem tego routera??
  • #6 14079697
    KOCUREK1970
    ziben15 napisał:
    Czy wgranie alternatywnego softu mogłoby coś pomóc z działaniem tego routera??

Nie wiem, ja mam model Asusa RT-N18U i do mojego jest Tomato.
    Poszukaj do Twojego, tylko go nie uwal ;) .
    Wielkiej zmiany się nie spodziewaj, praw fizyki nie przeskoczysz.

A kabli nie możesz położyć, albo PLC, czy PowerLine zastosować.
    Ja to mam, i sobie chwalę, bo sieci wifi mam w bloku 80..... :( .
REKLAMA