logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór laptopa 17 do 3000 PLN do CAD 3D (AutoCAD, Solid Edge)

mariush19 27 Paź 2014 22:11 1695 3
  • #1 14079978
    mariush19
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam, potrzebuję pomocy w wyborze laptopa koniecznie 17” do 3000 pln.
    Laptop będzie używany do środowiska CAD 3D (autocad, megacad, Solid Edge).
    Od kilku dni przeglądam Internet w poszukiwaniu kandydata.
    Na początek o priorytetach. Lubię solidne wykonanie, nienawidzę trzeszczących plastików. Niech waży 5kg ale będzie solidny. Bardzo irytuje mnie uginająca się klawiatura. Mam taką w 10 letnim Acerze, i po prostu nabrałem traumy.
    Patrząc po recenzjach dobrze z plastikami i klawiaturą wypada Lenovo G710.
    Chciałbym do niego wsadzić i7 pełnonapięciowy, do tego 8GB ramu ddr3 1600, dysk SSD 128GB lub 240GB. Nie wiem co z kartą graficzną.
    Tu mam przykładowy model, niech będzie to nr1. tylko ramu coś mało
    1. http://www.komputronik.pl/product/233955/Elek...omputery/Lenovo_G710_59_413976_256GB_SSD.html

Ładniej prezentuje się Lenovo Z710, ma głośniki JBL, i dużo ludzi pisze że ponad przeciętne dźwięki wydaje, na czym mi nie zależy, ale fajnie by było jakby nieźle grał. ale klawiatura wręcz nędzna, ludzie piszą że wygląda jakby za chwilę miała się rozlecieć, i pod najmniejszym naciskiem się ugina, Nie przełknę tego. Skreślam od razu.

Drugi kandydat troche ponad budżet, ale jakby był warty grzechu.
    2. http://www.komputronik.pl/product/225915/Elek...ery/HP_Pavilion_17_e130sw_240GB_SSD_16GB.html Nie wiem jak z plastikami, nie mogę recenzji znaleźć.

Nr 3. http://www.x-kom.pl/p/203725-notebook-laptop-...nspiron-5748-i7-4510u-8gb-1281000-gf840m.html
    Coś gdzieś czytałem że też słabo z klawiaturą i plastikami w tym Dellu?

Na koniec pytania:
    Czy szukać tylko z dyskiem SSD, czy hybryda jest również tak samo wydajna jak sam SSD. chodzi mi o takie hybrydy gdzie flash jest tylko np. 8GB. Lub jak w tym Dellu 128+1TB? Które połączenie lepsze?.

Czy zrezygnować z i7 na rzecz i5 a wycisnąć coś z grafiki, jakie modele kart będą w zasięgu cenowy, w co celować?

Na koniec może ktoś podrzuci coś od siebie, byle solidne to było, nie trzeszczało, dobre zawiasy i dobre podparcie klawiatury. Może ważyć 5kg :).

Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • #2 14087944
    mariush19
    Poziom 13  
    Nikt nic nie podrzuci?. Oglądałem dziś fizycznie w markecie 17-stki które są do zaakceptowania, Lenovo G710, Asusa R751, Della Inspirona 5000 series, Acera E5-771. Jakość plastików jest dla mnie akceptowalna, jedyny jaki się nie nadaje to Lenovo z710, klawiatura ugina się skandalicznie.
    Ktoś może podrzuci jakąś ciekawą konfigurację.
    Czy 8GB SSD + dysk HDD to dobre rozwiązanie, czy bardziej wydajny będzie dysk SSD np 128 GB albo 256GB?
    Czy celować w niskonapięciowy i7 i słabsza grafika czy lepiej pełno napięciowy i5 i mocniejsza grafika (jaka), albo pełno napięciowy i7 i dobra grafika, ale pewnie takiej konfiguracji nie znajde.
    Priorytety to , 17", i7 lub i5, ssd i ramu z 8GB + jakaś niezła grafika

np. http://www.komputronik.pl/product/219145/Stre..._Aspire_V3_772G_747A8G1T_120GB_SSD_mSATA.html
  • #3 14167930
    mariush19
    Poziom 13  
    Ciągle mam dylemat, juz mam na celowniku tylko jeden model Acer V3-772g.
    Zastanawiam się nad http://allegro.pl/laptop-acer-v3-772g-i7-4702mq-8gb-1tb-gtx850-220zl-i4820002167.html i dokupić do tego SSD 128GB msata . Jest jedna kość ramu 8 GB, w przyszlosci zaaplikuje 4 x 8.

vs

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=111_212&products_id=60084 , trochę słabsza karta od poprzednika gtx 850 vs gtx 760, i są 4 kosci 4 GB. Więc w przyszłości trzeba by kupić wszystkie 4 po 8 GB.
    No i główna różnica matryca HD+ vs FHD. Która przyjemniejsza do pracy pomijając refleksy tej błyszczącej, chodzi mi o rozmiar ekranu wielkość ikon czcionek na FHD, czy nie będzie wszystko zbyt "drobne", nie miałem jeszcze doczynienia z taką rozdzielczością na 17,3". W pracy mam monitor 28" FHD i pracuje się świetnie w środowisku CAD.

z góry dzięki za podpowiedzi.
  • #4 14170526
    mariush19
    Poziom 13  
    Nie wypełniłem ankiety za co dostałem ostrzeżenie, niniejszym wypełniam ją

Napisz dla kogo ma być przeznaczony (płeć, przybliżony wiek), na firmę czy osobę prywatną, na raty?

