logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antywirus na PC z Pentium 1,4 GHz, 256MB RAM, Windows XP SP2 - co polecacie?

tedzikooo 03 Lis 2014 08:41 1326 13
REKLAMA
  • #1 14097344
    tedzikooo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Możecie mi polecić jakiś program antywirusowy na leciwego już kompa:
    Pentium 1,4 GHz, pamięć ram 256MB, Windows XP SP2?
    Do tej pory miałem taką metodę, że co miesiąc instalowałem wersję próbną ESET NOD i to się sprawdzało, ale teraz nie mogę go zainstalować, bo podczas instalacji wywala mi błąd, że gdzieś jest plik tego programu i nie można ponownie zainstalować.
  • REKLAMA
  • #2 14097355
    GOLOP
    Poziom 10  
    Witaj
    Proponuje ci AVG lub Avira Free sam miałem Avire na poprzednim (podobnym) kompie i działało.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14097363
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Zacznij od instalacji SP3, który zawiera bardzo dużo poprawek do systemu.

Przy tej ilości RAM i procesorze żaden antywirus nie będzie działał jak należy i będzie niepotrzebnie zabierał mocno ograniczone zasoby systemowe.

Najlepszą, sprawdzoną metodą jest korzystanie z pewnych stron, pobieranie plików z pewnych źródeł, profilaktyczne, okresowe skanowanie systemu MBAM, ADWCleaner i CCleaner oraz co jakiś czas, w przypadku podejrzenia infekcji, generowanie logów z FRST i wrzucenie ich na Forum do analizy.
    Tutaj masz wszystko to, co wyżej wymieniłem:
    MBAM https://www.malwarebytes.org/
    ADWCleaner http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/dl/125/
    CCleaner https://www.piriform.com/ccleaner/download/standard

Service Pack 3 wersja ISO http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=25129
  • #4 14097963
    tedzikooo
    Poziom 10  
    Instalowałem avg, bitdetender, Nortona i zamula strasznie. Oczywiście doinstalowałem już sp 3 i nie wiele pomogło. A może mi ktoś pomoże z tym nodem, jak od instalować ten plik instalacyjny powodujący że nie mogę wygrać próbnego noda?
  • #5 14098018
    smigol009
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    tedzikooo, musisz liczyć się z tym, że takie działanie z Nodem, o jakim piszesz, nie jest do końca legalne.
    Która to wersja Noda?

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to można wczytać w programie sam klucz dla wersji próbnej, który działa na zasadzie traila na miesiąc czasu.
    Poza tym ten Nod przecież też zajmuje trochę zasobów. Zamiast niego spokojnie możesz wgrać choćby wspomnianą Avirę.

U moich rodziców też jest jeden komputer leciwy, który nie posiada AV, ale nie jest podłączony do neta, więc nie ma tam raczej żadnych źródeł zagrożeń.
  • REKLAMA
  • #6 14103540
    tedzikooo
    Poziom 10  
    Jest SP3 i udało mi się zainstalować NODa. Musiałem w rejestrze usunąć pewien wpis. Tylko że jest nowy problem, a mianowicie coś mi zżera dysk twardy na którym jest zainstalowany system. Non-stop pracuje dysk, przeskanowałem "anty" tymi co radziliście i nic. Co się mogło stać?
  • #7 14103589
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Nie warto instalowac programu antywirusowego na takim komputerze, do tego wszystkie sa bezuzyteczne i w razie powazniejszej infekcji i tak nie pomoga, zmarnujesz tylko i tak juz male zasoby pamieci.
  • REKLAMA
  • #9 14103895
    dmosski
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Ja tam myślę, że warto zainstalować jakiś programik, który może ostrzec lub wręcz uchronić przez infekcją. Na starej stacjonarce miałem Avirę i skutecznie informowała mnie o zagrożeniach i jakoś komputer dociągnął do swego końca.
  • #10 14103901
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Z taką ilością pamięci RAM skutki działania antywirusa mogą być gorsze od skutków infekcji systemu.
  • #11 14103916
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Zawsze można przecież zainstalować pakiet AV działający w chmurze.

Np:
    Panda Cloud Antivirus Free
    Bitdefender Antivirus Free
  • #12 14105186
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Przy tej ilości pamięci ram wszystko będzie przymulać. Rozszerz chociaż do 1GB pamięci kupisz dosłownie za grosze w granicach 15zł (sprawdź wcześniej specyfikację płyty głównej jakie kości możesz włożyć i jaką ilość) .
    tedzikooo napisał:
    a mianowicie coś mi zżera dysk twardy na którym jest zainstalowany system

Masz mało ramu przez co system to co powinno być przetrzymywane w pamięci ram mieli na dysku nazywa się to pamięć wirtualna. Przeglądarki internetowe pobierają dzisiaj dużo pamięci 300-400MB to norma, a w przypadku otwierania wielu kart naszpikowanych flashem potrafią pobrać nawet w granicach 1GB pamięci ram (zwłaszcza chrome, czy nowa opera).

Z tych skuteczniejszych darmowych to Avira, pakiet comodo internet security, bitefender.

Wrzuć jeszcze zrzut ekranowy z programu Crystal Disc Info.
  • #13 14105841
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    tedzikooo napisał:
    coś mi zżera dysk twardy na którym jest zainstalowany system. Non-stop pracuje dysk

kasiunia7777 napisał:
    Masz mało ramu przez co system to co powinno być przetrzymywane w pamięci ram mieli na dysku nazywa się to pamięć wirtualna.

Chcesz żeby nie mieliło ci dysku to całkowicie wyłącz SWAP, ale przy takiej ilości RAMu po wyłączeniu SWAPu wiele programów nie będzie działać.
  • #14 14105888
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    iagre napisał:
    tedzikooo napisał:
    coś mi zżera dysk twardy na którym jest zainstalowany system. Non-stop pracuje dysk

kasiunia7777 napisał:
    Masz mało ramu przez co system to co powinno być przetrzymywane w pamięci ram mieli na dysku nazywa się to pamięć wirtualna.

Chcesz żeby nie mieliło ci dysku to całkowicie wyłącz SWAP, ale przy takiej ilości RAMu po wyłączeniu SWAPu wiele programów nie będzie działać.

To można próbować przy minimum 1GB + RAMu. By uniknąć amonalii, SWAP tworzy się w rozmiarze minimalnym.
    Tutaj pomoże wymiana RAMu na 2x512MB, a to koszt 10-12zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał programu antywirusowego dla komputera z procesorem Pentium 1,4 GHz, 256 MB RAM i systemem Windows XP SP2. Wcześniej korzystał z ESET NOD, ale napotkał problemy z instalacją. Użytkownicy forum sugerowali różne opcje, w tym AVG, Avira Free, Panda Cloud Antivirus Free oraz Bitdefender Antivirus Free. Wskazano również, że przy tak ograniczonej pamięci RAM, działanie antywirusów może być nieefektywne, a lepszym rozwiązaniem może być okresowe skanowanie systemu za pomocą narzędzi takich jak Malwarebytes (MBAM), ADWCleaner i CCleaner. Użytkownicy podkreślali znaczenie zwiększenia pamięci RAM oraz instalacji Service Pack 3 dla poprawy wydajności systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA