logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nBox BSKA - Jak wejść do menu serwisowego i zmienić oprogramowanie na E2?

gulon4 13 Lis 2014 18:52 7758 5
REKLAMA
  • #1 14128385
    gulon4
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem tunera BSKA zakupionego jakieś trzy lata temu wraz z pakietem TNK-HD ( karta parowana z tunerem). Od ponad roku leży i zbiera kurz, wiec postanowiłem go odświeżyć. Tu i ówdzie poczytałem to i owo pościągałem i chciałbym się zabrać do ulepszenia. Stosując wskazówki z opisu:
    przycisk MENU + zasilanie odczekałem 6s na 1s przerwa i MENU - pojawił mi się ekran LOADERA ( bez trzymania MENU) odczekałem na DL następnie OK,OK,OK i----- lipa, zamiast SERVICE MENU REQUESTED pojawiło mi się CHECKING DECODER CODE następnie przetestował pamięć i wszedł w normalny tryb pracy. Jestem cierpliwy i testowałem kilka razy różne opcje klawiszologii i nic nie wskórałem. Co robię źle.
    Mój dekoder to jeszcze "dziewica" :) ma plomby :) , nikt do wewnątrz nie zaglądał.
    Czy zmiana oprogramowania na E2 wiąże się z przeróbkami wewnątrz tunera? (lutownica, multimetr, sterta części i chęci są :D )

może to w czymś pomoże:

Wersja opr-35
    ostatnia aktualizacja 20-04-2012
    w. loadera 4,7ca
  • REKLAMA
  • #2 14128588
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Koszt usługi to około 40 zł, do wykonania operacji potrzebny jest drugi dekoder odpowiednio przygotowany...
  • REKLAMA
  • #3 14134841
    Mirek24
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Sprawdzasz to po Euro czy po Hdmi. Spróbuj po Hdmi
  • REKLAMA
  • #4 14135838
    gulon4
    Poziom 11  
    No właśnie kolego, podłączony jest po HDMI. Nie wiem czy istotne jest jakim kablem odbierany jest sygnał tutaj chodzi raczej w ingerencję w oprogramowanie dekodera, przynajmniej tak mi się wydaje, jeżeli się mylę to proszę wyprowadzić mnie z błędu.
  • REKLAMA
  • #5 14137037
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Napisałem wyżej ale widocznie nie rozumiesz.
    Masz dwa wyjścia:
    -zlecić to komuś kto ma czym i wie jak to zrobić
    -kupić odpowiednio zmodyfikowany dekoder (płyta "matka") a następnie za jego pomocą przerobić własny
    -wymienić pamięć na już zaprogramowaną, jeśli masz czym (BGA)
    Innej możliwości nie ma, masz za wysoką wersję oprogramowania.
  • #6 14149828
    gulon4
    Poziom 11  
    Zrozumiałem doskonale już po pierwszym Twoim poście :D. Na poprzedni odpowiedziałem z grzeczności. Znalazłem fachmana i przerobił bez problemu. Koszt 30 programowanie + 10 kondensatory + 5 SATA. Jak by ktoś potrzebował takiej usługi w Rzeszowie i okolicach pisać na PW podam kontakt .
REKLAMA