dla mnie, do nauki programów CAD ( megacad, autocad, ale głównie modelowanie Solid Edge , budżet 3600pln

Czy laptop ma być od razu w zestawie z systemem (Windows 7/8.1/10) jeśli nie czy cena ma uwzględniać jego zakup? Masz własny (BOX czy OEM) lub z uczelni (DreamSpark) lub wgrasz wersje demonstracyjną Windows lub będziesz używać Linuxa - napisz.

nie musi być systemu

Jaki rozmiar cię interesuje 10”-18” - sprawdź miarką (szerokość z parametrów) jeśli nie jesteś pewien. Czy waga jest istotna np. mniej niż 2kg?

tylko 17,3" wchodzi w grę , waga bez znaczenia może być nawet 5kg

Czy laptop ma być z SSD czy HDD (ewentualnie hybrydowy SSHD). W 95% sprzedawanych modeli z dyskami SSD są one dokładane przez sklepy (HDD są wyjmowane i wsadzane do obudowy USB 3.0). Jeśli chcesz dokupić SSD oddzielnie - jak maja być zamontowany na SATA (2,5”) lub mSATA lub M.2. Czy zależy ci na napędzie DVD i ewentualnie montażu w jego miejsce z HDD za pomocą “HDD Caddy”?

Musi być SSD 128GB do systemu i programów, i HDD jako magazyn 1TB

Jaką kwotę chcesz przeznaczyć i co w tej cenie ma się znaleźć. Ewentualnie do czego możesz dołożyć albo z czego zrezygnować w tej cenie? Czy sam laptop czy jeszcze w cenie ma się znaleźć (jakby trafił się “zestaw” żeby było wiadomo od razu czy go pomijać) np. torba/plecak, myszka przewodowa/bez przewodowa, podstawka chłodząca (przy mocnej grafice zalecane) i inne. Jeśli już coś masz napisz (np. 2-gi laptop, komputer z i5-i7 dobrą grafiką - gdybyśmy mieli jakieś sugestie np rozbudowa PC i tańszy laptop itp.).

mam na niego z 3600 i to już raczej wyśrubowana kwota, zacząłem szukać od 2,5 tys

Czy jakość wykonania jest dla ciebie ważna (aluminiowa obudowa, wytrzymała konstrukcja, serie biznesowe) czy oczekujesz najwyższej wydajności procesor/grafika w tej cenie

Ważna jest jakość, nie musi być aluminium, byle obudowa była w miarę sztywna, dobre zawiasy i co najwazniejsze dla mnie aby nie uginała się klawiatura tak jak w moim obecnym Acerze 10 letnim, to doprowadza do szału

Jaka rozdzielczość matrycy cię interesuje (1366/1600/1920) oraz typ (TN - IPS, błyszcząca - matowa) i czy ewentualnie rozważasz pracę na zewnętrznym monitorze (lub jednocześnie na kilku) np. po HDMI/DisplayPort/WiDi/Stream (WiFi)....

HD+ 1600x900 lub FHD 1920.... Nie wiem na jakiej się wygodnie pracuje. Czy FHD na 17 calach to nie za dużo? Z matrycą FHD napewno szybciej bateria leci, i układ graficzny jest bardziej obciążony,??

Gdzie będzie on używany, głównie biuro, dom biurko - łóżko, samochód/tir, w terenie?

To bez znaczenia, głównie w domu, ale jak coś mogę go wozić waga mi nie przeszkadza

Gry - określ jakie według podanych wymagań (pomiń jeśli nie grasz w nic) - podaj inne tytuły przykładowe albo określ ich wymagania
    klasy 0: przeglądarkowe np. z Facebooka, NK.pl i inne oparte na flash, HTML5 ?
    niskie wymagania: League of Legends, DOTA2, Counter-Strike 1.6, The Sims 3, Minecraft
    średnie wymagania: Fifa 15, Diablo III, Counter-Strike: GO, The Sims 4
    duże wymagania: Crysis 3, GTA IV, Battlefield 4
    największe wymagania: Assassin’s Creed Unity, Wiedźmin 3: Dziki Gon, GTA V

Zero gier, może jakaś stara fifa 2000-2002 albo colin mcree II :)

Programy
    konkretne programy (napisz w “odp”) - jeśli AutoCad to 3D czy 2D, Sony Vegas (zawodowo) inne ?
    inne (napisz w “odp”) multimedia, praca biurowa, akceleracja sprzętowa dla programów profesjonalnych …

MegaCAD , Autocad 3D, Solid Edge 3D, Inventor

Wymagania specjalne (np. matowa matryca, obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer etc.)

Matryca może być matowa ale to nie priorytet

Osobiste preferencje (np. niechęć do konkretnej marki albo konkretny kolor, etc.)

Ciągnie mnie do Acera

Własna propozycja (model wybrany samemu)

Mam dwie w sumie:
    1. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=111_212&products_id=60084
    2. http://allegro.pl/laptop-acer-v3-772g-i7-4702mq-8gb-1tb-gtx850-220zl-i4820002167.html + oddzielne dokupienie dysku SSD.
    Pierwszy ma chyba 4 kości ramu po 4GB wiec wszystkie banki zajęte. W przyszlosci trzeba wszystkie wyrzucic i wsadzić 4 x 8. Drugi ma jedną kość 8GB, więc 3 zostają wolne i karta graficzna jest mocniejsza 850 vx 760, za to matryce jeden ma FHD drugi HD+ Sam nie wiem która będzie lepsza do pracy, mam tu dylemat.

Z góry dzięki za podpowiedzi, i ewentualne propozycje.
REKLAMA