logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co lepiej kupić dla dziadków pod Skype: laptop czy netbook? Budżet 1000 zł.

makaronmc 07 Lis 2014 23:13 852 6
REKLAMA
  • #1 14111427
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Witam

Stoję przed trudnym wyborem, kupna dziadkom laptopa bądź netbooka.

Dziadkowie zero kontaktu dotychczas z technologią informacyjną...

Sprzęt będzie służył do bardzo ogólnikowego przeglądania "wiadomości" oraz do rozmów poprzez Skype (stąd parcie na dobrą kamerkę wbudowaną)

Dysk może być malutki... w ogóle specyfikacja może być bardzo przeciętna :)

Nie wiem co polecicie do takich zastosowań netbook czy notebook ?

Cena ? Myślę do tysiąca złoty.
    Dobrze by było, gdyby sprzęt był bez systemu (Posiadam studenckie konto MSDN Microsoft :D )

Czy opłaca się taki sprzęt importować np. z USA ?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 14111610
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Netbook zdecydowanie bym odradzał. Po pierwsze wada netbooka - mały. A często starsi ludzie mają kłopoty ze wzrokiem. Skończy się tym, że dziadkowie nic nie będą na nim widzieć. Zaleta netbooka - mały i lekki - a babcia zamierza go nosić na bazarek idąc na zakupy, czy może do kościoła? Netbook jest rozwiązaniem bez sensu dla starszych osób. Szukaj notebooka minimum 15 cali.

Import nic a nic się nie opłaca. Nic się nie oszczędza, a potem się okazuje, że np. w Polsce danego sprzętu nie można reklamować lub inne cuda. Poza tym rynek akurat w tym wypadku jest zrównoważony. Jak coś z USA kosztuje 500 dolców, to u nas będzie to przeliczone do aktualnego kursu waluty - nic więcej nic mniej.
  • REKLAMA
  • #3 14111674
    makaronmc
    Poziom 30  
    Nie nie, laptop nie będzie nigdzie noszony :)

Jest na forum jakiś temat "jaki laptop kupić' ?

Porównywałem ceny w x-kom, morele.net, esc.pl, x-kom chyba oferuje najlepsze ceny z tych sklepów.
    Jakie są jeszcze znaczące sklepy ?
  • REKLAMA
  • #4 14112399
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    X-Kom ma rozsądne ceny, już dwa notebooki miałem okazję tam kupić. Takich tematów jest pełno, ale musiałbyś najpierw określić jakieś parametry, które Cię interesują.
  • #5 14112900
    fxjerzy
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Ja powiem tak 17" z rozdzielczością 1600px nie większą.

Importować w takiej cenie nie ma najmniejszego sensu.

np. Dell Inspiron 5748 (z procesorem Intela)
  • REKLAMA
  • #6 14112904
    makaronmc
    Poziom 30  
    ???

Parametry mogą być bardzo przeciętne (mowa o procesorze, pamięci, dysku,...)

W laptopach denereują mnie ledowe matryce które mają bardzo słabe kąty widzenia..

Z grubszych spraw to kamerka aby była znośna..czy odczuję różnice pomiędzy 0,3mpix a 1,0mpix ???

Raczej nie myślałbym o 17", raczej 15" i to coraz bardziej skłaniam się ku netbookowi.
  • #7 14112913
    fxjerzy
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Dziadkowie rozumiem ją tak samo dobry wzrok jak ty ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między laptopem a netbookiem dla dziadków, którzy nie mają doświadczenia z technologią. Użytkownik poszukuje sprzętu do przeglądania wiadomości i rozmów przez Skype, z naciskiem na dobrą kamerę. Uczestnicy forum odradzają netbooki ze względu na mały ekran, co może być problematyczne dla osób starszych. Zalecają laptopy o przekątnej minimum 15 cali, z przykładem modelu Dell Inspiron 5748. Wskazują również, że import sprzętu z USA nie jest opłacalny. Użytkownik rozważa zakupy w polskich sklepach, takich jak x-kom, które oferują konkurencyjne ceny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA