logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor TOSHIBA 100Hz 28 -nie działa, dioda się zapala, wysokie napięcie jest

rrr 04 Maj 2005 12:10 2040 9
REKLAMA
  • #1 1460062
    rrr
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    mam telewizor TOSHIBA 100Hz 28" i cos mi sie z nim stalo jak go uruchamiam to dioda sie zapala wysokie jest ale ekran caly czas czarny nawet nie zaswieci jasniej (jednak przy wlanczaniu ,wylanczaniu nietaz mignie taka biala poswiata) wiec wysokie napiecie jest

mam do was prposbe co mogbym w 1 kolejnosci sprawdzic ewentualne jakie macie podejzenia co sie moglo uszkodzic
  • REKLAMA
  • #2 1460087
    mesko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Podkręć US2-zobaczysz,czy jest WN i odchylanie V,sprawdź napięcia zasilające.[/img]
  • #3 1460136
    rrr
    Poziom 13  
    sorki mozesz mi wytlumaczyc trocje jasniej jeszcze tak dobze nie operuje jezyliem elektronika :)
  • REKLAMA
  • #4 1460156
    mesko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Napięcie siatki drugiej.Jeśli jest wysokie napięcie pokaże się jakiś obraz np.biała kreska lub tło chyba,że tv ma ukł.zabezp.Ale może nie bierz się za ten tv.
  • REKLAMA
  • #5 1460231
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Czy jest obraz po podłączeniu sygnału z wideo lub DVD przez scart ?

model ?
  • #6 1460449
    rrr
    Poziom 13  
    chcialbym zaryzykowac z tym telewizorem i go z wasza pomoca zrobic :)

wysokie jest tak jak mowilem wczesniej jednak niewidac nic na ektanie zadnego rozjasnienia (chyba ma ten uklad zabezpieczajacy)

sygnalu niebedzie z dvd czy innych bo tv nanic nie reaguje
  • #7 1460616
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    rrr napisał:
    ...bo tv nanic nie reaguje
    tzn. moze jasniej

rrr napisał:
    sygnalu niebedzie z dvd czy innych ...
    a czy sprawdzales czy tyklo przypuszczasz?
    czy masz jakis schemat, narzedzia, miernik itp.
  • #8 1461686
    Falkowski
    Poziom 12  
    zmierz emisję kineskopu jeżeli jedna z elekrod niema emisji to jest zablokowany
    procesor wizyjny .
  • REKLAMA
  • #9 1486699
    rrr
    Poziom 13  
    sorki ze nie odpisywalem ale niemialem internetu a wracajac do sptawy jak zmiezyc emisje kineskopu
  • #10 1487770
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    Pan nie chce mi sie opisywac emisja czy zwarcie katod w kineskopie, bylo sporo na temat nic nowego nie wniesiemy.funkcja zsukaj.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telewizora Toshiba 28" 100Hz zgłasza problem z uruchomieniem urządzenia – dioda się zapala, wysokie napięcie jest obecne, jednak ekran pozostaje czarny bez rozjaśnienia, jedynie przy włączaniu i wyłączaniu miga biała poświata. Podejrzewa układ zabezpieczający. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięcia siatki drugiej (US2) oraz obecności wysokiego napięcia i odchylania pionowego (V). Zalecane jest także zmierzenie emisji kineskopu, gdyż brak emisji na elektrodach może wskazywać na zablokowanie procesora wizyjnego. Użytkownik nie dysponuje schematem ani zaawansowanymi narzędziami, a także nie ma sygnału z zewnętrznych źródeł (DVD, wideo). Wskazano, że brak obrazu mimo obecności wysokiego napięcia może wynikać z działania układu zabezpieczającego lub uszkodzenia kineskopu bądź procesora wizyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA